sitting, waiting and wishing

Tuesday, August 30, 2011

step1 - minta izin ~

Alhamdulillah. sambil sembang2 hal2 biase, sempat selitkan soal niat nak ke umrah pada abah. dia cuma senyum, x kata ape2, mmg abah yg biase bila aku ckp nak buat ape2 atau ke mana2. bila ditanye lagi "boleh x bah?" dia seyum jek. purpose aku bring up the subject is mmg utk dapatkan izin. salah satu syarat bagi wanita adalah mendapat izin suami atau mahram terdekat..asalnye ade sedikit kemusykilan esp. bila baca2 yg x bukan setakat ade izin, tp kena ade mahram skali bersama-sama semasa pergi, x boleh guna mahram 'angkat' or mahram atas paper mcm yg kebanyakan agents arrange utk cases mcm ni..tp instinct ketika ni, based on experience kawan2 and advise a few ppl, kuat menyatakan yg penting first of all is izin abah, soal mahram aturan dan iqaat tu aku tawakal dan redha.  niat pergi utk beribadat dan berjuang, sama mcm time pergi jepun dulu, insyaAllah Allah Maha pengasih dan penyayang. ..niat tiba2 sgt kuat utk pergi dlm tahun dpn, kalau ade rezeki, niat jugak utk bawak mak abah ke sana, utk haji/umrah jika diizinkan in the future..buat masa ni mohon sgt2 diberi peluang utk ke sana dahulu..so step 1, soal  izin insyaAllah settled. walaupon agak risau memikirkan nak pergi ngan sape kah, tp kalau bleh nak put that subject aside dulu. insyaAllah ada lah a few possibilities, tp aku xnak plan terlalu awal and getting my hopes too high. soalnye skang is soal rezeki dan jemputan Allah, kalau rezeki secepat awal tahun dlm Alhamdulillah. kalau lmbt sket dlm akhir thn tu mungkin rezeki nak bersama dgn bestfriend ke sana.. kalau dilambatkan lagi dari itu pon, itu soal izin dan rezeki -Nya jugak la. redha gak insyaAllah, itu maknanye belum cukup bersedia lagi...sambil2 wat survey secara 'fizikal' and 'material', hopefully ade kekuatan dan semangat utk berubah kepada yg lebih baik ke arah mendekatkan diri dgn Allah sblm layak menjadi tetamuNya bila sampai masa..walaupon asalnya niat yg datang itu 'kikkake' (=punca?) nya is to get the chance utk berdoa yg mustajab utk beberapa perkara dlm hidup, tp beberapa hari ni dpt kesedaran-thanx to the book 'Travelog Haji mengubah sempadan iman' - that walaupon dijanjikan berdoa di sana sgt afdhal dan mustajab, tp lebih penting lagi is niat utk beribadat kepada Allah pada level yg lebih istimewa dan tinggi drpd biasa..doa sudah semestinya tp first thing first is cabaran uk membetulkan niat ke Mekah demi ibadah, bukan kerana mengharapkan balasan, tp lebih utk beribadat dan mencapai ketenangan hati. aku selalu ckp yg sempena umur genap 30 next year, teringin nka pergi smwhere yg best n special. entah kenape x pernah terfikir nak buat umrah tp dok x abes2 fikir destinasi x abes2, idea satu pon x dpt. tp sejak timbul niat ni; rase mcm it finally makes sense. inilah destinasi terbaik dan istimewa. menghabiskan bacaan buku Travelog Haji memberikan byk pengajaran sambil menimbulkan jugak byk persoalan..at some points terasa sebak dada insaf dgn kekurangan diri dan risau gak kalau2 x dpt bersedia dgn baik atau worst, x dpt keizinanNya menunaikan..slowly kena buat byk perubahan positif pd diri. in the end ultimately, harap suatu hari dpt menunaikan rukun Islam ke-5 pulak dgn membawa parents skali, tp naluri mengatakan ini yg termampu utk diharap dan dicapai dlm masa yg tidak terlampau lama dan tidak terbeban rasa..Amin.

Labels: ,

10:49 PM

2 friends sharing their thots

SEMANGAT KUIH RAYA!


