sitting, waiting and wishing

Wednesday, October 31, 2012

berangan mode!

kan aku dok teringin nak travel mcm2 tempat and kalau boleh pasnih taknak jadikan alasan takde kawan tu sebagai..err alasan?
hari ni sambil berblog hopping dan survey2 untuk trip ke sabah nanti - padahal lama lg pon - terjumpe satu blog ni. memula ingatkan lelaki rupa2nye pempuan! jelesnye laaaa yg amat..byk giler tpt minah ni dah gi and selambe je dia travel sorg je to some places. aku agak sama ada dia anak org kaya or dia yg kaya gaji besau la tapi. hehe..cos to travel that much takes lots of money!

so far tpt yg aku penah gi yg worth mentioning pon; japan, australia, korea, bandung, brunei, jordan, Mekah & Madinah Alhamdulillah..pastu local, langkawi, tioman, pangkor, tganu, kelantan, kota kinabalu.
actually local places byk giler lg tpt menarik x pegi...tinggal nak plan je. kalau tunggu dtg bergolek mmg x jadik.

nway minah ni sgt menguatkan semangat utk travel lg byk tpt pasni...cari peluang biler ade tiket murah tu book je even setahun in advance pon esp ke tpt2 artistis dan eksotik yg aku suka. either for photography or for fun!
sambil tu bleh wat planning and save budget.

sbb waktu usya2 tiket ke tawau hr tu, br aku sedar byk lg destinations yg x berapa popular tp sebenarnye ade tpt2 cantik n menarik. indonesia contohnye ade Medan, Jogjakarta dan Lombok x semahal Bali dan Jakarta. Medan ada danau toba, Jogjakarta ade Borobudur dan Lombok plak ade pantai dan pulau cantik!
kalau time promo leh dpt dlm seratus je tiket.
Dalam negara plak there's perhentian yg aku harap utk pegi one day, tp ni maybe kena ade kawan. sbb not so safe. rugi jugak sbb hr tu tiket rm55 je...tp x jd beli sbb x sempat cr gang

So....for next year temanya adalah travel! dan mungkin akan bersambung ke tahun2 seterusnya. selagi life aku mcm sekarang - single and free, what better to do than, well travel?
aku x bleh tunggu kawan2 yg dah move on in life ade family sumer, of cos diorg susah nak travel sama, but that doesnt mean i have to wait forever to go places. mmg best kalau ade cik abang yg meneman ke kan kalau masuk mode berangan tu hehe, tp kalu dah ade cik abang, baik kawen je terus, pastu ade anak2 plak. kalau dpt yg kaki jalan dan sanggup angkut anak takpe, kalau x? financially pon, makin susah gak.

so in the spirit of enjoying the moment and appreciating the life that i live now, i plan to make this work. starting now.
one at a time. budget backpacking pon taper yg penting best dpt tgk dunia.

wishlist yg agak logik; siem reap, vientiane, medan, vietnam, taman negara, perhentian...CAMERON! wah. x abes2.
wishlist yg tak logik pon ade; europe, maldives, africa..hehe. yg ni tunggu kawen ngan laki kaya la br leh gi.
oh tidak.

sedang berkira-kira jugak nak amek scuba diving license or better yet open diving terus - bergantung pada budget dan masa. kalau dpt amek sebelum june nanti, bleyla dive kat mabul kapalai sipadan instead of just snorkel  :)
dan di masa2 akan dtg, kalau ke mana2 pulau blehla dive jugak kan. sambil menyelam, sambil tangkap gambar sealife!WAH DUET LAGIK!baik aku beli point n shoot yg leh bawak mauk air jeklah.

first skali tho, i gotta learn proper swimming! eventho nak amek scuba dive license x perlu tau swimming, cuma perlu comfortable dlm air mcm snorkel tu, tp better la bleh swim kan. lagi bagus for confidence and safety.
so....by end of this year, kena pandai swim!
now tgh usya2 class yg ade. biler gugel kebanyakannye membawa ke shah alam akuatik tu tp kalau bleh nak yg smaller grp or better yet yg private utk sorg dua je terus. baru cpt pandai  :-)


12:08 PM

0 friends sharing their thots

umrah travelog - delayed vers.

Aidiladha baru2 ni mengingatkan aku yg aku x abes lagi dokumenkan cerita perjalanan umrah yg selamat aku laksanakan feb.lalu.
bila kukorek balik, sempat sampai part 3 - ziarah raudhah.

walaupon sudah 8 bulan berlalu, semuanya tetap jelas di ingatan. nak menangis rasenye tgk tv rancangan2 sempenahaji dan aidiladha baru2 ni...terasa dekat je tpt2 tu walaupon aku tau sebenarnye jauh.
teringin nak pegi lagi, tp aku dah aam kali ke dua nak pegi dgn mak n abah, kalau bleh buat haji terus, so masih pjg perjalanan. duit x cukup lagi.

anyways..before its too late, i'd like to write the story down to the last day of that trip.
it will be a longggggg one  :-)
mudah2an ada stamina itu hehe...

before tu aku tempekkan balik part 1~3 yg pernah aku post dulu kat sini gak.

akan menyusul part 4 dan seterusnya, bermula dgn hari2 akhir di Madinah dan perjalanan ke Mekah yg penuh suspens dan kesabaran, hinggalah kepada pengalaman pertama kali berada dalam Masjidil Haram dan melihat Kaabah, serta hari2 seterusnya menjalankan ibadah umrah.
special features will include my story of the things that happened to me yg aku rasakan agak pelik - in the sense that those things happen because i was in Mekah and all by His will.

Labels: ,

11:24 AM

0 friends sharing their thots

Part 1: Kembara menyuci jiwa - Niat dan persediaan.

niat. segalanya bermulanya dengan niat.
yg didatangkan bersama hidayah dan petunjuk-Nya.

Setahun lalu, bila seorg teman baik sampai masanya untuk ke sana, ade sedikit tersentuh rasa. tp jujurnya, tak terdetik lagi keinginan untuk mengikut jejak langkah. terase terlalu byk komitmen dan tak ada keyakinan pada diri sendiri. tp sempat jugak berpesan pada tman tu utk doakan aku dapat jugak panggilan-Nya utk ke sana.

sebelum tu seorg sahabat juga pernah menimbulkan persoalan.." Kaklong takde rase nak pegi gak ke?" *not this exact words..ni ayat sopan ni haha. ayat mamat ni waktu tu agak sarkastik*
tak ingat sama ade aku ade jawab ke tak, tp mmg waktu tu perasaan tu aku sendiri x pasti.
ramai jugak org sekeliling yg pergi dalam last year. and honestly, selain drpd merasakan "bestnye..", perasaan terhenti setakat di situ.

setahun yg menyambung rentetean hidup berperasaan kucar kacir. byk perkara baru berlaku di sekitar dan pada org2 dikeliling, lebih membuatkan aku rasa seolah-olah aku seorg yg kaku, tiada perubahan tiada penambahan. makin byk angan2, makan makin byk lah jugak kekecewaan.
semua jadi komplikated, susah untuk respond dan react pada benda yg berlaku disekeliling, seringkali jugak mengeruhkan keadaan dan melukakan hati org2 tersayang, lantas nak gembira ke nak sedih ke. kadang2 senyum dan gembira tu hanya untuk menutup pekung di dada, dan membuatkan org lain gembira.
insecure, drpd ditinggalkan benar2 seorg membuatkan aku betul2 jadi pengecut.
tp bila aku jadi betul2 berani, akhirnya kecewa jugak jawapannya.

Ramadhan.
Bulan yang membawa perubahan. tak perlu dgr berita sesiapa nak ke tanah suci. tak perlu ada sesiapa yg nak bertanya.
Mungkin agak pelik, tp satu hari ketika menonton satu drama di TV, terdetiklah niat tu.
Drama membawa kisah sepasang suami isteri yg ke sana, doa utama utk mendapatkan zuriat setelah sekian lama. seorg lagi watak, si ibu tunggal plak mendoakan anaknya mendapat keluarga. u can guess how the story ended.
drama je, but buat aku terfikir. ajaibnya. tp itulah kuasa Allah, tiada apa yg kebetulan. segalanya telah Dia rancang utk hambaNya.
For the first time tgk gambaran2 dlm TV tu, masjid, Kaabah etc mendatangkan rasa ingin melihat dgn mata sendiri.

and then selang beberapa hari, seorg sahabat pulak bercerita pasal sebuah buku 'Travelog Haji', yg secara kebetulannya terjumpa kat rak buku waktu browsing kat MPH.
terus aku beli buku tu..diam2 baca.
waktu tu jugak terjumpa dgn video2 berkenaan kisah2 artis yg berhijrah - wardina, catriona ross etc.
semua tu menyentuh jiwa..betapa besarnya makna hidayah pada manusia. terasa takut, bagaimana kalau Allah tarik hidayah dan pedomanNya yg ada skrg ni?

