sitting, waiting and wishing

Thursday, May 31, 2012

Published with Blogger-droid v2.0.4

10:33 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, May 30, 2012

experimental - midnight chocolate cake!

Made my first chocolate-cheese cake,topped with mousse-like chocolate ganache last night. I'm gonna call this 'midnight chocolate cake'!

*sin3ce i whipped it up around midnight lol!*


I've been meaning to make a less dense cake - sthg moist but not too heavy. Which is difficult since most moist chocolate cakes are also demae. And i also want sthg thats rich and can remind people of some mainstream taste like secret recipe etc, but i'm to lazy to mke more layers  :)


The recipe i adapted from the internet passed with flying colors! BUT, the mechanisme of de-moulding the cake left me with smudged sides. Sigh. Gotta figure out a better way of doing it...


Meanwhile, i'm on sugar rush!


Published with Blogger-droid v2.0.4

11:18 AM

0 friends sharing their thots

Monday, May 28, 2012

seorang sepi..

Seorang itu sepi.

Seorang itu sunyi..


Bermonolog dgn-Nya dan diri sendiri, tak sedar pipi basah lagi..


Ya Allah, berikan ku 10 tahun jika itu yg perlu..

Berikan aku 10 lagi jika masih ada masa ku..

Namun aku sendiri kurang yakin ku mampu menanti lagi 10 yg seterusnya..

Bagai ayat2 cinta di novel dan drama..

Sedangkan jujurnya satu tahun lagi pon tak terbayang sepi nya..


Kurniakan sahaja sabar dan redha..

Dan hapuskan segala nafsu dan keinginan dunia..


Published with Blogger-droid v2.0.4

9:54 PM

0 friends sharing their thots

definisi

Rasa cinta itu hadir

Bila tersentuh hati dan perasaan


Rasa sayang itu datang

Bila bahagia bertemu


Rasa rindu itu jelas

Bila jauh itu indah


Rasa suka?

Hanya pandangan mata

Tiada sayang, tiada rindu

Jauh lagi cinta..


Published with Blogger-droid v2.0.4

9:23 PM

0 friends sharing their thots

Friday, May 25, 2012

3 things money cant buy

1. The right guy to share a home cooked meal with.


2. Living the dream.


3. Little people with my dna.


Stay tuned.


Published with Blogger-droid v2.0.4

9:02 PM

1 friends sharing their thots

Wednesday, May 23, 2012

sembunyi dlm gua...

Ade masa2 bile ade masalah2 hal dunia, where crucial sgt nak kena buat sthg or buat decision tp perlu kekuatan, perlu utk aku independant, sedangkan rase mcm tatau nak buat ape, nak decide or setelkan masalah..rase mcm nak je shutdown kan diri ni drpd semua benda.


Rase mcm bagusnya kalau masalah tu bleh selesai dgn menyorok dan berlari.

Bagusnya kalau org bleh dgr aku menjerit tanpa suara ni.

Bagusnya kalau aku bleh bebuat dumb je dan serah pada org lain utk tentukan.

Bagusnya kalau ada org lain yg bleh tentukan sekali sekala..


Penat jadi independant dan kena pikir dan decide sendiri dari dulu sampai skrg.

X ingat bila last skali aku buat sesuatu bukan sendiri tentukan..

Penat bebas nak buat ape saje.

Penat nak menjawab pada soalan ' apa nak buat?'

Penat. Penat...


Published with Blogger-droid v2.0.4

9:58 PM

0 friends sharing their thots

mimpi cincin

Mimpi pelik mlm td. Mimpi ade org sarungkan cincin pada jari cincin sebelah kanan yg skrg ni mmg dah ade cincin emas belah rotan sendiri beli - which dlm mimpi tu kena tanggalkan simpan lam kotak.


Cantik plak tu cincin 'baru' tu! Simple diamond gold ring yg sgt sweet #cincin pasan, tp org keliling nye tak pasan..dangggg!#


Published with Blogger-droid v2.0.4

Labels:

11:14 AM

3 friends sharing their thots

Tuesday, May 22, 2012

tak rhyme

The prettiest smiles hide the deepest secrets.

