sitting, waiting and wishing

Monday, July 30, 2012

Viral fever pt.2

Jumaat, 3rd day.
Bangun pagi rase mcm kepala dan badan dah ringan sket..eventho measure temp still over 38 tp konfiden je gi keja. Tp kat opis asyik kena tegur muka dan mata merah la muka kembang la..aiyai..dan merah2 kat kulit tu agak menganggu.
Last2 gi klinik kilang again..mmg komfem still feverish. Doc kata "u look flushed.maybe measles or some viral...we need to make sure its not dengue".
So tpaksela korban satu tube darah utk test..hehe..dpt mc lg so tghari tu blk umah.
Tghari cuba mkn nasi berlauk tp sumer terase pahit jek..

Blk umah menidurkan diri..petang membawa ke mlm dah resah gelisah sbb sakit2 badan sampai solat pin sakit.
Nak bangun dr baring pon mengaduh..mkn terus x lalu. Sedih sket time ni sbb dok sorg2 time tu..

Mlmnye pas teraweh mlm pertama(kat rumah je,solat duduk)..pergi klinik. This time gi klinik A. dpt doc pempuan..s3nang sket nak tunjuk rashes kat bdn tu..
Korek2 sumer simptom dia suspect dengue..owh n since results from pg td tu cuma kata ok dlm tepon,xde results dpn mata..doc tu nak amek darah wat test platlet.
Baring kat e.r dlm stgh jam, dpt results. Doc kata still xleh rule out dengue sbb platlet dah dkt2 range bawah. Normal is 140-440. Mine waktu tu 180 ke 190 camtu.
Doc terus pesan esok jgn puasa..minum air byk2, makan yg leh menyejukkan badan..ptg kena repeat test.

Sabtu, day 4.
Sambut puasa tanpa berpuasa..sedey giler. Makan mmg tak lalu..satu hari minum je.paksa diri gi pasar beli ketam buat sup. Mkn benda tu je lah.

Ptg kol 4 gi klinik A, amek darah lg...resultsnye sudah revive over 200. So doc dgn konfidennye rule out the pissibility of dengue dah..lega in a way tp sakit still sakit time tu. By that time sendi dah sakit2..tangan pon xleh genggam. Tak mkn satu hari tp x lapa pon..but because of that la badan lemah ekceli.

Dinner dgn sup ketam lg..dam kuih2 sket. Sume rase pahit. Solat masih duduk.

Mlm tu berazam esoknye xnak duduk sesorg kat umah lg..i needed to be around ppk. Nak ke bangu takut jangkit kat ilyas.

Sunday,day 5.
Pagi tu cuba kemas2 bilik dan rumah..still x puasa. Minum je n mkn ubat. Tu yg mengantok tido je..ptg kol 3 lebey gitu gerak drive ke selatan. Sampai umah makcik dlm pkl 6.

Time org berbuka kita pon mkn la skali. Alhamdulillah..itula br cam lalu nak mkn. Maybe homemade meal panas2 kot..
Mlm dan sahur pon berjaya makan..baru rase cam ade energy.

By this time..dah decide nak proceed for interview thats scheduled on monday.

The interview, which will be another interesting story.

10:59 AM

0 friends sharing their thots

Sunday, July 22, 2012

Viral fever-pt.1

Salam Ramadhan..cuma yg sedihnya kali, ditimpa demam mengejut bermula rabu pagi yg membawa sampai ke awal puasa sampai doctor x kasik puasa - kalau doctor kasik pon rasenye mmg sendiri x larat pon..mulanya ingat demam biase...meh nak story sket kronologi.