Tanpa sedar, NIAT itu sudah tertanam dalam hati. kalau korek2 balik blog ni, ade satu entry time aku memula terasa nak pegi. waktu tu terasa insecure sbb taktau nak pegi ngan sape, mcm mane etc. tak terfikir langsung jalannye mcm mane.
di belakang tabir, sahabat yg dulu pernah tanye " xde rasa nak pegi ke?" tu, sampaikan citer pada maknya and kebetulan kisahnya mak nye pon ade planning nak gi.
kebetulanla pulak..tp serious aku x yakin langsung yg ade ruang utk aku nak menumpang skali time tu.

balik cuti raya, aku habiskan baca buku travelog haji, dan mula sebut2 kat mak abah pasal niat tu.

balik dari cuti raya..a few days after, satu hari di office sahabat tu pass phone dia, on the line was mak nya, tanya direct nak ikut tak pergi sama.
dan mulut dgn senang menjawab "Nak." walaupon waktu tu x sempat pon nak consider lain2 benda cam kos, cuti etc.
semua tu after a while baru tersedar yg kena buat planning :p

and so the journey began. excited tak terkata sejak awalnya.
akhir tahun dugaan datang dlm bentuk satu eksiden ringan di rumah, ade sikit risau if injury berlarutan sampai susah nak jalan ke ape. truth is its not 100% ok yet, tp Alhamdulillah it only made me stronger inside.

bermula pencarian dalam diri sendiri, mula bermuhasabah diri, tanya balik kenapa nak pergi?
sbb nak berdoa? aku betulkan balik niat..ibadah umrah sewajarnya semata-mata untuk beribadah kepada Allah. titik. aku tanamkan perasaan itu. doa dan segala hajat, hanya sampingan yg melengkapkan.
rasa takut sikit2 datang, esp. bile mendengar dan membaca kisah2 hukuman cash yg diterima manusia yg terdahulu sampai ke sana. namun aku tanamkan dlm hati, siapa aku utk bersangka buruk pada Allah?

Proses bermuhasabah, bermonolog ni berlarutan beberapa bulan.
kena pulak kerja tiba2 menuntut komitmen, tp aku tak ragu2 utk be clear abt it dgn boss. no way aku nak postpone plan sbb keja. for the first time in many years, kerja wasnt my priority.

sedar x sedar..sampai akhir tahun. Alhamdulillah rezeki mengizinkan utk bayar abes fees pakej sebelum tamat december 2011, tarikh pon dah dpt by that time, dan hati pon semakin berdebar-debar.
waktu nak bayar tu xde sikit pon rasa sayang, walaupon sblm2 tu pernah plan duit tu utk sthg else. malah waktu tu terfikir pulak, kenapalah aku tak buat mcm tu 2-3 tahun yg lepas? kenapa sebelum ni sayang sgt nak allocate duit utk ke sana, sedangkan asyik berangan nak ke mcm2 tempat.
Niat, semuanya kerana niat. 

Kebetulan housemate pulak dpt menunaikan haji thn lps. lagi bertambah seronok mendengar cerita walaupon setiap kali mendgr citer tu sungguh tak terbayang. langsung. bayangan tu x ada. tak terbayang mcm mana rupa masjid2 yg diceritakan, mcm mana rupa Kaabah. time dgr citer ustaz ketika ceramah persediaan umrah pon sama. susah betulkan nak imagine biler ustaz sebut nama2 tempat keliling Kaabah dan Masjidilharam tu.

tapi about sebulan sblm pergi, ade bermimpi aku dah sampai ke sana. waktu tu aku ingat itu Masjidilharam. tp skrg baru aku tau yg dtg dalam mimpi itu adalah Masjid Nabawi :p
itu yg aku nampak dlm mimpi.

Persediaan aku buat slowly, both rohani dan jasmani.
sekadar berkongsi, utk teman2 yg mungkin dah ade pasang niat tu, bagus jika diperbanyakkan taubat, tahajud dan hajat. qadha segala yg tertinggal..walaupon jujurnye mungkin bertahun ambil masa nak ganti semua.
taubat especially. bersihkan hati. redha, cuba lepaskan apa2 yg terbuku. something yg susah utk aku...tp aku cuba hinggalah ke hari terakhir sebelum pergi.
pertama kali kenal makna solat tasbih. berbulan bulan amek masa nak tunaikan semenjak kali pertama baca pasal solat ni dalam buku...sungguhla lemah nya.

towards the trip, hari2 pon terbayang-bayang. dah nak dkt pergi tu tetiba rasa sedih...sbb x dpt pegi dgn mak abah. tetiba rasa bersalah sbb nak pegi tanpa diorg. aku sepatutnye bawak diorg sekali..
tp aku redha, tak mampu lagi. dan aku tak mampu menanti. rasa mcm dah terpanggil sgt.
itu yg paling berat nak dilepaskan sebelum sampai masa pergi tuh. tp hikmahnye, datang niat dan motivasi yg sgt hebat utk menaikkan mak dan abah gi haji. kalau boleh bersama aku sekali, tp kalau x dpt, dpt hantar mereka pegi dulu pon cukup bahagia.

pergi pon takde bertemankan ahli keluarga, cukup dgn panggilan dr jauh untuk semua yg tersayang. dah jumpe dgn semua 2 minggu sblm berlepas waktu buat kenduri doa selamat kat kampung.
bagus jugak tak bertemankan sesiapa, sbb rase kalau ade diorg surely x dpt remain calm je.

terasa cukup bernasib baik dan bertuah, aku ade sahabat2 yg menyambungkan silaturrahim aku dgn org2 yg bersama dgn aku ke sana. mungkin pelik bagi setgh org. walaupon tak berapa kenal asalnya, dan jujurnya ada jugak rasa risau, tak pasti mcm mane nak bersama dgn diorg sepanjang dua minggu tu, aku bukan jenis yg mesra alam sgt pon. TAWAKAL.

tarikh 13 feb, dalam debar akhirnya berangkat jugak, sempat call mak, abah, makwe utk ucap selamat tinggal dan mohon ampun maaf. tak terkata sebaknya mcm mana.
sempat jugak meluahkan ape yg terbuku di hati pada seseorg. yg selama ni aku simpan dalam hati sampai jadi luka dan nanah. takde apa2 yg membuka cerita silam, hanya harapan dan maaf utk segala kekalutan.
Flight in total 13 hours KL-BANGKOK-AMMAN, and then AMMAN-JEDDAH after half-day ziarah in Jordan, terasa amat panjang.

Apa yg menanti di sana? Ape perasaan dan reaksi waktu melintas sempadan tanah haram Madinah dalam subuh pagi? mcm mana rasenye kali pertama melihat Masjid Nabawi, kali pertama melangkah masuk dan bersolat di dalamnya? kali pertama dahi menyentuh sejadah ketika sujud padaNya?
susah nak digambarkan, tp insyaAllah akan cuba aku susunkan jadi kata2.

-to be continued-

Labels: ,

11:00 AM

0 friends sharing their thots

Part 2: Kembara Menyuci Jiwa - From KL- Jordan-Madinah..



The plane took off from KLIA at 10.35pm, 13/2. we( err or the pilot ekceli..) made a pit stop at Bangkok for abt 1 1/2 hour then on to our journey to Amman, Jordan. after abt 13 hours, we finally arrived in Amman, touched down at the Queen Alia airport at around 6am(malaysian time 11am). it was the longest flight i've had so far..huhu, it wasnt that pleasant. i cudnt sleep through. tried my best to sleep but kept waking up because the a/c felt a bit warm. kinda stuffy.  so from the airport we were taken to a hotel nearby, the golden tulip hotel to freshen up. owh and breakfast. had a 'jordan' style buffet breakfast, then took a shower. owh the weather was actually quite cold! it was the end of winter so the temp in the morning is still quite low. i think we were only given abt 2 hours for breakfast n rest, then it was time to start our half day ziarah in Jordan.

owh....i had to mention, i had no camera with me for this trip. mcm x caya kan? i had to camera my bulky stuff behind, and borrowed my housemate's pns but xde rezeki, i only realized the the camera had no memory stick in it when it was already too late. but fikir2 now, i think it was a blessing in disguise. having a camera cud maybe have distracted me a bit, esp in while in the two Holy lands. to cut the story short, in jordan we had the chance to visit gua ashabul kahfi ( tpt sekumpulan pemuda yg ditidurkan selama 300thn sewaktu sedang bersembunyi drpd pemerintah yg sdg memburu mereka), makan Nabi Shuib dan finally ke laut mati dead sea). the dead sea was quite an interesting sight - tp kami sempat juga diingatkan oleh Ustaz tour leader, yg laut mati ini adalah satu sejarah hitam yg perna berlaku, yg lebih penting adalah mengambil pengajaran drpdnye. air drpd laut mati juga bukan salah satu air yg dimuliakan dalam Islam ( air zam zam, sg Nil, air drpd celah2 jari Nabi Muhammad..), jd sebagai org Islam tidak wajar kita memuja dan memuji kelebihan air laut mati. kami mmg berjalan sampai ke pantai, sampai ke gigi air laut mati, smpt merasa betapa masinnye air nya, seyes masin! very highly concerntrated in salt! i learned then that the location of the dead sea is below normal sea level..kira sepatutnye secara logiknye, laut mati dan kawasan sekitar tu patutnye tenggelam sepenuhnye, tp kuasa Allah, Subhanallah. People around the world believe that the water and mud from the dead sea has its benefits for health and skin. i did buy some spa stuff as souveniers, mcmla rajin nak guna heh. so bla bla bla.....