The prettiest eyes have cried the most tears

And the kindest heart have felt the most pain...


Published with Blogger-droid v2.0.4

12:32 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, May 17, 2012

nasik lemak teringin!

Tingin nak makan nasik lemak panas2..dgn teh o panas dah seminggu. Seyes.

Malam ni dah xleh tahan..so after golek2 cuba tido awal lps makan biskut *malam ni x bejaya* masuk dapur godek2 usya bahan.

Hoho santan takdok. But dah lambat nak kuar kedai.


So urmm..hendak seribu daya. 30mins later, i was eating nasik lemas panas - improvised a little, so i used a little butter,milk etc with onions and ginger.

Topped with freshly made sambal ikan bilis, ikan bilis goreng and telur mata.


Boley lah.


Published with Blogger-droid v2.0.4

11:54 PM

0 friends sharing their thots

Wednesday, May 16, 2012

legal: pengangkatan de facto

Anak Angkat


1. Apakah yang dimaksudkan dengan Pengangkatan De Facto?

De Facto bermaksud seseorang kanak-kanak itu berada dalam jagaan, sedang dibesarkan, ditanggung dan dididik oleh mana-mana orang atau pasangan suami isteri bersama tidak kurang dari dua (2) tahun - passed.


2. Bolehkah kanak-kanak yang tiada Sijil Kelahiran dianakangkatkan?

Salah satu keperluan utama untuk Permohonan Pengangkatan ialah Sijil Kelahiran. Jika kanak-kanak lahir di negara ini tetapi tidak mempunyai Sijil Kelahiran, Permohonan Daftar Lewat Kelahiran hendaklah dibuat terlebih dahulu - info


3. Berapakah had umur kanak-kanak untuk Permohonan Pengangkatan De Facto?

Had umur kanak-kanak yang boleh dianakangkatkan adalah di bawah umur 18 tahun- info


4. Berapakah syarat umur ibu atau bapa angkat bagi Permohonan Pengangkatan De Facto?

Syarat umur ibu atau bapa angkat ialah 25 tahun ke atas dan jarak umur dengan anak angkat ialah 18 tahun. Bagi ibu atau bapa angkat yang mempunyai tali persaudaraan dengan ibubapa kandung kanak-kanak, syarat umur ibubapa angkat ialah 21 tahun - passed


5. Di manakah Permohonan Pengangkatan boleh dibuat?

Permohonan Pengangkatan boleh dibuat di mana-mana kaunter JPN berhampiran dengan kawasan kediaman ibu bapa angkat - info


6. Perlukah Permohonan Pengangkatan dibuat di tempat/negeri kelahiran kanak-kanak?Tidak perlu - info


7. Perlukah kanak-kanak hadir semasa perbicaraan (Prosiding) dibuat untuk proses pengangkatan?

Kanak-kanak WAJIB hadir bersama-sama  ibu bapa angkat untuk proses pengangkatan - info


8. Perlukah ibu bapa kandung hadir bersama semasa pengangkatan dibuat?

Kehadiran ibu bapa kandung tidak diwajibkan jika Surat Keizinan Berkanun dikemukakan - info


9. Bagaimanakah ibu bapa angkat boleh membuktikan bahawa mereka telah menjaga kanak-kanak tersebut selama 2 tahun seperti yang ditetapkan oleh Akta?

Pembuktian boleh dibuat melalui Surat Keizinan ibu bapa kandung iaitu Akuan Berkanun yang dibuat oleh ibu bapa kandung semasa proses penyerahan kanak-kanak tersebut  kepada ibu bapa angkat. Tempoh 2 tahun dikira dari tarikh penyerahan dan bukan dari tarikh Akuan Berkanun dibuat - info


10. Bolehkah tempoh penjagaan oleh ibu bapa angkat dikurangkan atas budi bicara Pendaftar Pengangkatan?

Tidak, kerana tempoh penjagaan selama 2 tahun itu telah ditetapkan oleh Akta 253 - info


11. Bolehkah perjanjian secara tidak formal antara ibu bapa kandung dengan ibu bapa angkat dibuat?

Tidak. Surat Akuan Berkanun  antara kedua-dua pihak adalah keperluan undang-undang. 


