sitting, waiting and wishing

Sunday, June 30, 2013

Scuba diving license - plan in action!

..i had been wishing to go on an island@beach vacation since last year. Instead i went to japan haaa.
well flying alone to japan made more sense than taking a solo trip to any nearby islands..
actually made plans to go to sempurna@mabul island sabah, supposed to go this week..but had to cancel.
at first we were unsure because of the sulu incident in sempurna, the very embarking town to go to mabul. But then, even as it seems ok its a bit difficult for me to go as coincidently the dates we exactly my working days for the week.
And i cant 3 days off yet..still vr new.
Well i see even new people taking a.l but just cant do. guess old habits die hard.
So sad cudnt make it...really was looking fwd to swim with nemos there..no!
Anggap je la as little sacrifice for the new job...

But!
Missing the trip..i just cant stop thinking abt planning for another trip to an island. Been surveying perhentian. Since i've been to tioman, nak compare which one nicer. Mabul maybe next time.
Nak gi jauh2 byk plak belanja for flights etc.
Then jumped across this swimming academy - while i was surveying for swimming classes.they're organizing trips for diving courses after raya..in perhentian!and package price sgt ok, abt rm300 less than standard, so its quite limited.
decided to ask them for some details, esp if they hv any trip especially for ladies only. And they have.
messaged them yesterday..found a buddy today and terus registered and paid the deps.

So we're going perhentian in august!
not just going  but also hopefully will passing the diving course!

What mabul?..even better, if i hv a license, i can go swim with not nemos, but the sharks in sipadan!

Semoga dipermudahkan!

1:20 AM

0 friends sharing their thots

Friday, June 21, 2013

Tahajjud.

Hikmah bekerja malam adalah peluang utk tahajjud sesudah melelapkan mata barang satu jam di tgh malam@awal pagi..lebih2 lagi pada shift malam masa rehat x semestinya digunakan untuk makan..tidur itu nyata lebih memanggil-manggil.

Hikmah yang penuh hikmah.

4:06 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, June 15, 2013

Zzz..

Err..

Peristiwa kelakar malam ni.

Mlm ni first time sejak keja malam ni keluar beli food..gara2 bekal tertinggal.
ikutkan malas...tp br pkl 11 malam perut dah bunyi2.
logik pon, last makan pkl 2 siang td.

Yg bosannyr..nak makan pon kena tapau je. Bukannye bleh kuar bergang.
Dan xde plak org kat luar tu yg x keja malam ni nak ajak lepak jap.
So pusing2..gi la satu kedai.
Time lapa camni mmg cari nasik jugak.

Duduk2 je yg dtg amek order seorg 'adik' yg aku agak budak skolah rendah lg. Terlebih peramah plak budak. Dah amek order siap duduk dpn aku tanye mcm2.
huh..pelik den.
Last2 aku tanye..skolah darjah bape?
Errr..darjah 3, katanya.
oo..lama lagi la nak skolah aku cakap.

Pastu terus budak tu bangun..ok la kak.

Haha.
Aku ade salah ckp ke?

11:40 PM

0 friends sharing their thots

Night shift.

Alhamdulillah..dah lepas initial round training, and dah dilepaskan utk keja sendiri, mane yg jarang2 buat n x familiar tu of cos sambil tanya2 shift members.
officially masuk shift last week starting with day shift then this week start night shift..
ok..mencabar jugak shift malam. Masa kritikal is around 3am..so first 2 days mmg aku amek waktu break 3.30-5am mcm tu..pastu naik, sambung keja tup tap dah subuh. Tp lps tu the last hour terasa amat panjang.
after keja, terus balik singgah tapau breakfast..
Selalunye mmg lapa gile sbb mlmnyr cuma mkn ringan2 roti etc.
sampai umah mkn mandi etc then by 10 selalu dah baring2 tido.
bolehla gak tido tp x senyenyak mlm.
mcm siang smlm (jumaat) tido 3 jam je sbb tghari ilyas n umminye balik half day.
Sah..kalau ade org mmg xley nak tido.

So malam ni amek break awal sket around 1.30am~ sbb ade task pkl 4am nak belajar.

So far so good..cuma nampaknye ade gak habit certain org yg suka dtg lambat. So mcm aku yg dah biase on time ni..errrr tatau la tu advantage ke disadvantage ye?

Ok sempatla lg ni nak layan mata jap
zzz.

1:48 AM

0 friends sharing their thots

Tuesday, June 11, 2013

You.

When our friends talk about you all it does is tear me down.
Cos my heart breaks a little when i hear your name..

12:50 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, June 5, 2013

Condolences.