visit ended in the evening, we stopped by this shop to buy souveniers and then back to the hotel. had a nap, and freshen up before leaving for the airport. waktu ni dah start berdebar-debar balik thinking that soon i'll be back on track to my main destinations. cut the already long story shorter, we got on the plane and flew to Jeddah that night. got to Jeddah at around midnight. it was quite nerve wrecking, sentiasa concious n takut ngan the officials at the airport. since i wasnt with a mahram@muhrim for umrah, the agency had to put pakngah's name as my mahram( pakngah is the pakcik yg aku tumpang ikut trip ni..), just for documetation je. by right sbb aku pegi mengikut kumpulan yg besar, ade golongan wanita yg boleh dipercayai, x jd issue pon pasal mahram ni. ade kat satu checkpoint tu, this saudi official, holding my passport asked me 'mahram?' aku pon jwb mcm yg ustaz ajar ' mohd lasa bin ali' sekali tgk dpn pakngah dah xde. panik jap. seb baek pastu org arab tu bg lepas je.. fuhh. risau gak, saudi sgt particular pasal benda2 ni.kalau tetiba diorg kata xleh masuk negara diorg sbb xde peneman lelaki, mmg xleh nak ckp ape lah.

anyway sumernye selamat. kami pon dlm sejuk2 malam tu menyorong bag masing2 keluar, dan menanti bas yg bakal membawa ke destinasi utama, kota Madinah. waktu ni kami dijemput oleh seorg mutawwif, berbangsa Indonesia yg kecik comel orgnye - ustaz syarip. awal2 dah berkenan. haha. tp awal2 jugak dah tau ustaz ni dah kawen. haha lg skali :p ustaz yg fasih berbahasa arab setelah bermastautin di Mekah hampir 9thn. best kan? sejuk perut ibu mengandung. anyway, hampir sejam menanti, akhirnye bas sampai dan kami pon mula bergerak dari jeddah-madinah. wit not so efficient a/c, i was awake all the way. we stopped by this rnr area after abt 4 hours, were given packed food to eat (makan jugak dlm penat2 ngantuk2 tu) and then continued our journey.

i fell asleep for a while and woke up when ustaz syarip woke us up. he told us that we were then already at the border of tanah Madinah. from afar we cud see the lights of the great Masid Nabawi. led by him, we said the doa for entering Madinah, with selawat etc. Subhanallah, perasaan yg sukar digambarkan. seolah-olah benar2 sedang menuju berjumpa dgn Rasulullah! itu adalah tangisan pertama ku sepajang 2 minggu trip tu.. the beginning of many more after that. mcm x percaya ape yg aku impikan, yg x sampai 6 bulan dirancang benar2 jd kenyataan. semuanya secara kebetulan. we finally arrived at our hotel, right in the center of Madinah, abt 150mtrs from Masjid Nabawi around 6.20am. It was almost insyraq, so we rushed to our rooms to perform Subuh.

waktu ni ade la kecoh2 sket, pasal problem rooming list. ade sikit x puas hati sbb kami diletak berpecah-pecah.
sabar je sgt waktu ni...byk bermuhasabah biler observe cara org sekeliling handle emosi waktu ni. maybe hikmahnye sbb aku antara yg 'muda' jugak, ustaz tour leader yg handle kami dari kl tu kira org tua2 la so secara x langsung cam respect kat dia. tak sampai hati nak argue sgt.
anyway akhirnye semuanya setel gak akhirnye..masing2 take time mandi, freshen up.
despite not having proper sleep/rest for more than 24hours, waktu ni hati dah melonjak-lonjak nak gi Masjid Nabawi yg jaraknya jalan kaki 5 menet je dr hotel.
mulanya ingat Maklang (tetiba drpd makcik dah jadik maklang plak haha, layankan aje)nak rest2 dulu, tp Alhamdulillah lps je mandi tu dia ajak siap2 ke masjid. gi iktikaf sambil tunggu Zuhur, waktu tu maybe around 10am. subuh masuk around 11.50am.
Alhamdulillah sampai gak hajat nak cpt2 ke Masjid Nabawi, sbb waktu tu rase mcm x sabar dah. knowing that dah dkt sgt tp lom nampak lg depan mata.

So, the moment of truth.
Berjalan keluar daripada hotel, cross je jalan, ke depan sket je dah sampai ke dataran jam Masjin Nabawi. Tarik nafas dalam2 waktu tu.
Tak sampai 5 menet je jalan dr hotel, tersergam indah masjid yg pernah aku mimpikan dulu. bila masuk je masjid ni dlm kotak mata, terus teringat mimpi yg dulu tuh.
dah sampai ke dataran masjid, jauh pulak nak ke pintu masuk utk perempuan. 
di masjid ni pulak, setiap seorg perempuan yg masuk dgn membawa bag akan dicheck oleh guard. guard nye pon perempuan la jugak. amek x kasik can. sumer kena check. dlm byk2 manusia tu, guard nye seorg dua jek, tp mampu jugak diorg nak kontrol sampai mcm tu.

pertama kali masuk masjid, perasaan sebak serta merta.
terus cari tempat, agak ke hadapan.
dimulakan dgn tahiyatul masjid, diikuti dgn solat2 sunat yg lain - taubat, hajat etc. 
sujud yg pertama betul2 rase insaf dan kerdil.
betul2 rase dekat dgn Allah, dan pada masa yg sama takut sekiranya ibadat2 sebelum ni jugak yg bakal dibuat di tanah suci dan seterusnya x diterima Allah.
bila satu persatu dosa silap bermain dalam ruang hati, air mata mmg tak tertahan. air mata bukan pengukur pada taubat dan kesedaran yg datang waktu tu, tp betul2 membantu utk rasa rendah diri dan rasa dekat dgn Dia.
Sungguh terharu jugak membayangkan waktu tu bersolat di dalam masjid di mana bermakamnya Rasulullah S.A.W.


Yakin, dan buat sebaiknya. selebihnye tawakal dgn hidayah dan belas kasihan Allah. InsyaAllah, ibadah dan doa kita diterima.
itu pengajaran yg aku dpt di akhirnya.

Di sini lah benar2 bermula kembara menyuci jiwa, 2 minggu di Madinah dan Mekah in total.

..di dataran masjid nabawi, pegang telekung sbb angin kuat time ni :p

ini lah teman2 kembara ku - maklang dan makngah (dari kiri)

sebahagian Masjid Nabawi, di bawah kubah hijau itulah bersemadinya Rasulullah bersama 3 sahabat baginda.
*gambar credit to pakngah*



Labels: ,

10:30 AM

0 friends sharing their thots

Part 3: Nabawi dan Raudah


We were in Madinah only for 3 days 2 nights. actually 2 days jek la kiranya. terasa pendek, tp sebenarnye cukup utk menyediakan diri, masuk gear 1 dan 2 lah kiranya.
rutin kami bermula seawal 3.30 pagi for subuh..amazingly buleh pulakla bgn hari2 gi masjid. excited nak selalu ke masjid, duduk selama mungkin, sentiasa rasa takut x cukup spend masa dlm masjid.
Masjid Nabawi ni bianaan mmg sgt indah dan besar. nak berjalan dari hujung ke hujung tu lagi jauh drpd nak balik ke hotel rasenye huhu..bersolat dan beribadat yg lain di dalamnya tak terasa penat, sejuk je. masuk2 je masjid bersusun tong2 air zam zam, minumlah sebyk mane yg perlu.

biler dah dekat waktu solat mmg ramai org berebut tempat, tp kami sort of dah ade tempat favourite kami sendiri. selalunye maklang dan makngah suka dkt2 ngan tiang, sbb senang dekat dgn rak Al-Quran. aku plak x kisah sgt, sbb prefer baca Quran yg aku bawak sendiri ke mana2.
target sepanjang umrah ni nak abeskan baca 30 juzuk...berjaya ke tidak ye?



Masjid Nabawi - the umbrellas open condition :p

Masjid Nabawi - the umbrellas closed condition ~
 Masjid Nabawi juga sinonim dgn 'raudah'.


Secara bahasa, “Raudhah” berarti taman. Raudhah merupakan salah satu ruangan di Masjid Nabawi yang banyak dimasuki jamaah untuk memanjatkan doa. Ia terletak di antara kamar Nabi dan mimbar untuk berdakwah. 