12. Bolehkah saudara (relative) kanak-kanak memohon untuk pengangkatan kanak-kanak tersebut?

Boleh. Syaratnya salah seorang pasangan suami isteri hendaklah mencapai umur 25 tahun dan mereka adalah saudara lelaki atau perempuan, bapa saudara atau ibu saudara, samada melalui pertalian darah atau pertalian kahwin kanak-kanak tersebut - info


13. Bolehkah ibu bapa kandung membuat Permohonan Pengangkatan bagi  anak kandung mereka?

Tiada halangan dari segi Akta. 


14. Bolehkah ibu tunggal membuat Permohonan Pengangkatan?

Tiada sekatan dalam Akta 253 mengenai perkara ini - passed


15. Bolehkah bapa tunggal membuat Permohonan Pengangkatan?Walaupun dalam Akta 253 tidak menyekat mana-mana individu untuk  memohon pengangkatan, permohonan adalah TIDAK DIGALAKKAN dari bapa tunggal sekiranya kanak-kanak tersebut adalah perempuan. Untuk kes-kes seperti ini, rujukan akan dibuat kepada Pendaftar Besar Kelahiran dan Kematian dan Jabatan Kebajikan Masyarakat - n.r


16. Bolehkah kanak-kanak Islam dianakangkatkan oleh ibu bapa bukan Islam?Walaupun dalam Akta 253 tidak menyebut tentang perkara ini Buku Arahan Pendaftaran Pengangkatan 1952 menyatakan bahawa kanak-kanak beragama Islam tidak boleh dianakangkatkan oleh ibu bapa angkat yang bukan beragama Islam - n.r


17. Bolehkah kanak-kanak bukan beragama Islam dianakangkatkan oleh bapa angkat yang beragama Islam?

Kanak-kanak yang bukan beragama Islam boleh dianakangkatkan oleh ibu bapa angkat yang beragama Islam - info


18. Bolehkah pemohon beragama Islam memohon pengangkatan melalui Perintah Mahkamah (Akta 257)?Pengangkatan melalui Perintah Mahkamah (Akta 257) hanya untuk pemohon-pemohon yang bukan beragama Islam. Manakala pengangkatan melalui Akta Pendaftaran Pengangkatan (Akta 253) adalah terbuka kepada semua yang layak - info


19. Bilakah Permohonan Pengangkatan dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat?

Permohonan pengangkatan hanya dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat jika tiada keizinan dari ibu bapa / ibu / bapa kandung kanak-kanak untuk pengangkatan tersebut. Walau bagaimanapun tiada halangan untuk Pendaftar merujuk kes kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat mengikut keperluan. 


20. Adakah kes di mana selepas permohonan pengangkatan dirujuk kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat, kanak-kanak ditarik dan diletakkan di bawah jagaan JKM?Tiada. 


21. Bolehkah kanak-kanak yang lahir di luar negeri dianakangkatkan oleh pasangan suami isteri di Malaysia?Boleh, dengan syarat kanak-kanak menyempurnakan tempoh pemastautin biasa seperti diwajibkan oleh Akta dan mempunyai surat perjalanan yang sah sebelum layak untuk Permohonan Pengangkatan - info


22. Bolehkah pasangan suami isteri yang tinggal di luar negera membuat Permohonan Pengangkatan untuk kanak-kanak tempatan?Di bawah Akta 253, kedua-dua ibu bapa angkat dan kanak-kanak hendaklah tinggal bersama di negara ini selama 2 tahun berterusan sebelum layak untuk membuat Permohonan Pengangkatan - n.r


23. Bolehkah dengan proses pengangkatan, warganegara kanak-kanak ditentukan?Tidak 


24. Bolehkah kanak-kanak yang telah dianakangkatkan dikeluarkan dengan Sijil Kelahiran dan bukan Sijil Anak Angkat?

Pengangkatan yang dibuat di bawah Aka 253 hanya boleh dikeluarkan dengan Sijil Pengangkatan dan bukan Sijil Kelahiran - info


25.Bolehkah Sijil Pengangkatan digunakan untuk urusan rasmi?