..semangat memasak utk juadah berbuka - bila tak berbuka kat luar - maybe berjangkit sampai menjelang raya. target asalnye xmo langsung beli biskut raya tp last2 minute tu kantoi jugak. terbeli jugak 3 jenis - tp mmg biskut raya yg sendiri x terfikir akal camne nak wat la..well, just to justify :p
papepon smgt nak buat kuih raya tu kuat this year..cuma bagai ditahan-tahan nak wat kat rumah sana, satu mcm segan nak sepah2 kat umah tu. satu lagi wat sesorg xde org tolong lmbt lerr siapnye kan.
cuma last2 tu ade la plak episod tart nenas yg tak diduga, so finally tewas jugak, TERbuat gak la tart nenas sejenis sblm balik kampung. tu pon buat satu batch x dpt byk pon, experimental plak tu. abes sumer diberi pada org. alang2 je nak bawak balik kampung.


tart nenas V2.0!! komfem lebih rapuh n lembut than V1.0~

so hari sabtu tghari, sampai jek rumah mak di np, terus saje start projek kuih raya no.1; tart nenas V2.0! haha..based on feedback since ade 'org' ckp cam kurang lembut, so this time adjust sket adunan and walaahh..dptla another batch yg maybe better than the first try. look wise, still leh improve..really feel yg byk2 kuih ni lah paling susah nak master the art! huh..but to get the taste, not that tricky. ade gak try buat gulung version, still agak susah laa. kena ade hands on nye menuntut gak kot..
x puas satu batch, since jam nenas ade extra..sambung lg satu batch pd malamnye. so blehla dpt lebih and leh masuk senarai kuih raya nak bagi makwe (=nenek saya~).



chocolate brownie cookies~

2nd day home, which is sunday...pagi ke petang sibuk itu ini..setel membeli fridge baru yg sungguh baik timing rusaknye...petang start projek kuih raya no.2!
this time around, its the choc brownie cookies. a cross between brownies and cookies obviously, its sthg like soft cookies. chewy inside.
tgk recipe, cam ade musykil gak ekceli, flour content sgt sket so i thot, x cair ke? tp follow gak then mmg end up with very runny batter.mmg cookies turned out jd flat cookies. but tasing superbly chocolatey and nice! but then since ni kuih raya woo nak serve kat org, not nice la..so alter a bit, added some more flour..so end up dpt la jugak end product nye, still very yummy choc cookies but dah not so chewwy inside..gotta try another recipe i guess..ni x dpt byk sgt pon sbb byk trial and error, so xleh masuk list nak bagi makwe hehe..




malam nye plak, since ade adik2 kat umah leh sambung lg ngan projek kuih raya 3!
kali ni try buat biskut almond london lak...being a type of biskut yg ade reputasi utk harganye yg sedikit mahal, tp kadang2 bila beli tu sama ade kureng sedap, atau terlebey mahal..
again hasul gugelan and browsing through the reviews, decided on this one recipe, nampak cam konfiden utk ditry, mmg byk sket combination tepung and lain2 bahan tp sgt berbaloi. satu adunan leh dpt dlm 200pcs. sampai naik boring gakleh menyiapkan tuh haa..tp dah abes buat tu sgt rase puas hati sbb menjadik.
rasenye plak mmg buley buat diri sendiri tersenyum, the recipe mmg rich and generous dah, pastuaku gi adjust lagik tambah extra almond flour, extra choc coating. haha mane tak sedap :p
at first risau gak takut coating x jadik kilat cantek, tp nampak gaya mcm ok.
in the end ari tu siapkan membakar shj malam tu, pastu esok pagi nye baru lah coating with choc pulak. pengajarannye mmg kena ade org tolong sbb kalu lmbt choc coating tu keras sebelum smpt coat kan biskut ~
so, another one biskut raya leh bagi makwe :p
tapau for rumah makwe, made with love~

*adik2 yg kat umah pon smgt thn ni..mcm berjangkit. in total this year kami buat 8 jenis kuih raya*
1) tart nenas
2) almond london
3) choc brownies cookies
4) nestum & oat
5) choc shortbread
6) nestum & kismis
7) nestum choc
8) tempeyek - yg ni mak nye speciality, selalu kami tukang goreng jek, tp sejak beberapa thn ni mmg aku dok ngelat x goreng haha..adik2 jek buat :p

eh silap laa... ade 9 jenis.
malam raya sempat lg wat cornflakes honey milo. paling cepat, senang dan agak x blah sto mkn ~

kalau rajin nanti aku wat entry utk pics sumer kuih raya di atas .. hehe :p

Labels: ,

1:56 AM

0 friends sharing their thots

Thursday, August 25, 2011

mission not so impossible ~





ok..esok officially will be 'zombie' day..
buka at home today, alone since hsemate gi buka posa kat shah alam.