Luas Raudhah dari arah Timur ke Barat sepanjang 22 m dan dari Utara ke Selatan sepanjang 15 m . Luasnya yang hanya 144 meter persegi tak sebanding dengan jutaan jamaah yang berebut ingin masuk ke sana.

Jamaah haji atau umrah yang berada di Madinah, biasanya akan menyempatkan berdoa di Raudhah. Tempat ini tak pernah sepi, menjadi tempat yang paling afdhal untuk memanjatkan doa.

Seperti sabda Rasulullah Saw, “Antara rumahku dengan mimbarku adalah Raudhah di antara taman-taman surga” (HR. Bukhari no. 1196)  


Satu area di dalam masjid yang dinamakan Raudhah ini ditandai tiang-tiang putih dengan ornamen kaligrafi yang khas dan juga karpet warna hijau yang menutup lantainya. Warna karpet ini berbeza dengan warna karpet Masjid Nabawi yang semuanya berwarna merah.
Di kawasan ini juga terletaknya maqam junjungan besar kita, Rasulullah saw, juga dua sahabat besar, Saidina Abu Bakar R.A dan Saidina Umar R.A.

ok, so asalnye kawasan raudah yg merupakan salah satu tempat paling mustajab berdoa di tanah haram Madinah ni sememang kecik jek.
pulak tu untuk perempuan ianya hanya dibuka sebahagian yg sgt2 kecil, itu pon cuma pada masa2 tertentu.
so yg betul2 susah nak masuk adalah jemaah wanita la ekceli.

aku pon from day 1 kat Madinah ni dah simpan angan2 nak masuk raudah. dpt solat sunat mutlak 2 rakaat dan berdoa yg penting2 jadik la..siang hari pertama tu dah dgr citer makcik2 lain dah dpt masuk.
ermm..kata maklang dan makngah, ramai org mcm mane nak masuk.
ermm ikutkan hati mmg nak gamble shj tp aku sabarkan jugak la awal2 tu..
hari ke-2 malam, barulah makcik2 ni tersedar yg esoknya kami ade ziarah luar, lps tu dah nak balik so maknenye x byk masa yg kami ade utk 'cuba' masuk raudah.

so malam tu lps isya, kami balik utk dinner - asalnye ingat nak teruskan misi slps dinner terus tp mcm takde tenaga pulak, so kami pon makan dulu.
lps makan br return ke masjid. kebetulan pulak jumpe ustaz syarip kat lobi hotel, so dia pon bawakla kami - aku, maklang, makngah dan 2 org lagi makcik room mates aku dan maklang.
ustaz cuma bleh tunjuk pintu masuk sbb pintu lelaki dan perempuan berasingan.

dari jauh aku dah rase berdebar-debar, mulut x henti berselawat, beristighfar..ape shj yg teringat masa tu.
masuk ke dalam masjid, kami terus menuju ke bhgn dpn masjid yg biasenye ditutup utk wanita.
jauh jugak nak ke raudah ni rupanya...
after jalan dalam 7 mins, tetiba dah nampak sgtlaaaah ramai manusia berpusu-pusu, berkumpul kat satu area ni.
sgt ramai manusia tgh menunggu giliran untuk masuk dalam kawasan seluas maybe 2x size bilik tidur aku jek.
Ya Allah rasa cam nak menangis time tu. Boleh ke nak masuk? waktu tu aku pon dah x nampak makcik2 tu. dah terpisah. takpelah tawakal jek.
ade yg duduk ade yg berdiri..aku join org2 yg duduk, ikut arahan guard2 kat situ - diorg kenal org malaysia dan indon, suruh kami duduk dan sabar.
tak keruan gak waktu tu tgk mcm2 gelagat manusia. takut tgk org lain esp.golongan dari negara2 arab ni berebut, bertolakan nak masuk. diorg kan besar2 kan..aku yg kira besar ni pon kalau kena tolak komfem jatuh. sbb tu x berani nak berebut la.kami yg duduk ni enjak sikit2..after dekat sejam gitu dah sampai ke depan jugak la, tetiba aku perasan ade sorg guard ni soh duduk kat one side ni, mcm diorg nak bukak jalan kat situ, so aku pon follow lah. tiba2 jek macam sumer org bgn dan berpusu masuk. dgn subconciousnye aku pon ikut sama meluru masuk. berlari la jugak sbb kalau berjalan silap2 boleh kena hempap! waktu ni aku dok imagine, camne lah makcik2 td tu. risau jugak.
sampai ke dpn, sangkut lagi x dpt nak masuk betul2 dalam kawasan raudah. dari belakang boleh nampak betapa padat dan kecohnya suasana dalam raudah tu! mcm mane lah nak solat agaknye.

but somehow..Alhamdulillah berjaya jugak masuk. bukanlah kawasan yg paling dpn, sbb aku pon sorg2 takde kawan nak sama2 ke depan dan saling bergilir utk bersolat.
dapat satu ruang utk berdiri di celah2 ramai manusia tu tp mulanya x konfiden nak solat. x konfiden nak sujud. takut di hempap or dipijak. tp lps tu tawakal je, solat mcm biase. kept it simple and easy.
keselamatan diri pon kena jaga jugak i thot.
amazingly dalam suasana keliling yg kelam kabut tu, solat mutlak 2 rakaat terasa sgt 'tenang'. waktu tu membayangkan yg mungkin itulah peluang terakhir nak solat ke situ, so tried my best to make use of the chance.
tapi x berlama-lama pon..habis solat dan berdoa, terus keluar.

sepanjang berjalan keluar dari raudah dan masjid diiringin lagi dgn salawat dan zikir. rase sgt lega, walaupon penat.
terus menuju ke tpt pertemuan yg dijanjikan, maklang n makngah dah menunggu. rupanye mereka yg lain x berjaya masuk malam tu.
hmm..honestly aku rase mmg tak berapa selamat utk makcik2 tu. makcik2 arab lain lah, besar2 dan ganas2..huhu..
malam itu tidur sgt lena, sbb kepenatan.

bersambung esoknya dgn aktiviti ziarah luar, sekitar kawasan Madinah.


tiang2 putih ni lah yg membezakan kawasan raudah dgn bhgn lain masjid *pic credit to google images*

Labels: ,

10:00 AM

2 friends sharing their thots

Monday, October 29, 2012

I booked!

Taraaaaa ~
i'm going to semporna and mabul in june!
and whats more exciting is i'm going with a new friend, who happens to be the same travel junkie like me. Owh and a baking junkie as well.
just abt last week kot, a friend ( u know who u are!) introduced us. So became friends on fb, stalked each other hehe.. then today - i was looking for a travel buddy to go smwhere n she sent me a mssg to initiate! So we're officially not on stalking mode nmore. Haha.

We spent nearly 2 hours chatting via fb while going tru the airasia booking page. Narrowed it down to tawau then finally got the dates with the lowest fares end of june.
it will be a hectic trip to get the cheapest one but good thing is we both agreed that we dont mind that.
we'll just fully utilize our time there.

June may seem a bit far, but by experience, time will pass by so quickly if we dont do anything.
Its actually just perfect timing, gives us enuff time to plan our trip n save money.
plus, june is perfect in terms of weather.

Which means i still have that 5 days stretch during the golden week in may. Plan to book for siem reap or vientiane plak but maybe after bonus kot. Or maybe just dkt2 tioman or perhentian, backpacking nek bas jek. save budget!
Maybe leh ajak gang2 office yg sama cuti time tu. Tho i doubt, that will result in anything...

Its a happy feeling really, i asked (read:prayed) for a travel buddy, and i got one out of suprise. Thanx @anifauzia, we owe u one  :)
Lets meet up the 3 of us + eecha chang!
I gotta know my travel partner right?


3:50 PM

1 friends sharing their thots

Air asia promo.

Airasia tgh promo!
tp jauh2 tu still mahal la gak.
so nak book siem reap pon mcm xdelah berbaloi sgt nak rush2 without proper planning. lagila bulan 11 dah nak kuar duet gi overnight trip kat tanah aina, raub ( cant wait!), pastu x lama lg insurans keta plak..agaga.

Nways..usya gak a few locations yg sebenarnye teringin gak nak pegi and rasenye agak berbaloi jugak - tawau utk pegi semporna-mabul island. Dan k.tganu utk gi perhentian!
Dua2 best utk snorkeling!try2 masuk tarikh time cuti awal may nanti,tganu cuma rm55 je return! While tawau around rm133. Murah sgt!
;
Gi tawau-semporna-mabul mcm byk photography opportunities gak, tp xde beach sgt kot belah situ.
while perhentian snorkeling pon not bad plus nice beaches. And cheaper lah sbb ade house reef gak, x perlu amek boat everytime nak snorkel. Syok tu kalu bleh snorkel off the beach je - mcm kat k.k dulu.