 Sijil Pengangkatan mempunyai  taraf kesahihannya sama seperti  Sijil Kelahiran dan boleh digunakan untuk Pendaftaran Sekolah, Permohonan Kad Pengenalan, Permohonan Pasport dan lain-lain urusan rasmi - info


26.Berapa bayaran dikenakan untuk Permohonan Pengangkatan?

RM 30.00 dikutip sebagai bayaran pendaftaran setelah permohonan diluluskan - info


27.Bolehkah kanak-kanak yang telah dianakangkatkan dipulangkan kembali kepada ibu bapa kandung atau diberikan kepada pasangan suami isteri  yang lain? 

Pemulangan dan pengangkatan semula De Facto tidak dibenarkan, tetapi pengangkatan tersebut boleh dibatalkan dengan Perintah Mahkamah mengikut Sek. 13(2) Akta 253 - info


28.Bolehkah ibu bapa kandung mengambil kembali kanak-kanak selepas pengangkatan De Facto diluluskan?Tidak. Dari segi undang-undang sivil, pengangkatan tersebut adalah muktamad - info


29.Bolehkah seorang kanak-kanak yang telah dianakangkatkan melalui Akta Pendaftaran Pengangkatan (Akta 253) iaitu secara De Facto dianakangkatkan semula di bawah Akta Pengangkatan (Akta 257) iaitu melalui Perintah Mahkamah?

Boleh. Tetapi bagi kanak-kanak yang dianakangkatkan melalui Perintah Mahkamah TIDAK BOLEH dianakangkatkan semula melalui proses Pengangkatan De Facto - info


30. Adakah wajib untuk  membuat pendaftaran anak angkat?

Mengambil anak angkat tanpa didaftarkan adalah tidak melanggar mana-mana undang-undang negara tetapi jika didaftarkan ianya dapat memberi perlindungan kepada anak angkat dan ibu bapa angkat kerana ia diiktiraf dari segi undang-undang - info


Published with Blogger-droid v2.0.4

1:08 PM

0 friends sharing their thots

Friday, May 11, 2012

hari ibu.

Hari ibu lagi dua hari..tak pernah menyambut sgt pon. Setiap hari patut jadi hari ibu anyway kan?

Cuma thn ni kami adik beradik pakat2 deliver suprise utk mak.


Smlm menonton ceramah perdana, bertajuk 'wajah terindah'. Istimewa utk ibu2.

Sungguh menginsafkan..betapa istimewa seorg ibu.


And me being me, takleh elak drpd terasa sgt kekurangan sbb masib belum berpeluang lg..seriously, if i cud choose one thing n one thing only, one wish to come true - it wud be to be a mother.

Being a 30 y.o bored commitmentless single, i really am into settling down and most of all have kids, ok at least one if not plural. Since i may only have maybe 10 good years in my 'tank'..huhu.

i've had this longing for more than just a year or two now..the instincts get stronger smtimes,as if sthg was abt to happen. But nothing ever did...

So it gets tough smtimes, i'd cry just thinking how many more years do i hv yo go through being single and always available and invisible. But at the end of the day i wud get up and keep telling myself to never give up. I am hanging in here.


It crossed this mind so many times, maybe i'm not meant to hv it all - be married, hv kids, be a mother. I look at my mother,thinking how great she is with us, her 5 children. I lool at my friends who are lucky to have one or two already.

The normal thing ppl do. The normal thing i wud trade anything for..but what do i do?


Kerana redha, pasrah pada ketentuanNya, i pray, hope and wish.

If i cant hv all, maybe i can hv a little?

Just the kid maybe..even sounds good enough. Tough for sure. But possible?


Antara doa yg tak putus kuminta sewaktu di tanah suci tempoh hari, supaya Allah beri petunjuk dan kekuatan dan jalan.