so apsal 'zombie'?
sbb lepas siapkan 2 choc cheesecake brownies org order nak amek esok, aku berjaya memaksa diri utk start buat biskut tart nenas..started at 11.30pm!

owh my...lama nye nak buat biskut ni..sbbnye, cubaan buat tart gulung using the pump-cetak failed, adunan pencah, which means hv to add tepung. tp x berani nak add tepung byk sgt nanti rase kurang umphh..suka nak buat tart yg rapuh2, lemak2 gitu. kalau byk sgt tepung gandum nanti keras.

so terpakselah guna plan b - buat bentuk nenas nye type..owh leceh2. gentel jem, gental biskutnye plak..gunting2 lg. kena plak gunting tebal pastu ketidakwujudan berus telur pulak tu..huhu..tu paling x best, terpakse sapu telur atas biskut sebelum dibakar guna sudu. apply slow2 pon tetep putting pressure on the cookies n merosakkan shape nye yg sgt fragile tang kena gunting2 tuh..tp nak wat caner, xde alternatif lain dah. buat tgh malam kedai pon takde yg bukak kan..

cut the story short..siap bakar dan mengemas sumer, dah pkl 4!
ni yg x berani nak tido ni..takut terlajak terus.
tp tatau laa...maybe akan terlelap jap ni sementara tunggu subuh....

dakara lah esok akan jadik 'zombie' day!

owh ye..whats the verdict?
rupa agak 'comel tak comel' haha~ = rupa biskut amatur hehe.
tp rase not bad :p
biskutnye lemak dan rapuh..just like tarts shud be. x sia2 mengorek serata gugel for a recipe yg convincing.

ikutkan hati..tak jadik nak 'passing' kat org tu...rupanye x lawa sgt.
tp mengenangkan dah bersusah payah stay up sampai x tido membuatnya nih, bagi je lah kot.
at least taste wise, agak konfiden gak la eheh..mane taknye jam sepadat-padat nye sumbat tu owh.

mitame wa chotto tsumannaikedo, kokoro komete tsukutta kara yo ~ nanchatte ne.

owh but he doesnt understand japanese, so line tu xleh pakai la plak.
kan bagus kalau ade ayat bahasa melayu yg maksud mcm tu without sounding too direct :p

4:26 AM

8 friends sharing their thots

Tuesday, August 23, 2011

mission tart nenas ~

ok.
seriously korang, i need a nice, sure to impress recipe for tart nenas - esp. yg seswai for tart gulung or tart gunting.
huhu~~

mmg tart nenas antara dlm short list kuih raya yg aku nak buat (tp x buat2 ~) raya ni..ingatnye nak buat balik sebelum raya nanti..tp dlm kesibukan, ade gak possibility end up beli jek nanti huhu.
tp today SOMEBODY mentioned that he loves tart nenas so much he'd smuggle a jar into his room, siap berebut ngan bapak dia - mesti mak dia buat tart sedap punyelah kot - and for some reasons maybe this year mak dia tak buat ke, or tak smpt beli ke..wasnt there when the conversation on tart nenas started ~

aku tau dia suke emping belinja yg pahit2 tu..so everytime gi kedai kepek ke kalau terjumpe aku akan belikan eventho dia x order..

tp kes tart nenas ni, alang2 aku nak try buat, kalau jadik dan sedap leh la bagi sebalang :p
ni kompem kalau sedap betul baru leh bagi kottt..so please, sape ade resipi tart yg nice, share2 pls.
ini soal..ermm tekak, perut dan hati ~

p/s: td singgah bakery shop beli bahan utk brownies order besok, ade pulak jem nenas utk tart..haaa i dah siap beli sebungkus..haha ~
kalau x buat mmg saja lah.