But in the end.....x click2 pon button book  :(
Sbb x jumpe gang. Tag a few friends..kutla ade yg minat nak gamble je book sama. Sbb ticks murah je pon and ade masa lg nak ke May. Smpt plan utk package n chalet sume. And worst case x jd pon, tiket murah la sgt.
tp xdela plak..yer la sumer family2, anak2 kecik x baper seswai pon..bkn leh gi snorkel sgt.
yg bujang2 pon pempuan tinggal bp kerat..pastu xde yg nak gamble skali. Yg bujang2 lelaki, errrr tak seswai plak nak diajak. Lainla kalau ramai2 sumer ade.

Gatalnye nak book jekkkk sorg2 pon. Ayohh...
Takut tu tak laa..tp cam sedikit sabishii.

10:47 AM

0 friends sharing their thots

Friday, October 26, 2012

Nisbah lelaki:wanita?

...asalnye ade org share artikel yg kuar paper beberapa hari lepas - pasal kenyataan Jakim suami nak berpoligami X perlu izin isteri.
Memang senang bercakap, supaya isteri2 redha dan berlapang dada, istilah 'payung emas' sering jadi senjata. Dan dah memang poligami tu halal, tapi soalannya kenapa berpoligami dan mampukah adil sepenuhnyasi suami tu?
Idealnya ada yg bijak dan berjaya dalam berpoligami, tapi x kurang jugak yg menyebabkan keluarga teraniaya;;;;;;; dan berpecah belah.

kalau seorang isteri pon kebanyakannya perlu bekerja suami isteri nak tampung anak2, segan ke tak segan nak apply berpoligami tu-sbb walaupon x perlu izin isteri, still kena dpt kebenaran hakim, which kebanyakannya mengikut budi bicara nya akan panggil gak isteri.

Kalau nak cakap ngan isteri pasal hasrat nak kahwin satu lagi pon takut2, terpaksa bersembunyi di sebalik mahkamah dan hakim, mungkin suami tu patut tanye diri sendiri lg skali betul sanggup ke nak beristeri dua, tiga atau empat.

Pendapat peribadi?
Poligami itu halal. Berdosa untuk sesiapa mengharamkannya, suka atau tidak. It may be all women's nightmare, or most. But hakikatnya seramai mane wanita yg tak suka, seramai itu jugaklah yang sanggup jadi no.2, 3 dan 4.
Pandangan dan pendirian manusia selalunya berubah-berubah mengikut kedudukan dirinya.
Bila dah terlanjur bercinta dengan suami orang, pendirian yang suatu masa dahulu menjurus kepada tak mau berkongsi kasih pon boleh tiba2 bertukar jadi "saya redha.."
bagi isteri pulak, mau tak rasa sedih. Mungkin rasa mcm end of the world. Tapi betul ke end of the world? Hakikatnya memang wanita sekarang x bleh bergantung 100% pada suami. Baik dari segi emosi mahupun kewangan.
Hakikatnya memang lelaki itu dijadikan Allah sifatnya boleh membahagikan kasih. Bagi diorg ni somehow kasih mereka tu tak berkurang walaupon dibahagi-bahagikan. Bab ni, hands up mmg kita x boleh faham.
Dalam paksa, dan insyaAllah lama2 jadi redha mungkin wanita2 yg ditakdirkan berkongsi ni perlu terima sebagai satu petunjuk, untuj lebih mencintai yang Maha Esa. Thats right, its not the end of the world. Kalau hidup dunia dan akhirat ditujukan untukNya, lebih daripada untuk suami, it may make it a little easier.
Sakit mesti sakit, tak terbayang apatah lagi untuk saya yang belum pon berumahtangga - tapi logik akal memikirkan, sakit itu insyaAllah akan dibalas Allah setimpalnya.
Allah bagi masa yg lebih untuk wanita2 ni beribadah dan berehat bila masa bukan giliran suami.
Idealnya! Pandai bercakap sebab bukan sendiri kena, tp mmg betul pon kan?

Tapi itu tak bermakna saya rasa wanita patut mengikut sahaja tanpa memikitkan perasaan diri sendiri langsung. Redha itu penting, kalau hati x mampu redha, sampai bila nak berdosa menyimpan marah dan dendam pada suami? Untuk anak2? Anak- anak itu kebahagiaan rumahtangga, tapi perkahwinan tu bukankah asalnya antara suami dan isteri? Beberapa tahun dulu pernah ada sahabat yg mengadu  bila suaminya ada teman baru dan menyebut nak kahwin satu lagi. Pendapat diminta - saya rasa tak adil nak suruh dia sabar untuk anak2. Sy katakan sabar lah untuk diri sendiri, kalau redha dan masih cintakan suami.
Sebab kalau dia termasuk dalam kumpulan berpoligami, bukan sikit cabarannya. Tak adil untuk dia paksa diri untuk anak2.
Hakikatnya, walaupon dibenci Allah, cerai itu wujud sebagai last resort. Halal sebagaimana poligami itu juga halal. Sakit but again, one can move on. Baik lagi drpd sakit sampai bertahun-tahun sebab x mampu redha dgn suami.
susah bela anak2? Itu tetap tanggungjawab suami sebagai bapa. Kalau rasa mampu berpoligami, apalah sangat nak meneruskan menanggung anak2. Diri sendiri insyaAllah boleh survive kalau ada sumber pendapatan.
Lgpon kalau suami betul masih sayang dan ikhlas berpoligami Lillaahita'ala, tentu dia fikir habis2 dan takkan sanggup bercerai semata mata nak kahwin kali kedua - kalau cerai gak maknanya bukanlah ikhlas sangat nak berpoligami tu, tapi ikhlas nak kahwin isteri baru je lah..kan?

Kalau isteri yg x bekerja dan bergantung 100% pada suami? Maknanya perlulah belajar redha jugak, kalau x bleh gak kenalah belajar berdikari.
Hidup jangan semata mata untuk suami, tapi biar untuk diri sendiri mencari kebahagiaan dunia dan redha Ilahi.
beruntung kelak dapat 'payung emas'.

Hakikatnya di sesetengah negeri dan kawasan mmg lelaki melebihi wanita. Ada kajian mengatakan di suatu masa nanti nisbahnya akan jadi 9:1. Salah satu tanda hujung zaman.Sekarang ni pon, eventho belom setinggi tu nisbahnya, tp tolak lelaki2 yg kat pusat serenti, yg mat rempit, yg kaki ragut, tinggal berapa je nisbahnya?
Dalam nisbah gender yang mkin celaru ini jugak la makin banyak kes anak luar nikah dan pembuangan bayi hari ke hari - match made in hell?

Sedang lelaki makin banyak pilihan, wanita pulak makin kurang pilihan. Makin tinggi usia, makin susah nak berjumpa dengan pasangan yang sesuai dan sekhufu. Yang sebaya dan sekufu tu plak kebanyakannya suami org - so suka atau tak, rancang atau tak, mmg benar kadar kenaikan poligami mmg berkadar terus dgn nisbah lelaki melebihi wanita.
salah ke kalau wanita2 ni nak rasa "..berkongsi pon x apelah asalkan dapat rasa sedikit bahagia.." lebih2 lagi bila ada lelaki yg sanggup memberi kasih..alahai.
Mcm real kan plak bunyi nyek..?
Dont worry, saya neutral. Saya bukan pro bukan juga kontra.
Atas pagar saja, buat masa ini.
Yg penting, saya percaya dalam setiap apa yg saya buat, prevention is better than cure.
Kalau x sanggup melawan ombak, jgn berumah di tepi pantai..kan?
Walaupon saya juga x putus berdoa ditemukan dengan seorg pelindung, sahabat dan peneman suatu hari nanti, selagi saya mampu berdikari sendiri saya sanggup bersendiri daripada menjadi punca kesedihan insan lain.
But at the end of the day, saya juga masih terikat dgn takdir dan ketentuan yg lebih hakiki.

Honestly, soalan ini ada sekali dua saya tanya pada diri sendiri - adakah saya akan termasuk dlm golongan yg satu itu? Yg terpaksa terima 'seadanya'?
Senang untuk berkata tidak, tp perkara paling hebat yg boleh saya buat adalah berdoa supaya tidak diuji dengan persoalan dan keputusan seberat itu.
Selebihnya...Allah Maha Mengetahui.


6:16 PM

1 friends sharing their thots

Salam aidiladha.


Semoga aidiladha ini membawa semangat baru untuk berkorban sikap negatif kepada yang positif, berkorban kehendak duniawi kepada ukhrawi, berkorban kesenangan material kepada ketenangan hati.
Semoga aku menjadi insan yang sanggup berkorban untuk kesenangan dan ketenangan hati ibu - bapa, keluarga dan ummah seluruhnya.

Semoga pengajaran ibadah haji dan korban secara pemerhatian, pembacaan & pendengaran ini suatu  hari nanti bakal membawa aku dan ibu bapa ke tempat indah itu. InsyaAllah, semoga aku 'pulang' suatu hari nanti melepaskan kerinduan, dengan seribu kali ganda kebahagiaan.
Kita merancang, Allah menentukan. Semoga wasadtiyah dalam merancang dan menjalankan perancangan.

Salam aidiladha.