Utk aku perbaiki kehidupan. Anak, satu perkara yg aku doa secara spesifik.

Andainya terlalu jauh jodohku, aku minta jalan supaya dimakbulkan keinginan utk menjadi ibu.


Maybe i am ready for it, alone be it. I am ready to take some steps. I've done the research two years ago..maybe its time to practice.

Mudah2an ada jalannya. Dream big, start small right?

Start small.

Start from sthg that i can right now..bisnes, savings, better paying job, a home..and then the more complicated stuff, registration, applications and so on. For adoption.

Dream big, start small right?


Happy mothers day to my beloved friends who're reading.

Esp. To my great2 girlfriends who let me be part of the joy of being mothers once in a while. Such proud moments when the kids know me by name and always manja2  :)


To my sister who became a mother herself this year. Growing up i know she thought it was hard catching up on me as her sister. With studies,school etc.

But see, now i am the one trying to catch up in more important matters in life.

ALLAH Maha Adil.


Owh to a good friend who just became  a mother yesterday! Cant wait to see the baby boy..maybe after i got my car back i guess.


..and to all other butt-kicking mothers out there.

Happy mothers day.


Published with Blogger-droid v2.0.4

10:22 PM

0 friends sharing their thots

Sunday, May 6, 2012

my new blog in progress!

i think its high time that i start sthg serious :-)
excited pulak nak launch this new blog on my baking..ready to expand my baking stuff beyond friends and colleagues.
ok maybe start small, but i'm ready to rock!

the blog is still under construction...baru basics, lom ade pictures etc.
hopefully can be launched soon!
stay tuned ya peeps!


http://theweekendapron.blogspot.com/

12:51 PM

1 friends sharing their thots

Thursday, May 3, 2012

old times.

i had a bestfriend, i could tell him everything. everything.
then i told him the truth, and now he wont even look at me let alone talk.

i wish i cud un-ring the bell, cos i miss the old times.
but we cudnt, can we?

11:52 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, May 2, 2012

dugaan lagi - major car breakdown!

aduyai...
mcm tak percaya.
kereta breakdown waktu otw ke seremban on tuesday. original plan was to spend the day at my old school in seremban one last time, since its moving to enstek very2 soon. was already late so maybe that escalated the problem.
tgh drive agak laju gak suddenly engine check signal blinking. o owh, aku terus slow down and ketepi. bunyi dah start kuat dan pelik. ok engine problem. mmg pon aku dok miss servis masuk thn ni..busy sgt itu ini.
mmg salah diri sendiri.

pengalaman xleh lupa la. agak nightmare...dahla sesorg kat hway tu. seb baek ade nombor plus. terus call for help. kebetulan tak jauh dpn tu ade mcm lori ngan keta tgh benti gak. maybe lori rosak kot..
tetiba dua org mamat drpd situ jln ke arah aku tanye ape prob. aku just ckp rosak n tgh tunggu plus nye org. mamat tu soh bukak hood. shut..aku rase mcm tak patut bukak, tp tangan aku mencapai gak lever utk bukak hood tuh. patsu dia ckp kena tarik ni..aku pon cpt2 je ckp yg tow is otw.
seb baek dia blah dan tak lebih2..

plus pulak mak aii 45 menet gitu kot baru sampai. aku plak dgn phone batt dah low. dahla panas berpeluh peluh dah.yer aa td org plus tu jugak pesan, tunggu dlm kereta.
when finally plus sampai, dia takleh buat ape pon. which aku dah agak. kalau takat tayar pancit ke dia bleh la tolong kot..
panik seyes time tu sbb aku xtau nak buat ape seterusnye...call member sorg, dia soh tow je ke exit terdekat. so ok aku pon mintak diorg ni tow dulu..paling dkt is pedas linggi. which ekceli amek masa dkt stgh jam gakla...aku dok side passanger, mamat plus tu dok belah driver kontrol keta while sorg lg drive keta plus tu tarik.