6:09 PM

0 friends sharing their thots

Monday, August 22, 2011

takde tajuk..

tatau ape nak letak tajuk entry kali ni.

ade kena mengena soal hukum, soal fatwa..dan soal niat.

aku ni ade niat nak gi umrah..dah lama simpan cumanye kadang2 rasa tu kuat, kadang tu rasa tu cam kelam2 sket.
yelah nak gi haji, taktaula akan sampai rezeki ke tak..in fact umrah atau haji kecil pon kalau takde rezeki pon tak sampai jugak agaknye..tp ape2pon mula dgn niat kan.
haji tu, br2 ni jek terbukak hati nak buka akaun dgn tabung haji, tunggu lah 25thn lg kalau ikut giliran agaknye..

so sebelum masuk bab2 hukum, bab2 rukun umrah ni, ade persoalan yg paling basic yg kena consider..ke maybe aku jek yg concern, padahal dah jadi perkara normal zaman skrg ni ke, aku x sure.

ok firstly, dr segi bajet. hmm..skrg maybe x cukup, tp mane yg dah ade, tambah lagi kalau dikumpul-kumpul, manelah tau kalau this year nye bonus kalau x mcm last year pon, mcm 2-3 thn lps ke, insyaAllah boleh diuruskan. ikut rase ni, mcm rase nak pergi dlm next year, sblm tgh thn. boleh freeze dulu sumer plan berjalan yg lain ke..
ikut survey, kalau umrah+ziarah maybe around rm6k, tak termasuk pocket money..kalau umrah shj, boleh dpt around rm4k ++ rasenye..ok now my concern, jumlah ni kalau utk satu kepala - diri sendiri - insyallah boleh diadakan. tp ni berkait rapat plak dgn soal ke-dua, which is soal bermusafir atau secara khususnye dlm konteks ni soal mengerjakan umrah tanpa mahram atau wali..in my case, yg paling dekat adalah abah la kan. selepas abah, atuk tp atuk pon x berapa sihat dah, adik lak kecik lagi heh..

kalau dpt bawak abah sekali mmg terbaik lah, tambah lg bawak mak skali haa..baru complete, nak bawak diorg gi haji tatau la biler mampu.
tpnye bila fikir dan kira2 secara ideal, cam x mampu lak nak cover cost 2-3 org..secara jujurnye lah.
so bila start carik info pasal ni, yg aku dpt so far, mcm ade percanggahan pendapat. ikut satu hadis ni, seorg perempuan tidak boleh bermusafir tanpa mahramnya..as mentioned by mufti perak in 2008 soal wanita skrg yg berumrah tanpa ditemani tanpa mahram yg sebenar, sebaliknye dgn 'mahram sangkut' iaitu mahram atas paper yg biasenye arranged by agent umrah, contohnya andalusia ( yg agak femes kat msia ni..). first time gak dgr istilah ni.
ade pulak soal ditemani oleh wanita2 Thiqaat tp itu pulak utk ibadah wajib seperti haji kali pertama, menurut nye lah.
citer pasal ni ade kat http://blueberrybiru.wordpress.com/2008/11/26/mahram-sangkut-sahkah-ibadah-umrah/ , dan yg paling sedih last sekali tu dia mention;
Jelasnya lagi, wanita thiqaat ialah wanita yang boleh dipercayai, dua hingga lima orang. Namun begitu, syaratnya hendaklah tidak timbul fitnah dan hendaklah selamat dalam perjalanan menunaikan ibadah berkenaan. Tambahnya lagi setakat ini pihak TH Travel tidak akan membenarkan wanita yang berumur 45 tahun ke bawah tanpa mahram pergi menunaikan ibadah tersebut.