8:26 AM

0 friends sharing their thots

Sunday, October 21, 2012

Cuti panjang

The long 10 days raya haji break officially started yesterday but i'm still here.
shot a friend's nikah today..and still sangkut here somehow. Its pouring heavily and icm just waiting for 'that perfect timing' to start the engine.
Heh..ekceli just lazy.

Cuti2 panjang ni, ade yg gi sarawak, langkawi, legoland, cameron etc.
Jeles sikit.

Nak jalan bawak org x ckp kaya lagi. nak bejalan sendiri sian plak raya haji kang patah kaki diorg.
Lagipon, nak drive balik kampung pon dah tersengguk je lately, ni nak jalan bercuti?
mungkin kena fikir berkali-kali

6:38 PM

1 friends sharing their thots

Rasa.

Kalau kita dapat rasakan apa yg kita rasa, pasti kita dapat rasa apa yg kita rasa.

6:29 PM

0 friends sharing their thots

Kata-kata.

Jangan berhenti hidup, kalau takut mati.

Kata2 keramat hari ini.

1:14 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, October 20, 2012

Flash back

I turned 30 this year, and in a little more than 3 months i will be another year older, I hope wiser and happier. The twenties is way behind, and the thirties is way on. I read somewhere that women are the most beautiful in their 30s.
I think they meant it in a way that women are at their peak of everything at this age, in their careers, their body, their wisdom and etc.

As a young - carefree student living a fun challenging life in a foreign country 10 years ago, studies were my priorities. I kept my vows to my parents, to myself and to my country ( well, to jpa?) to do beyond good. To do well and even better than those local japanese boys. I remember walking into the class on the very first day, together with the other malaysian student. He walked in first and then turned around and said, " weh, aku x nampak pempuan lain!"

i stepped in and there you go, a class of about 120 students - i saw no other girl. I took a seat on the second row from the front, and nobody was sitting on the first row. Haha. I think at that very moment i became the 'nerd malaysian girl', except of cos i wasnt that nerd heh..
Hey they are perks of being recognized and known by all the senseis. I guarantee all of them remember me by my name - tho its sometimes not fara, but hara! So instead, i started asking them to call me hana. Sounds more japanese kan?
And it also meant that there was no way i cud skip any class.

Truth is, i was scared and insecured most of the time. I was always on my feet. I was never good with guys. Up to that point my friends were mostly girls. Blame it on non co-ed education. No, i take that back. I luv my alma matter too muh to despise it.
Its just that, unlike many others who recover from the 'all girls sydrome', i never bother to. At that point i was still comfortable with just girlfriends. Knowing boys were nowhere near my mind.
Never thought it would continue for so much longer in life.

I think the only reason i survived 4 years being surrounded by those guys were because i was more a foreigner than the girl in the class.
They once in a while treat me sweetly, especially during labs and workshops, trying to do my share of work for me. Not a chance. I prefer to do everything just like everyone.
And thanks to them, i learned not to be so uptight anymore. I adapted and got used to it.
They can be really sweet and funny. Sometimes even stupid. I remember my lab partner in my first year tried to pay me 1000yen to do the lab reports - said he's bad at calculations. I didnt take the money but did share my data summary. And this dude became one of my close japanese friends for 4 years. Helped me with the more reading-subjects especially in the beginning.

The 2nd year was especially tough with those elective subjects that need a lot of kanji reading and understanding. By the middle of the 2nd year, those reading subjects were no more trouble.

Studying in japan wasnt that difficult, once you master the language.
it didnt take me long to realize that if i keep doing what i do, i can finish well, quite ok.
The biggest motivation was, getting to do our research of choice in final year - we pick our lab one by one beginning from the no.1 student, up to no 120. Meaning, the better your position, the higher the chance to pick your favourite. and there are limits to how many students under one sensei.
The second motivation was, one lab can only have one foreign student. So the other malaysian dude, was actually my biggest competition. I gotta be better than him haha. And he is good tu. Finished top of his class in high school when i was just an average.
He was very good with maths and figures. But suffered a bit in reading subjects. I on the other hand had to put extra hours for maths and numbers, but had no trouble with the other subjects.

For that 4 years we shared notes and studied together, but secretly wished to beat the other at the end of our third year to get a better ranking.
ok mostly i shared my notes cos he skipped classea or sat at thr back he cudnt see the board.
He had some good time laughing it out at my notes sometimes when he found my writing hillarious when i sleep-write! And i laughed at his not so encouraging exam answers - the  subjects i kicked ass in. Whats more interesting was that we were both aiming for the same sensei's lab :)
End of 3rd year? Results were out and the list was posted on the board and guess what, i beat that dude by 2 places! Finished 26th out of the batch and got to be in my lab of choice.
It was a favourite lab and i was lucky to get the final spot available.
I still do savour the sweetness now when we talk abt it.

Doing research was a different story. While most others did their papers and final presentation in english, i did mine in japanese.
At a point i was even more confident doing japanese than english. Thanks to hours of everyday of talking and discussing with lab mates and sensei.

i had this other sensei who wasnt my lab sensei but frequently had chitchat with in my break time. We talked abt stuff other than studies too.
I wonder how he's doing now.
In the end..translating all those reference articles and books into english was just tiring and it made more sense to just do everything in japanese.

Among the malaysian clan, i did have a few close friends..just some girls. I cud go everywhere with my bicycle, never depend on anyone or other guys for that matter. It could've been easier to depend on some guy with a car,to go places buy stuff etc, like some others but again, wasnt in my style. During breaks, i'd rather go travel inside and outside Japan with my girlfriends. than doing bbqs in summer with some guys from my uni.

Only once, i got to know this guy from malaysia, not a student or anything. He gound me online an  we started being friends. It was pretty obvious that he was flirting, i just played along without being too much and it actually went on to a point where we almost met. He was working at klia (with malaysian airports), so it was pretty clear where we were gonna meet.
and then just before that trip home, i found out from another friend in another uni the she knew that guy too, and he was quite the same with her as well.
I guess that was the first time in my life to feel jealous in a way, and i straight away called the meeting off. And stopped replying to his texts and emails.
I still remember his name and even some of the words he said.
And this story, i never told anyone.
but yeah, thats the closest it got. And then, i just got paranoid.

So yes, even at 23 when i graduated, i was still quite the same. Boyfriends, what more the word 'settle down' was still quite alien, i started working and then suddenly building my career and serving my parents and family became my priority. 23 became 25 when i started thinking about it, and then it became 28 when most of my girlfriends were settled down and wallah, it became 30!
I get a crush and heartbreaks here and there once in a while, but now at 30 i am still quite the same.
Surrounded by them yet somehow invisible.
The guys of the same age or older are mostly married, the new guys are getting younger and younger - not that i have problems with younger guys but most of then do have problems with older women, right? Most, not all i know.
it crosses my mind a lot of times, what if i ran out of time? I want to settle down like the rest of them so i can have a family of my own, kids and insyaAllah somebody to share my love and dreams. While there's no limit to finding that, we all know there is a clock ticking when it comes to having a child. Biologically. Tick tock.

But at the times when i'm stronger and calmer, I remind myself, that insyaAllah i will look back one day and be thankful that i wasnt like many other women. I'm just a late bloomer and there must be a reason for that. I have done my share of trying, and maybe i am done trying. It makes much more sense now to just stop hoping and just pray. And be better as a person. To stop trying to impress people but to be closer to Him.
Most of the time i enjoy being the aunty to their kids, along with the freedom of singlehood. But sometimes it fels like i'm lagging behind. While some friends drift further away as they indulge (or drown?) in their new found married life, i'm lucky that my super bffs still make it a point to meet up and do things once in a while. It gets difficult, between them being mothers and wives full time, and me being the only one standing, but they are still there as my bestfriends, at happy times and especially at difficult times. A hang out of just us became +1 and then +2 and 3, most of the time i enjoy the company, but sometimes, just sometimes for just a moment or two i wud wish to have the same thing, but it normally takes me just a second to realize that Allah knows best. That i am meant to live my life differently. That i am being saved from making wrong choices. That i am being allowed more time to travel the world, more time for my parents, more time for my body and soul(read:rohani)and mostly i am being tested for my patience. Something He saves for his strong ones. I survived the tough years cos i am independant, and why not now? And the years to come? I shud be better at it as i grow..wiser.

Life feels empty if i look at it empty, but the truth is i can always make it full.
Ppl die eventually and those who live move on, but Allah is with me forever.
Of cos life is beautiful in a way if i get to have what they have now, but there are a hundred more ways of making it meaningful not just in this life, but also the life after. It is up to me to find out how, without getting lost in the process.
i'm still struggling to get that tempo, but i'm getting there.
Somehow lately, in my dreams and imaginations i see more of myself in the future going around just on my own to places i always dream to go, living alone in my dream home, having the financial freedom, serving my parents and not worrying over finding the 'perfect man' anymore. I dreamt myself going to perform the haji with my parents, as my father is my mahram, instead of going with a husband.
It gave me motivation to keep the saving going, insyaAllah if they get their names up one day, i can tag along. That would the perfect happiness i could get and i would ask for nothing more.