sampai exit isi2 borang pengakuan ape tah then diorg pon blaah. meanwhile aku dah berjaya call insurans tanye pasal towing. diorg cuma cover 50km pegi balik. memula aku pk nak tow ke bt pahat je senang, at least ade abah. tp abah kata jauh sgt rugi duit kat tow. so tow lah ke merlimau je . tu pon kena top up tow rm250. sampai merlimau kazen dah tunggu terus tarik ke workshop yg dia n pakcik ku biase hanta.
aku ingat workshop melayu tp rupanye cino. lupe lak merlimau tu kawasan cino. nway tak kisahla tuh.

uhh benda2 teknikal aku malas nak citer sini. tak reti dan mals. sakit hati jek. nak nangis je tp cam xleh kuar air mata dah. overused dah air mata lately. haha.
as of now aku br selamat sampai ke rumah, setelah semalam tido umah m.ngah. satu hari cuba figure out what to do..time2 camni mmg kalau bleh taknak buat decision2 ni. wish ade org yg bleh buatkan decision tu.
as of now the car pon x sure nak buat ape..quite major, antara full overhaul or tukar engine. ikut senang ckp apek tu tukar engine jek tp aku plak tanak sbb leceh kat prosedur nak endorse balik lam geran nanti...insurans lg bla2. dahla geran pon xder kat aku.

balik td citer2 kat abah. pastu dia call balik pomen workshop tpt dia keja, pastu tatau dah ape citer..skrg dah jadi urusan antara abah-p.ngah- pomen merlimau dah..
aku nye urusan, nak memeningkan kepala mane nak cekau duit. either way mmg kena standby dlm 3k la senang citer.

waaa. nangis.

esok last day nak kena gi bank, tabung haji etc. last option la tuh :(
sedey. takpe..ade hikmahnye. kereta, duit bleh carik. tp sekurang kurangnye insiden tak berlaku sampai melibatkan eksiden ke ape ke..

esok jugak nak kena carik tiket balik kl. dan owh..kena decide jugak, pasal interview di tebrau.
hari ni pagi patutnye aku ade interview..tp dah cancel la sbb stranded kat melaka. aku dah email kompeni tu ckp yg aku x sure bile bleh commit and maybe it is best if they consider other candidates. tp huhu....diorg insist aku dtg interview. diorg bagi second chance hari jumaat.

guana kah? nak pegi tu satu hal...nak ke sana tanpa kereta tu aduyai leceh jugak. berteksi la nampak gayanye.

kalau dpt nanti caner lak?
huhu.. aku plak dah kurang sket desperate since dah berjaya tukar grp.

:-|



9:48 PM

2 friends sharing their thots

office reshuffle

the long-speculated office reshuffle activity finally took place on friday.
masuk office dup dap dada, sbb dah set nak slow talk ngan sorg boss ni, one chinese boss yg sama2 baru naik level manager ngan boss ku yg evil sorg lg tuh.
boss yg ni, mmg terkenal dgn kool and pandai appreciate org. buat keja simple2 pon jenis yg ckp 'thank you' kat anak buah..mmg senang hati n respek kat dia, rasa bersalah lg ade kalau buat keja dia lambat.

dipendekkan citer...dlm 8.10am tu bos ni panggil, aku pon follow la gi meeting room yg terpencil sket from office.
dia dah gi dulu, aku singgah meja jap, amek tisu. haha. amekkau segulung tisu aku bawak..standby kalau banjir. baru sampai kat ppintu kuar opis nak menghala ke bilik meeting tu dah rasa sebak dah ekceli. tsk2 camne la nak berbincang secara profesional.
mmg dah agak dah...