..but as i said, ade byk pendapat. kalau ikut fatwa johor lain pulak, as mentioned here:
http://usthjhishamuddinmansor.blogspot.com/2011/03/permasalahan-wanita-menunaikan-haji.html
hmm..diharuskan tanpa mahram, tp mmg byk syarat tambahannye, tp insyaAllah yg lain2 xde masalah. tp no.7 tu bersangkut balik ngan aku nye concern, and relate to TH travel nye komen tadi,
"wanita tersebut dikalangan yg berumur.."
dakara lah kot TH travel tu arrange utk wanita tanpa mahram utk yg 45y.o and above jek..huhu..

ermm..so concern pasal bajet leh diusahakan iA.
concern pasal teman tak teman ni..agak blurr.
kalau dibenarkan tanpa mahram, wajib ke pulak ade teman wanita Thiqaat nye?
tak taulah boleh terjumpe x sape2 family or kawan yg kebetulan ade nak gi umrah lam masa2 terdekat ni..yelah kalau kebetulan ade yg berniat sama tu Alhamdulillah, soal cost x jd issue.
tp kalau xde gak, dan agent leh arrange dgn ahli yg sama trip utk documentation purpose tu, camne lak dr segi hukumnye? berbalik pada soal 'mahram sangkut' tadi lah pulak..apparantly ade urusan viza, kemasukan ke Arab Saudi tu nanti yg kena letak nama mahram atau teman dalam borang, bg wanita yg nam buat haji or umrah tu..tang situ la timbul soal ni.

kalau sape2 baca ni yg tau, or ade opinion nak dikongsi, wud appreciate it very much.
insyaAllah, plan nak fwd kan soklan pada mane2 ustaz, at the same time pada mane2 agen2 umrah..
for the first time niat ni sampai terbukak hati nak search pasal benda2 ni padahal sblm ni x buat papepon..hopefully bukan hot2 chicken shit jek laa ni..
kalau dpt pergi dlm awal thn dpn ke, sempena umur nak masuk 3 series* ni, mesti bahagia.
duit tu kdg2 biler ade, ntah ke mana peginye, x nampak sgt pon..

sementara tu, byk muhasabah diri kena buat..improve diri mana yg boleh, selagi ada masa dan peluang ni kan....dan ni sebenarnye perlu berlangsung, xde kena mengena dgn pergi umrah atau haji pon actually.

:p

12:36 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, August 20, 2011

laksa johor



okeh..lidah dan tekak yg mcm nak convert ke kelate dah kembali ke pangkal jalan.
3-4 hari terasa nak makan, konon malas sbb leceh, tukang makannye nanti dua org jek.
tp hari ni akhirnye "i dont care~"

walaupon tak sempat for berbuka, logikla kan. time maghrib tu br takat rebus ikan dan siang2 bahan lain. berbuka la ngan pulut panggang dan tepung pelita seketul.
lps abes solat sumer br masak..dipendekkan citer, pukul 10.30pm br dpt makan laksa johor tu. syok nye lah. siap dgn sambal belacan tumbuk.
seb baek hsemate leh layan gak. pheww.....takut gak kalu x jadik, tp rase2nye, agak sedap. haha~
sape lg nak puji kalu bukan diri sendiri :p

tu pon lam pot ade kuahnye utk 3-4 org makan..huhuhu fail lagik utk masak sikit!

kena bangun sahur ni!

*trivia laksa johor*
1) laksa johor lah laksa yg menggunakan paling byk rencah - isi 2-3 jenis ikan, isi udang, isi ikan kering kurau.
2) laksa johor biasanye menggunakan spagetty, unlike laksa2 lain yg menggunakan mee laksa.
3) kuah laksa johor yg sgt pekat dan penuh dgn isi menyebabkan secara tradisionalnye laksa ni dimakan dgn tangan, bukan sudu garfu!

dan yg akhir skali..laksa johor antara laksa yg paling susah nak dibeli di negeri2 lain selain johor! maybe sbb susah, even org johor pon x berapa common org yg reti masak ni..errr kira i kategori yg 'reti' la ni? haha~

huh..terpakse bertungkus lumus membuatnyer ~

utk kegunaan masa hadapan, dan utk sesape yg terasa nak try buat, ini bahan2 dan summary cara nak membuat laksa johor ni..

bahan2:

ikan kembung - direbus dan diambil isinya shj. ( about 5 small)
ikan tamban - same as above * ni aku tak guna pon kali ni, mane nak cr ikan tamban wei? rupa camne pon tatau huhu*
ikan kering kurau - rendam, digoreng dan diambil isinya * yg ni aku maleh nak goreng kali ni huhu...rendam jek kasi lembut sket pastu amek isi. (about 3 pieces)
isi udang (ermmm...isi udang shj about a cup)
kulit dan kepala udang - dibasuh bersih, dan direbus utk dptkan stok udang. ( secukupnya~)

bahan utk dikisar - halia (seinci), lengkuas (seinci), bawang merah (4 ulas), bawang putih (3 ulas), bunga kantan ( 2 batang), serai (1) - potong2, dan blend sumer bahan ni. serai sket jek, lebihkan bunga kantan.