Somebody lost a dear family member few days agi..Innalillah.

Dulu2 dia selalu bercerita tentang orang tu, so i cudnt help but care.
Texted him to say my condolences..to ask if everything is ok.
and suprisingly, he replied straight away.
Reply yg mengundang utk aku bertanya lagi..
in fact, kebetulan aku berada tak jauh pon dr kampung nye tu.
Kalau nak melawat pon boleh.

Kalau dulu, mungkin akan aku terus bertanya..
Tapi terpaksa ku buat2 kering, putuskan disitu je.
cukupla sebaris ayat penanda concern sesama manusia.

12:08 PM

0 friends sharing their thots

Masa.

Antara masa dan sedalam mana kita mengenali seseorg...
Penting atau tidak?
atau masa itu masih subjektif?

Wajarkah masa jadi pengukur...atau sekadar sampingan subjek dan sebab?
Perlukah lama untuk mengenali?
Sedangkan lama belum tentu jodohnya..
sekejap belum tentu bukan.

:p

11:58 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, June 1, 2013

Getting the hang of things.

I'm homeeeee...i mean, back in my hometown.
Sampai bp direct ke rumah makwe(=nenek).
esok kendurinya..meriah siap ade khemah, kerusi meja.
Selalu kenduri duduk bersila jek huhu.

Sampai tepat pkl 12tgh malam...mcm sindirela plak dah.
Tp org dapur tgh meriah lg berrrrrrrewang.
Abesla diet ke parit...
Aku tgk sikit2..layan sembang sat pastu give up la.
Ngantuk, penat sumer ade. Td pon sipi nak langgar divider jalan before belok simpang masuk kampung haha.
Mane tak, hr ni keja ngadap workstation spjg hari dr pagi, stop toilet&solat je..start tghari team bz giler case criticl masuk bertubi tubi sampai makan pon ditangguh tangguh last2 kirim org je, pkl 5.30 br dpt makan...
So dah merasa la yg diorg kata bile keja masuk sampai nak ken*ing pon x sempat tu haha.
ade berlaku sekali td. Bahaya dan x bleh dibiarkan selalu berlaku!

Last2, walaupun aku patut balik pkl 5.30..ended up almost 7 gak br balik.
Ujung2 lps pkl 6 tu xde la buat keja sgt...kemas2, update daily man hour etc.

Fikir balik, rugi sungguh. Padahal hr ni last bleh balik awal pon. Haha.

Next thursday will start joining the shift rotation.
So i'll be off until wednesdays.
After this, my working days are officially thursdays~saturdays, plus every 2nd & 3rd wednesdays in a month.
Hours will be 7am-7pm or 7pm-7m, alternated every 2 weeks.
part keja 12 jam siang tu mcm ok lag..biase je buat 8am-8pm(and more!) dulu...tp 7pm sampai 7am tu xleh dibayangkan...

At least kalau siang, leh gak break gi makan ke ape..
ni malam, xkan nak gi makan tgh malam buta?
Dinner paling ideal maybe sebelum masuk keja kot.dalam keadaan sedang cuba berdiet ni..risau itu je.
takut bosan2 nanti terlayan makan malam2 plak.
Kalu nak break tido plak..aku bukan jenis pandai layan tido kejap2. Lg ngantuk ade jdnye nanti.

Seb baek next week start dgn siang...after that baru malam.
Sempatla agaknye nak practice sehari dua.
Haha.
mau jadik zombie ni!

Hari ni jugak ade 1 to 1 session dgn manager.
Mid year session. Since i'm new, more like a session to clarify goals and expectation.
yg kelakar, sebulan lebih kat sini x penah pon ade chance jumpe manager.
tup2 last week kuar berita manager tu is moving to a different business group, so of the asst.managers naik jd manager.

Ingat td ade la dua2 org tu..tup2, dgn manager baru jek.
ok jek, kebetulan dah kenal drpd dulu lg - ex-colleague kat ofis lama.
Haha. Bagus mamat ni, kalu stay sana dulu, agaknye kena bunuh dulu manager dia dulu untuk naik manager. Haha.
dia ni leh tahan strict..tp positifnya, nampak dia agak mementingkan perform to win method.
sama mcm company policy in general.
gerun jugak..klu keja biase2 jek, akhir tahun harap bonus wajib je la. X dpt performance bonus, increament kecik..

Tp fikir2 balik, bukan ke tu yg aku nk?
company yg appreciate and reward accordingly?
so kena la motivate diri utk exceed expectations kalau xmau jd 'biasa-biasa' saja.

1:35 AM

0 friends sharing their thots