ok so kami duduk face to face, dia terus bg ruang utk aku mulakan ckp. huhu...tgk muka dia saje, baru susun ayat sepatah dua aku dah rase muka panas, then mata berair. sebak serta merta. nak tahan pon tak guna. komfem muka jadi cemik buruk gilerlah..
so aku pasrah je..yg penting ape yg aku nak sampaikan tuh.
aku cuba utk berdiplomasi...tak semata-mata meletakkan punca pada masalah skrg ni pada the evil boss. tp facts, pasal o.t sampai pagi tp x dpt o.t allowance sumer tu mmg aku citer. itu bagi aku adalah hak, bila org dah layan mcm kuli, marah2 rendah2kan aku, the least aku rase aku still ade hak utk dpt mcm org lain dpt. condition kitorg sama..mungkin asalnye kami bukan beria sgt nak duit o.t dua jam=rm10 tu..tp kalau dah o.t berpuluh jam sampai korban masa, keselamatan diri, kesihatan etc, at least adela sket compensation sket at the end of the month..

aku citer gak masalah2 general kami..masalah nak communicate, masalah takut ngan, masalah fobia boss..kalau dia pandai read between the lines, dia akan get the meaning la - yg aku dan most probably gang yg lain dah tak tahan keja dgn boss evil kami tu.
sessi slow talk ni agak interaktif, boss ni pon ade bagi komen2 yg opinion beserta nasihat dia gak.
paling terharu dia ckp, jgn ingat kami management tak acknowledge u, sbb keja u la kita promote u last time ( baru je bulan 1 hari tu). mmg ni previous immediate boss aku pon, so somehow aku tau dia la yg responsible recommend kan aku for upgrading hari tuh. haaaa tang tu agak sebak lebih..

aku terus terang yg aku sayang keja ni sbb tak byk tpt leeh buat keja yg hardcore technical and design..well unless gi proton ke moldmaker mane2 ke. tp kalu gi moldmaker ke ko buat mold lebih kurang la. scope tak luas..
so in the end aku ckp its saddening me that it comes to a point sampai kena konsider cr kerja lain semata-mata sbb xleh copen dgn current boss.
bos senyum pahit je time ni..terlebih open kah aku?

nway ending nye..actually dia x promised pape pon. dia tanye if aku nak sabar lg abeskan current project then lps tu maybe baru tukar tpt lain tu pon depends pada hasil discussion ngan boss besar and other leaders.
aku ckp, if bersabar sampai stage yg sama ngan org lain tu aku bleh kot..sayang lak nak give keja skrg.
tp kalau bleh lps tu mmg tak bleh bawah dia terus dah la..

meeting adjourned di situ. tak lama pon, x sampai stgh jam pon kot. abes meeting tu, adela skit2 basah gak mata aku. balik tpt sendiri - owhh pakcik evil ade duduk kat tpt dia. btw kami duduk sebelah2 ye which menambahkan lg stress ku. hari2 tgk muka org yg jd punca depressed!

gi toilet cuci2 muka dan mata..sambung blk keja mcm biasa. ade lg keja setimbun padahal org lain dah hepi2 kemas barang.
sampai satu masa tu terpakse mengemas gak sbb tenant baru dah follow up bila dia leh masuk. hoho sabo jek lah.
padahal nak kena pindah tpt blkg tpt asal je pon...tp siap kena cabut angkut p.c sume bagai..leceh betul. tho aku agak tak sabar tak lg berjiran dgn evil boss.

so drpd sblm lunch, and sambung lps lunch sambil buat keja sambil mengemas. tahan je emosi bila mengadap evil boss pasal keja last minute yg dia baru soh buat pagi tu ( padahal ade setimbun lg yg x siap2).
ade masa cam terbayang- bayang jek lagu 'sayonara daisukina hito' biler start full swing sumer org mengemas tuh. huhu..byk kawan2 gang2 rapat yg turun opis bawah..dlm byk2 tu termasukla somebody yg pernah aku kategorikan as 'daisukina hito'. org yg aku still cuba dan belajar utk totally let go, org yg aku still tersenyum dan even ketawa pada lawak dan kata2 dia walaupon antara kitorg directly mmg basicly no more talks.
maknenye lps ni dah xleh dgr la dia punye statement dan lawak bangang yg susah nak tahan diri utk ikut rasa kelakar sama tuh.
hikmahnya ada mungkin.