daun kesum - basuh dan hiris ( ikut preferred taste)
santan pekat (about a cup)
asam jawa (ikut preferred taste)
serbuk kari ( sket jek..) ( about 2 tbsps)
lada kering blended - or cili boh ( 5 tbsps)
kerisik ( 3 tbsps)

sambal belacan tumbuk: ( sumer agak2~)
bawang merah
bawang putih
belacan
lada merah

ok now, the steps.
settlekan dulu sumer underpreps. once ready, senangla nak masak.
isi udang and isi ikan kurau td tu kasik blend sampai jadi cam minced.

leh mula masak la..
1) tumis cili boh lam minyak panas, untill agak garing, then masukkan bahan2 kisar td, biar dan kacau sekali sekala sampai agak well cooked. jgn hanguih.
3) masukkan isi udang dan ikan kurau yg dah blend td. masukkan sedikit air stok udang td utk bg isi udang dan ikan kurau tu masak la.time ni leh gak masukkan daun kesum yg dah dihiris tuh.
4) masukkan sedikit serbuk kari, jgn byk sgt nanti jadik mee kari pulak ~
5) masukkan pulak isi ikang kembung rebus, kacau2 sket..agak2 isi ikan, udang sumer dah masak tu, masukkan santan pekat, tambah stok udang utk adjust rasa dan kepekatan.
6) tambah kerisik, air asam jawa pekat2 dan garam, fine tune kan lagi rase dan kepekatan ikut preference.

nota kaki, laksa johor sememangnye pekat, bukan berkuah mcm laksa utara. reference, ala2 mcm kuah spagetty. dah makan pon ngan spagetty kan.
sumer bahan tu agak2 amount nye but for reference, aku letakla amount yg aku guna tadi..leh dpt kuah to serve maybe 6.

sambal belacan laks..

goreng sumer bahan2 utk sambal belacan tu. yer, goreng semua ~
hati2 dgn belacaan jgn hancur.
lps goreng tu, jgn sampai hangus lak..tumbuk je ngan lesung batu, belacan taruk last skali, tune kan rase dan rupa. * since lada basah tu kurang pedas, leh tambah cili api raw if preferred pedas*.

dah siap...makan dgn sopannya~
serve with spagetty, sliced cucumber, raw bean sprouts (taugeh), raw kacang panjang ( aku x guna pon..x suka), sliced lada merah and a spoon of that delicious sambal belacan :p

gerenti menjilat sudu :p

12:42 AM

2 friends sharing their thots

Thursday, August 18, 2011

sugar high!









i made pavlova!!!
nak tau pavlova tu ape sila google yek...tp basicly its a sweet dessert laa originated from aussie or n.z...apparantly they fight over it like how we do over chilli crab with singapore. lol~

ari ni balik muram gilerr..tak ujan tp x gi param pon. sbb kepala kosong xde rase nak mkn ape2. kalau pegi pon most probably buang masa jek. balik umah lak xde bahan mentah nak masak pape...sedey gilerr, cam rase nak berbuka ngan air n kurma jek. tekak mengada-ngada. nak makan laksa johor sebenonye, tp nak beli mmg xde jual sini, nak wat plak pk 2-3 kali. laksa johor is just impossible to make just some...untill i can gather at least a few ppl to eat it, i wont make it. full stop.

so suddenly thot maybe i cud try making pavlova - cudnt wait sampai ade peluang nak gi makan kat delicious or alexis punye pavlova so ermm..bahan pon senang jek. nak wat yg kecik jek, so i actually halfed the recipe i got from delicious website, but still turned out quite big!
bad2...this dessert cannot be stored once it has been assembled. the juice from all the fruits will immediately spoil the meringue cake, so pnce dah letak topping by right kena makan immediately.

verdict?
i ate like half of it and had to tell myself to stop before finishing it off! i cud, i think have finished it kalau ikut nafsu. tp memikirkan betapa byknye sugar..and perut pon agak kosong sbb time buka td x makan sgt, last2 tinggallah separuh. ichiyou, masuk gakla lam fridge, tp i doubt it will be eaten pon, sahur takleh makan benda ni. abes overshoot sugar levels nanti.