Day1(rabu)
Pagi2 diserang sakit kepala..ingatkan sbb tido lambat ke ape. Lps minum pagi amek panadol 2 bijik tp still x kurang. So pergilag klinik lam kilang. Doc check b.p..dlm 140/70. Naik sket tp xdela sgt..aku sendiri request doc check temperature sbb rase lain macam. "oo awak demam...".
Aduilaa doc..mata i dah merah2 merah mcm tu pon x terfikir ke?sampai i yg kena request check temp? Ni style doc penggeli ni..dia x rase pon badan kita panas ke ape tu pasalla x perasan. Tsk. Lemau kalau dpt doc camni..
Nway..dpt mc..since waktu tu pon dah 11 lebey, aku tunggu after lunch party tghari tu br balik umah.
Siap smpt anta dwg utk dicheck dgn konfidennye roger insyaAllah esok sihat kot.
Maklumlerr agak konfiden yg demam biase2 jek.

Balik ke rumah..br perasan kulit mcm merah2. Nak kata ruam tp x timbul. Bila ditekan hilang kejap for a second lps tu merah balik. Mcm berbalak balak gitu. Lps makan ubat mmg tidoooo jek. Dgn kepala pening nye lagi..
Kebetulan ptg tu phone yg dihantar repair kat lowyat tu siap..
With much contemplating, drive juga dah nak dkt maghrib gitu. Rase berat sgt badan nak bangun.bad idea!JALAN JAM GILER!nak sampai ke simpang ke arah bkt bintang melalui j.tun razak tu merangkak je..aku plak cuma tau jln tu jek. Itu pon mcm biase la cuma sampai pavilion je la..mmg kena jalan la jugak dr pavi ke lowyat.
Sampai pavi pon dah 8.40 gitu..mmg jln cam lipas kudung lam demam2 gitu..sbb mmg tobat la xmo kena repeat. Tuptup sampai dpn s.c samsung tgk kat pintu dah tergantung 'close'.tp wat bodoh je tanye org kat dlm tu sambil wat muka kesian..luckily berjaya. So i got my phone..
Stress gile bile notice phone dah kena factory reset. Hampeh...
Jalan balik ke rumah pon ade jam sket2 tun razak tu mcm biase..sampai umah dah 10.30..skip ubat sbb x makan dinner.

Day2(khamis)
Bgn pagi2 nak nangis bile cecah air..badan rase panas. Padan muka malam td skip ubat. Terus called in sick. Sambung m.c. Makin disturbed dgn merah2 di badan esp kaki n tgn.
Siang sket pegi klinik lagi..komplen pasal demam n rashes..doc bg antibiotik n ubat demam lg. Owh dan soh dtg lg 2hari kalau x baik.

Balik dr klinik..lps makan ubat terus tido tp after a few hours still dgn sakit kepala.paksa diri bangun buat keja2 rumah. Hilang sket skt kepala petangnye..appetite mmmg terus takde. Malam tu pegi tesco beli stuffs yg org kata bagus utk buang panas badan - air kelapa,canned ho long kat, chicken soup herbs etc. Dinner makan chick2n soup konon tp giler pqhit x sedap sup herba tu makan sket jerr. Yg penting cukup utk alas perus makan ubat. Tido beberapa jam jika ditolak time terbangun tgh2 malam..last2 bangun amek towel basahkan balut kaki br leh tido..

10:02 PM

0 friends sharing their thots

Tuesday, July 17, 2012

ilyas turned 6 months young!!!

my sweet handsome nephew, at 6 month young!

watching u grow up is precious. but its smtimes like watching the sun, so beautiful it hurts, feeling like this may be the closest i wud get to my what i dream.









12:56 AM

0 friends sharing their thots

Sunday, July 15, 2012

out of direction.

hmm..
ade sedikit geram dgn customer service maxis. konfiden suruh gi maxis ctr, biler dah pergi susah2 ke klcc yg jam tak hengat dgn event pebenda tah yg ade p.m petang td tu, dgn klcc yg penuh manusia tak hingat punye, sesat2 cr maxis ctr dgn baju lepas kenduri dan kasut tinggi yg makan kaki, beratur tunggu no. kena panggil, setakat nak dgr budak kat kaunter tu ckp ' ni akak kena bwk claim kat samsung serv ctr la kak..'