actually ade satu wiken..seminggu lps kot. ade 3 org je dtg ot. aku, dia dan sorg lagi mamat ni. time lunch perut pon lapar..sobiler time lunch mamat tu ( org ke-3) ajak lunch skali..hmm aku lak peurt dah bunyi2. dan maybe aku sengaja nak menyakat..aku pon join la lunch tp pegi seperate car. aku ckp nak balik rumah amek wallet dulu.

mmg spjg makan tu, kami berckp macam melalui org ke 3 nih. tak ckp direct. tp byk kali ekceli sambil berckp aku tgk muka@mata mamat tu, seyes dia mmg tak berani langsung nak tgk aku balik.
uihhh..gitu skali. hebat ai punye penangan yek. sampai gitu skali fobia ke?
aku rase org ke 3 tu plak mmg rabun la kalau dia tak perasan betapa 'tensi' dan 'tegang' suasana antara kami..tegang mcm boleh dipotong dgn gunting!huh!

eh..btw balik ke citer opis...tetiba, dlm kol 3.30 seorg boss ni ( atas sket dr boss cina pagi td) panggil dgn casually nye..dok ke bangku rak kasut jek.
tunjuk2 orga baru and bgtau aku yg aku tuka group. masuk bawah his group but ade sub leader lain lah.
Alhamdulillah lega tak terkata..naseb baek boss tu lelaki, kalu pempuan mmg dah pelok2 dah. huhu. gile kejap.

sungguhla gembira dia sama mcm gembira naik gred. rase mcm nak gi celebrate! too bad dah ptg sgt x smpt la puler nak ajak sesape ke mane2. hsemate plak sudah balik kampung direct lps keja..terkulat-kulat la melayan hati yg sunyi dan bosan.

end up malam tu aku buat sthg yg normally aku x buat. pi join org yg aku x bape kenal pon, buat prank tgh2 malam utk si panjang (member baek la gak). abes jadi cekodok budak tu. padahal ptg tu pon dah suprisekan dia dgn bday cake kat opis. last bday cake la utk bebudak opis lama...lps ni dah pecah2. huhu..nanti bulan puasa camne agaknye?
gang best nak berkumpul buka ramai2 sumer dah grp lain...

:(

9:27 PM

0 friends sharing their thots

Tuesday, May 1, 2012

gloomy thursday

Hmm..i dont remember what was my state of mind when i posted my last entry. Miserable definety but at what level?

Thursday, we were still doing work like mad when other ppl were already starting to pack their stuff, do 5s and move to their new allocated places. The restructuring also effect out sitting layout. I lost some really big existence, who have to move to another office on the ground flr while we stay at the 1st.

That is already sthg that upset me, and the whole new grp thing..

So in the evening when the new dgm started babbling abt moving, i got really upset. Work was still the priority, yet we need to move and the thought that by moving to that new place, being in that small grp under the wrath of the person i cannot tolerate anymore,that thot just cracked my head. I felt at the verge of exploding, i had to resist myself from screaming in the office. Maybe then i'll get some attention?


So at one point..after a few on and off, i really cudnt stop crying. Mata dah bengkak.

I was in the toilet for more that one hour..trying to stop but juat cudnt.

Tq to kawan2 rapat yg meneman dan bg moral support...mmg rase leh loose it kalau nak tahan sesorg.

At one point mmg dok tahan sgttt..dah penat nak menyusahkan memember2 fikir masalah ni..

Tp tulah,tahan punye tahan mmg last2 share gak ngan member..


End up thursday tu..with a few friends nye push, i finally gave up. Last hope, kena gi jumpe boss to slowtalk. Err of cos not the boss yg evil tu.

Tp it was too late, bosses sume mtg x smpt nak jumpe dah. But i did text him n he immediately replied to have a session the following morning.

Kalau bleh taknak jumpe boss n play the emo card. Kalau bleh nak jumpe boss ckp dgn tenang n profesional. Tp both me n the boss knew thats not gonna happen.


Khamis malam tu spjg malam fikir ape nak ckp.bermain main dlm kepala mcm radio rosak.rasenye i only slept at around 4am camtu.


Published with Blogger-droid v2.0.4

12:53 AM

0 friends sharing their thots