I was just having some down moment at work today..and it didnt take it long for me to feel down inside.
talking things out is difficult when u are expected to be strong and positive the whole time. It makes it even worse.
So i do what i do best, write it out and try to see the good things in life.
Flashing back these memories of great times when i survived the tough years by being independant and competetive somehow made me feel better, both in my work and personal issues. Sure there was also sad moments then but i pulled through. So now shud be no difference.

The sky is my limit, when He permits that is.
Life cant always be sweet. But my sweet moments will come insyaAllah, and when it does, i will appreciate it the best.

3:04 AM

0 friends sharing their thots

Friday, October 19, 2012

...

...............
Nak tpt mengadu dan menangis.
Maaf aku bukan manusia solehah dan sempurna yg hanya cukup mengadu pada-Nya.
Mmg pada Dia tempat mengadu yg adil. Dan mmg pada dia aku pulang setiap hari memohon kekuatan.
Tp macam manusia2 lain, masih ade naluri dan kelemahan utk mengadu dan bergantung pada sesorg yg lain, yg mendengar dan menenangkan buat sekejap.
Kerana pada akhirnya, ketenangan tu mmg datang bila diri ini tenang dan redha pada ketentuanNya.
Sedang ada masa aku masih lemah dan perlukan bahu tpt mengadu seketika .un

5:17 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, October 18, 2012

Kontrol ayu?

Buat lawak time org lapar mmg bleh buat rase mcm nak nangis.

Ape sebab aku pempuan kena jadik sopan santun angguk geleng je sengih2 senyum2?

Pantang betul org nak komen pasal karakter sedangkan ko tak kenal sgt pon.
Just ckp celcom line macam hampeh je pon..bukannye aku bengang2 kutuk org mcm hobi ramai org lain tuh.

Takde keja lah nak hipokrit kontrol ayu.
Ke nak aku jadi bisu?

9:41 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, October 17, 2012

Nebou!

Aaaaaa...bgn lambat!
Mimpi gi cameron. Tp x sampai lg tang gi petik stoberi..
Ye pelik tah sape2 la ade sekali dlm mimpi tu.sumer org2 yg penah menyebut nak pegi skali  sumer ade tp sampai sana sumer malas nak kuar.
Sumer nak duduk lam bilik jek.

Bgn2 dah terang demm!

7:05 AM

0 friends sharing their thots

Tuesday, October 16, 2012

Senyum sepuluh saat.

Senyum sepuluh saat :)
kenapa tak boleh kekal selamanya?

4:33 PM

0 friends sharing their thots

Travel plans.

Currently obsessed with the idea of going solo travel. Bukan dkt2 dlm local but luar malaysia. Starting with south east asia maybe, safer from other places. Ade gak usya2 tour gi europe berapa..bleh tu bleh tp secara waras nye maybe not in this one year. Ade more important priority than spending rm10k on a trip.
So...usya2 nak gi siem reap je, which dah bertahun tahun overdue. i did pangkor on my own few months ago to test whether travelling alone is do-able. This time it has to happen. between the packages on sedunia holidays which will be safer, tp maybe a bit restricted..or just plan sumer sendiri which will be cheaper n more adventurous but slightly risky. Good thing cambodia is cheap.
Also will be nice to hv a little trip smwhere to snorkel and enjoy nice underwater. Last skali pon snorkel time gi k.k end of 2010 dulu. Beautiful place kalau malas nak pk pi k.k je pon o.k. leh berenang renang dgn nemo!
Utk snorkel ni nak gi luar gak, alang2 naik flight.
thailand - krabi or phuket mcm paling straight fwd n simple. Rase selamat je kot
tp recently discovered about indonesia - seyes jatuh cinta tgk pics and baca reviews abt places like pulau banda, pulau weh etc..belah2 banda acheh, sumatra sana. Tpt yg dulu kena tsunami tu, water crystal clear and still not so touched by commercial tourism. Selain snorkel bleh gak hiking.
cuma ckp pasal indon, teringat trip ke bandung dulu so ade sikit scary. x pasti if it is safe for solo woman traveler. Tp online blogs an  reviews kata ok je.

11:36 AM

0 friends sharing their thots

Monday, October 15, 2012

Pemikiran anti klimaks.

Hr ni dpt kad jemputan sepasang bakal suami isteri yg kedua-duanya colleague kat opis.
yg sweetnye, diorg ni sorok2 je sblm ni, and mmg agak suprising pada kebanyakan org pon sbb keduanya mcm pernah dgn org lain x lama dulu.
Hari ni lpa dpt kad..then baru dpt tau cerita serba sikit.
MasyaAllah sweet ya amat..xde bercintan cintun sgt, terus je mamat tu propose, tanya parents masing2 n proceed. Kira unofficially tu kira bertunang la kan. Dlm masa hanya few months.

Memula meremang-remang rase mendengar cerita. Sungguh ideal dan sweet. Beruntung kedua-duanya. Sama2 padan. Tahniah ya amat.

..org kata kalau lelaki tu berani dan bijak, mmg dia ajak terus kawen. Mudah dan simple. Xyah gelumang lama2 berkapel.
Tp fikir balik..komfemla dah berkenan dulu baru ajak kan? Lainla style mak bapak kenalkan x kenal pape terus terima jd bakal isteri mcm 50 thn dulu.
Dan lagi konsep ni lelaki bleh la pakai..suka berkenan terus propose@pinang@lamar.
Tp kalau perempuan?
org bleh bercakap yg zaman dah berubah i.e takde istilah perigi cr timba kononnya, tp secara praktikalnya?
masih takde mekanisme dan ruang tengah untuk yg perempuan menyampaikan hajat tanpa kelihatan pelik dan sumbang.
So akhirnya sama jugak, duduk menunggu, menunggu dan menunggu.....sabar dan sabar. pemikiran yg sungguh anti klimaks dan skeptikal. Makin lama makin hilang kemampuan rasa 'so sweet'. Mmg sungguh x fun menjadi manusia yg sejuk sepi dah x pandai bermimpi. Semua terasa tipikal dan biasa. Kdg2 sambil menyedapkan hati angguk je kepalq dan senyum2 kelat bila ada yg berkata " jgn risau akan sampai masa nya.." bila difikirkan senyum itu bukan utk menyedapkan hati sendiri, tapi lebih pada menyedapkan hati mereka, supaya tiada yg sedar yg hati itu sebenarnya sudah hampir putus asa. Biar mereka ingat hati ini sentiasa gembira dan happy berkelana solo bebas ke mana2 saja. Satu hari pura2 mungkin benar2 bawa bahagia.

6:04 PM

0 friends sharing their thots

Friday, October 12, 2012

Happy bday..?

Owh..its smbody's bday today.
Genap setahun la heartbroken.

So no more cake or happy bday wishes.
only silent doa that he is well blessed, healthy, happy and gets what he wishes for.
Less complicated.

8:27 AM

0 friends sharing their thots

Sunday, October 7, 2012

Diet2.0!

Diet2.0 starts!
Badan naik sejak sebulan dua ni..habit x dinner sbb malas@xde gang makan etc..tp most of the time end up kelaparan tgh malam pastu end up makan gak. Makan lambat tu satu..and sbb lapar sgt mmg makan beria punye makan la hoho.

So setelah stok oat beli beberapa minggu lps duduk x luak lam dapor..hehe..
Hari ni finally kick off lah.
projek Diet2.0!

Feww..


9:38 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, October 4, 2012

Penghuni kecik syurga

Layan ikim.fm sambil drive balik..time maghrib mmg biase repeat motivasi pg..best selalunye,short and sweet.
topik hr ni pon menarik, kebahagian mempunyai anak2 di dunia. Ustaz tu bagi contoh2 ayat alQuran n hadis2 yg menunjukka  betapa besar hilmah anak2 pd manusia, khasnya pada ibu bapa.
Betapa mereka itu penghuni2 kecil syurga..pernah dgr org kata, wanginye bau bayi baru lahir sbb itu bau syurga. Subhanallah. Salah satu sebab kenapa aku suka tgk baby. Mmg bau dia best sgt.
Betapa juga Allah tangguhkan menurunkan bala pada manusia atas segala maksiat, kerana adanya golongan2 suci murni antaranya anak2 yg masih menyusu daripada ibunya.
org selalu kata anak itu rahmat, inilah maksud rahmat tu.