Bodoh betul rase. kalau awal2 ckp gitu time aku call hr tu kan senang. tak bazir 2 jam nak ke maxis klcc dan bazir duit minyak dan parking. dan save me the stress.

ok pastu dah jadi satu hal nak ke samsung ctr plak..call samsung katanye yg KL nye ade kat loyat ting.4.
ok camne plak nak ke loyat dr klcc? kalau dr rumah pon aku tatau - sbb x penah drive sendiri - tp at least kalau kat rumah blehla check googlemaps dulu ke, study2 dulu. tp ni dah kat luar dgn phone nokia cikai tu..

tawakal je gi jln bkt bintang...x nampak ape sign ke loyat pon, tp jumpe pavilion je, so terus masuk pavilion.
rase2 mcm dkt2 je bleh jln kot..
lupe plak waktu tu kaki dah separa melecet..kasut lom cukup gigit.

kuar pavi, jalan arah mane tah...
pusing2 gakla...ingat2 lupe je katne loyat tp rase2 cam dkt2 satu stesen monorel ni...akhirnye jumpe lot 10..then jumpe sg wang. and finally jumpe gakla loyat.
nak tanye org kang attract salah org plak..
adela dkt stgh jam br jumpe loyat ekceli..again, bad timing. ramai gak manusia ade fair benda tah kat bawah tuh.
dah;la ari ni gi kenduri pakai jubah hitam, dah sama mcm org2 arab reramai tu plak..

sampai loyat terus gi ting.4, ayo ramainye manusia tunggu turn utk dilayan...dkt sejam, no. naik.
kena tinggal phone, 3-7 hari katanye..kena check and repair.

by this time dah nak dkt 7pm..seb baek maghrib lmbt so lom gelap lg lah.

kaki mmg dah melecet abes, dah taleh nak jalan dah..nak kuar air mata kalau paksa jalan. dah rase nak jalan barefoot on socks je time tu. kat loyat xde plak la kedai jual selipar.
tp terfikir satu idea, pijak je belakang kasut tu macam org sarung kasut x betul tu..yg penting tak kena tang mel;ecet tu..
tho berjengket la sbb kasut tu heels so bile pijak mcm tu jd x kena..tp at least lehla jalan sampai pavilion blk...
at last..setel hal. tho tatau la lagi ape nak jd ngan phone tu.
penat giler balik umah dgn pening kepala nye..asal weekend berjalan lebih sket je sakit kepala..

balik umah, bukak socks tgk kaki...oh agak hebat gak dia nye terkopek kulit dan melecet tu..bergulung2 kulit tu tp tak tanggal abes. menahan gakla biler kena air time mandi..

pas mandi letak minyak butbut, biar je gitu. nak tampal handyplast takut nanti lagi teruk or sakit.

byk2 menda yg jadik..drpd geramkan customer serv yg berdolak dalik dan nampak sgt x sure dgn s.o.p masing2, lebih geram lagi pada diri sendiri sbb tak pass2 jalan kat kl ni. berpuluh kali cuba hafal konon..tp biler betul2 kena pegi takdenye ingat.
biler jd camni sendiri jugak yg susah.

but its ok, i survived as always somehow.





11:13 PM

0 friends sharing their thots

owh and i still havent gone to maxis to figure out what to do with my phone..
malas.
managed to be at the kenduri in time despite going around and around the area for half an hour to find the place..luckily was smart enough to beat the jam at tun razak.

but still, i miss my note.

2:37 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, July 14, 2012

phone problem

phone problem pon bleh bikin x senang duduk..esp. when u depend so much on it.
my 4 m.o galaxy note suddenly has problems charging..memula susah charge now terus xleh dah.
urghhhhh..

memangla its still in warranty..tp tatau camne nak claim. card warranty ape pon tadak. katanye e-warranty tp x sure whether ade register waktu beli dulu.
dunno what to do..no choice kena gi maxis, but i so suck at complaining la..
mesti kena buli jek..

i wish i hv someone yg  good at complaining to come along.
tp sume prospects dah x available utk di ajak sesuka hati..

ni petang karang nak mencarik rumah@kedai kawan buat yassin@tahlil pon ade harapan la sesat..if not mmg depend kat googlemaps je sejak pakai note tu.

nak nangis je rase camni.

11:03 AM

0 friends sharing their thots

Thursday, July 12, 2012

nervous

2 months ago as i was desperate for a new job i actually sent out  close to 50  applications. A few came back, but ended up going to only one interview.
Results came back positive but the offer wasnt what i expected. It took me 6 years to finally feel like moving on, so the whole package is important.
I'm not talking abt monthly salary, but more of the overall package. Medical benefit is one important consideration. The offer i got lacked quite much in that area so i decided to turn it down.
maybe it was easier to make that call because i was already 'released' from my previous problem - the evil boss!
It did make a big difference.
If i had gotten the offer while i was struggling with it, i wud've accepted it straight away.
Phewwww..

Work is calm now..and actually slow smtimes. I'm doing a whole new thing which is ok, but i wud stop and wonder smtimes, feeling like starting all over again.
I feel insignificant smtimes and thats quite a scary thought.

So when i got a call few days ago from one of the recruitment agencies i registered last time, i wasnt sure.
The job they're introducing has an impossible to resist overall package, in terms of remuneration+medical..and even bonus thats close to my current - which is very rare to find. Its of the same industry, quite a big player. Irresistable.

BUT, there's a big BUT.
It's a totally different  scope.
More on the 'language side' tho i cud make use of my experience..

Quite nervous as the interview will surely be in nihongo,but more importantly i'm not sure if i'm ready to move on to a new place..esp. to be away from a few vr good friends.
Tho i will be closer to home and family.

But maybe thats the change i need?

Published with Blogger-droid v2.0.6

2:58 PM

0 friends sharing their thots

Monday, July 9, 2012

ella nikah

Finally, ratu rock msia ella selamat bernikah ngan suami dia bernama azhar. Kot..tau pon sbb ade org share story. Sweet jr, xde kecoh2 terua nikah.
Ella ni thn 85 lg dah start menyanyi woo..
Skali check umut dia 46..and guess how old the husband is? 30y.o yerrrrr......16 years gap! Tp kalu tgk gamba, x nampak pon. Mamat tu nampak matured, yer aa 30 bukanla muda pon cuma if compared ngan 46 la.
Kalau aku la umur 46 x taula sanggup tak kawen ngan laki umur 30.
Tp kalu the other way around mmg x kesal lololol.
In fact maybe aku mmg prefer older, matured guys  :)
#uwemm..nak muntah#

Anyway..Alhamdulillah sampai jodohnye.  Unur tu secondary. Tp susah sket la nak dpt anak sendiri kan?

P/s: maybe i shud freeze my eggs? Ade ke such tehnology kat msia? Maybe lg 20 thn ade method to fully carry an embryo for full terms ke.. utk org yg ade eggs tp cannot beranak already. If there is a limit age for giving birth la.
Kalau xde, umur berapa pon aku sanggup kot.
Yg penting, the eggs. :p

Published with Blogger-droid v2.0.6

5:20 PM

3 friends sharing their thots

Tuesday, July 3, 2012

rajin masak?

..maybe not heh.
Adik ade sini sementara nak balik kg cuti sem panjang melampau tu. Sesungguhnye jeles. Nak jugak cuti pjg tp gaji jalan. Tskk..

So tetiba mlm td rajin plak masak nasi lemak, siap ayam goreng berempah. Seronok masak bile ade org lain makan skali..brlah puas hati n rase berbaloi. Kalau sorg takkan nak masak naik lemak se-pot?
Santan bungkus plg kecik pon just nice utk nasik 2 1/2 pot, mcm masak mlm td. Pagi td siap adik leh buat sarap.
Puas giler makan kena dgn tekak sendiri, cukup sumer bahan..honestly makan kedai pon susah nak jumpe nasik lemak sedap these days. Hahah..puji diri sendiri sesambil   :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

7:54 PM

0 friends sharing their thots

Monday, July 2, 2012

Sembang2 stgh jam sblm waktu kerja tamat hari ni..memula topik burger bakar kot, tetiba mamat yg duduk dpn aku tu - br sebulan lebey ni pon berjiran - changed the subject in the most ridiculous way.