Macam jugak mendengar atau membaca kelebihan2 dan ganjaran2 buat isteri2, mendengar kelebihan2 dan ganjaran2 melahirkan dan membesarkan anak, juga tanpa rela terasa cemburu dgn org lain. Terasa sedih dan ketinggalan.
tapi mcm ustaz tu ckp, semua itu kerja Allah.
Ada yg melahirkan anak perempuan belaka, anak lelaki belaka atau berselang seli..malah ada yg kembar. Ada yg ramai anak ada juga yg berkahwin 40 thn pon x dpt anak walau seorg. Maka ada jugak yg tak melahirknn anak kerana tidak bertemu jodohnya. Semua kerja Allah.
Astaghfirullah..tp hati masih jua sebak.
Tiba2 ustaz tu kata, bagi mereka yg mendengar tp masih belum punyai anak, atau yg masih menanti-nanti siapalah bakal suami si pembimbing nanti, jgn kecik hati. Allah Maha Mengetahui. InsyaAllah yg mendengar ni insyaAllah akan cpt2 sampai jodohnya amiin.

Sebak tapi redha. Sejuk hati. Terasa betul2 didoakan walaupon doa ustaz tu general utk semua org.

Kadang2 aku rase yg aku x kisah tak temui jodoh, asalkan aku dapat peluang membesarkan anak. Biar anak angkat sekalipon.
Tp mungkin niat itu silap. Naluri itu wajar. Tp lebih wajar lagi anak itu datang selepas kahwin, dan lebih wajar lagi anak itu ada ayah dan ummi. Apa hak aku untuk meletakkan seorg anak pada kesedihan x ber ayah?
Tp kalau Allah berikan hak itu,  juga tak salah.

Cuma mungkin niat mcm tu x boleh jd fokus. Niat perlu lebih pada berkahwin. Dan untuk itu fokus perlu lebih pada menjadi lebih baik..kalau tiba jodoh suatu hari Alhamdulillah, kalau tak pon its ok. InsyaAllah akan jumpe di syurga Allah.
Sbb tu kena berusaha utk jd lebih bertakwa dan muslimah yg baik..supaya kelak jadi ketua bidadari di syurga pendamping jodoh di sana.
malah x akan tua tp bersama bahagia selamanya.
It all makes perfect sense. Jumpa tetap jumpa, cuma lama 'sikit' la. Jumpa kat sana.

9:09 PM

1 friends sharing their thots

Tuesday, October 2, 2012

Lagi cliche

Kitorg ade satu grp wbatsapp ni..
mmg aku jd pemerhati(=pembaca) je skrg bila the guys dah masuk bab mengarut meraban...nak masuk x bleh, nak komen kang x sporting.

Xpe, lihat dan dgr je la.
Hr ni tetiba ade sorg minah ni jd subjek. Aku kenal minah ni pon dulu penah gi training motivasi sama.lps2 tu x penah ade kena mengena pon.
adik2 gak kot..agak selamba nye type. Bagi guys mungkin bukan set2 lisa surihani atau izara aisya.
Tp jenis selamba dan aku rase agak konfiden orgnye.

So hr ni diorg berckp pasal dia..asalnye pakai kereta, then smbody point out-minah ni dah kawen rupanya.
Then dgn selambanya ade manusia dgn selamba tanya " demm minah tu bley kawen?"
Soklan yg sebenarnye bukan soklan.
aku x pasti org lain perasan ke tak..tp aku sgt faham ape sarkastik yg dimaksudkan dgn statement tu.

Kalau bukan fikir kawan, nak aje ingatkan dia yg cantik ke tak cantik tu sumer Allah yg cipta.  Mungkin jugak dia lupa cantik pon kalau x kena perangai kahwin pon x tentu bahagia.
Allah dah bagi peluang firsthand experience pon x pndai2 nak amek pengajaran. Normal je kalau suka yg cantik dan comel2, puji la nak puji pon tp perlu ke menyindir sambil mengejek yg tak cantik dek mata tu plak? Nak puji aaron aziz hensem pon x semestinya kena kutuk kata err...sape2 lah tu x ensem. Neutral je sudah. ckp mulut konon main2 pon kalau setiap kali sarkastik dan skeptik itu jugak yg kuar, tak ke mmg dlm hati rasa mcm tu?
Ralat jugak ade kawan mcm ni, nak tegur susah, dibiarkan bertambah-tambah jdnya. Sesama lelaki ni mmg kena tegar hati sket dgn kasar dan insensitif diorg. Walaupon yg dijadikan subjek tu org lain, kalau dah selalu disuakan dgn statement2 gitu, lama2 terfikir belakang2 siapa dan bagaimana aku plak di mata diorg?
Sunggup x terkejut kalau jd mangsa judgement yg biased dan artificial.

Xpela, mudah2an ditunjukkan Allah suatu hari ni.
amin!

8:58 PM

0 friends sharing their thots

Monday, October 1, 2012

Skeptik

Ade member ni (lelaki), bila ditanya kalau ade org nak kenal2 kan ngan somebody(of cos la pempuan!), ape katanye?
Sambil sengih2, tgkla dulu. Cantik tak?
Hmm..tipikal la sgt.:
And altho i do get it that beauty is more than skin deep, dont give me that he meant 'cantik dalam' crap.
konteks ni tgk camne pon tau ape yg dimaksudkan.
Are ppl just too shallow? Or normal?

Salah ke kalau nak rase skeptikal2 mcm ni yg menyusahkan org2 'average' mcm aku, yg maybe memerlukan 'middleman''s help, dek kerana awal2 manusia - perempuan terutamanya dipandang rupanya? Lelaki x berapa jd mangsa, sbb hakikatnye mmg perempuan kurang memandang rupa.
ok mungkin ade gak yg menilai rupa tanpa sedar.
kdg2 ade jugak rase maybe sbb skeptikal2 ni xde yg terfikir nak tolong kenal2kan. Almost mcm i'm invisible je di kalangan semua.
paling tak faham lelaki2 yg sepatutnye lebih 'terbuka' utk mencari sendiri tu jugak la yg sering dikawan-kawankan. Seyes x faham. Dan sbb lelaki ni kaum kurang perasaan malu nye jugakla, memang dgn x malunye diorg mintak2  dikawan-kawankan. Buknnla aku nak meminta, but it crossed my mind, am i that invisible?
Kdg2 ade gak rase cemburu, geram dgn so called lelaki2 ni, sedang ape yg aku rase most of the time aku terpakse simpan drpd public, sbb kebanyakannya cuma mengundang awkward dan pity.  Buat2 biase sedangkan dalam hati Allah sahaja tahu.

aku sampai skrg kelu susah nak jawab kalau org tanye eh lawa x bini dia? Or ensem x laki dia?
Kalau pelakon kat tv tu mungkin x dpt elak utk nak rase org tu ensem ke lawa, tp kalau org yg dikenali atas kapasiti peribadi ni, sebolehnye aku x suka nak evaluate dia lawa ke x ke. Dan tak reti.
kalau lawa, so what? Kalau x pon so what?
muka ensem pon kalau perangai cam hantu ape guna pon takde.muka lawa pon kalau hati batu sama la jugak kot. Org mcm ni jumpe 2-3 kali je biase mmg aku give up, mmg susah nak jd teman. X kira la lelaki ke perempuan.

Anyway, maybe bukan semua menilai rupa dgn serius. Sbhgnya hanya suka2 saje. Layan mata katanya.nway mmg lumrah manusia suka yg cantik2. Lelaki terutamanya. Tp, cantik walaupon subjektif pada mata manusia, suka atau tak, ade 'kebiasaan' yg sering dinilai cantik. Pembohong besar kalau cuba nafikan tu.
Antara putih dan hitam. Kecil comel dan gemuk. 'Tall dark and handsome' dan katik. dari situ la dtgnya soklan 'cantik x dia?' Kalau dah tau subjektif, buatpe tanye? Sbb cantik pada aku x semestinya cantik pada org lain.
so far, ajaibnya org2 yg aku pernah suka, belum pernah lagi yg ala remy ishak atau aaron aziz. Kebiasaannya sifat dan peribadi org tu yg menarik hati. On paper maybe aku kata suka yg tinggi, tough dan matured. Tp in reality, x penah la plak ade crush pada org2 sebegitu  :p

Eventho in the end, kalau jodoh tu jodoh jugak, mcm kes mamat td tu. X ke skeptikal nye tu mengelabukan mata menutup jalan?
tp aku rase bagus utk perempuan, i'm sure dia cantik je, so bagus la dia terlepas drpd orang yg shallow dalam menilai ni. Baik dpt kat yg lain yg lebih matured cara menilainye.

Sememangye aku tersangat sedar dan bersyukur, Alhamdulillah dinilai biarlah bukan sbb rupa, bila berjumpa nanti insyaAllah dgn yg terang hatinya lebih daripada mata. Tp adat, masih ade sedikit kesal dgn skeptik manusia.
Yg diri mereka sendiri pon taklah seperfect mana.

11:11 PM

3 friends sharing their thots

Doki2.

Terbukti hati masih doki-doki suru bila berada within 1 mtr radius dr manusia tu.
apetah lagi bila exchange a few words, maybe after almost a year.
sabishii desyou.

Beberapa patah.
Tp terasa seolah berhenti bernafas.
dan berbunga hati 5 saat.
Now berhenti berkhayal, kembali ke realiti.


10:49 AM

0 friends sharing their thots