" eh farah, ko penah couple x?"
Omg. I didnt see that coming..from burger bakar seriously?
Aku terkedu, mamat sorg lg kat sebelah aku pon diam..gelak2 je lah.
Ape tah lg dia bebel..dok tanye lg tp aku seyes x masuk otak dah. Xleh blah.

Last2 aku cuma ckp " ape yg ko tanye ni? Ape kaitan dgn burger bakar..?"
Dan lps tu adela kata2 dia tp aku x ingat ape?

Even my bestfriends dont ask me pointblank like that. And he doesnt even know me that much.

And so what if betul aku x penah couple betul2 ke?
Lebih bagus ke perempuan2 yg bercouple, bertukar bf berkali kali before jadi isteri org?
Yg kadang2 nampak alim tp masih berduaan dan berpimpin tgn dan bercubit cubitan? Yg kadang2 nampak baik tp siap bersalam bercium tangan waktu baru bertunangan?kononnye prektis hormat bila dah jd suamu isteri nanti?
Bingung aku menengoknye.

Xpelah,kalau konsepnye utk cuba2 and try and error sebegitu, aku tak menyesal x bercouple.
walau aku ralat masih belum sampai jodoh dan masa menjadi seorg isteri dan ibu pada usia ini, aku bersyukur aku x pernah dikacau dgn godaan org bercouple.

Published with Blogger-droid v2.0.6

8:50 PM

2 friends sharing their thots

stroberi for bekpes

Smlm repeat ke the curve mencarik booth shawl best kat street market..tp booth dah ilek, urak eneng kata org jawa  :)

Dah xde tu bosan2 jln je usya, ade uncle jual stroberi..mmg selalu ade uncle ni. Stroberi cameron katanye, manis konon.
Belila sekotak, rm4.5.

Smgt balik2 terus basuh n test..
Aiyak uncle, x manis ponnnnnnnnnnn... masam jek. Rase mcm nak letak gula jek. Kecewa sungguh.

Tp bwk gakla dtg opis ari ni..konon nak makan ngan yogurt ke tp lupe lak singgah 7e beli yogurt.
So mkn je la begitu saje masam2 pon.

Mmg cameron stroberi ni turun bwh je ilang manis ehhh?
Bilenye nak makan stroberi manis gituu?

Published with Blogger-droid v2.0.6

8:31 AM

0 friends sharing their thots

Sunday, July 1, 2012

double shot.

Jumaat malam sabtu, men bowling konon training for next week's game. Datang la plak sorg wife member ni, dah sethn lebey gitu kot x jumpe. Last skali waktu wddg sp tah...
Jumpe je terus kena tegur pasal badan dah naik. Wawawa...sbb last skali jumpe dulu mmg lowest point aku kot. Huhu....

And then next question "camne skrg?"
Aku jwb " xde pape"
Pastu " eh..yg dulu tu, mamat Z tu x jd pape?"

"Hah..bile masa plak aku cite kat ko weh.." ...shocked giler.

"Alaa..aku terer,laki aku xyah citer pon aku leh tau sendiri"
"Xpela beb..mamat tu pon mcm ermmm lembut2 je....no no no!"
Haa tang ni x tahan nak gelak. Sakit perut aku.
Makin kerap plak disogokkan dgn manusia2 yg meragui ni.
Walaupon aku yakin selembut lembut dia tu tetap straight org nye. Haha.

But then berbalik kpd minah yg jumpe pon sekali skala dulu, tp leh memahami benda yg aku pernah rasa...

That obvious?

Published with Blogger-droid v2.0.6

8:43 PM

0 friends sharing their thots