agak puas hati with the outcome, nice texture - crispy outside, mashmallowy inside and a perfect match with cream and fruits ( cream is sugarless btw, and the fruits no so sweet ~). this time around i made the choc flavored version, topped wth whipped cream and dragon fruits and longan ( itu yg ade kat umah!), maybe next time can try with other fruits like mango, kiwi or berries..owh fresh yogurt wud be nice too to substitute whipped cream. healthier la camtu.

11:10 PM

0 friends sharing their thots

Ini Kisahku - Wardina Saffiyah

ini kisahku of wardina saffiyah..beautiful story.

..a very nice 'sthg' to watch.
the part where she talks about how she got hidayah, and how scared she is, even now thinking that hidayah is a gift from Allah, yg Allah memilih hambaNya utk melihat hidayah tu, sedangkan ramai yg lain yg terus menerus buta dan pekak (9:45 onwards ~) just feel so surreal, and when i realized it, i was already in tears...hard to explain, just sebak tetiba.

a great motivation for hard times in life...

kebahagiaan, kebahagiaan yg hakiki bukan kebahagiaan di dunia, tp kebahagiaan kekal dlm kehidupan selepas mati..yg dicari di dunia mungkin tak akan dan tak pernah cukup, dan dgn mengejar kebahagiaan hakiki di sana, mungkin kebahagiaan dunia yg dicari tu akan datang dgn sendiri..


1:35 AM

0 friends sharing their thots

lawak jahat di tgh malam~

penyakit susah tido is back. kejap jek sindrom tido cpt dan lama sampai 10jam tu tahan..
so ini lawak tgh malam sambil layan mata terang.
lawak jahat!

N̲a̲k̲ ̲p̲a̲n̲d̲a̲i̲=Cari isteri cikgu
N̲a̲k̲ ̲s̲i̲h̲a̲t̲=Cari isteri doktor
N̲a̲k̲ ̲k̲a̲y̲a̲=Cari isteri anak tan sri ( or datuk paduka..!!)
N̲a̲k̲ ̲g̲l̲a̲m̲o̲u̲r̲=Cari isteri artis
N̲a̲k̲ ̲g̲a̲d̲u̲h̲=Cari isteri samseng
N̲a̲k̲ ̲s̲e̲m̲b̲a̲n̲g̲=Cari isteri penceramah
N̲a̲k̲ ̲a̲l̲i̲m̲=Cari isteri ustazah
N̲a̲k̲ ̲g̲e̲m̲u̲k̲=Cari isteri chef
N̲a̲k̲ ̲s̲e̲l̲a̲m̲a̲t̲=Cari isteri polis
N̲a̲k̲ ̲s̲t̲y̲l̲o̲=Cari isteri kaki shopping
N̲a̲k̲ ̲M̲A̲M̲P̲U̲S̲=Cari isteri muda yg 1 ofis dgn isteri tua


...lol ~
lawak, lawak jugak. tp no wonder. xde dlm list! chit! patutlah!
ehh paling dkt pon... kaki shopping? ke samseng? ke yg last skali tu? hahahaha..mintak simpang!

ok yg tu tak lawak!

ok selamat mimpi yg pelik2.
harap2 esok terjaga sahur, leh ratah chillie crab and ikan terubuk bakar masak tadi ~

Labels:

12:33 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, August 17, 2011

dejavu

setahun lps pon, lebih kurang sama gak, goin tru everyday esp. bulan puasa dgn perasaan mcm ni. not alone but lonely. selagi  x cukup redha dgn keadaan skrg, mmg xkan settle..thn lps separuh puasa gitu tambah lg complicated bila dpt tau 'big news' dlm family yg somewhat not suprising bu nevertheless difficult utk aku terima..which menyebabkan raya thn lps jugak antara raya yg difficult pernah aku lalui, even worse drpd beraya kat jepun, pagi2 raya pakai bj kurung dlm sejuk winter, jln kaki pegi kelas. that in comparison was quite sweet! tp last year aku seolah kalau boleh xnak raya, lps puasa nak terus skip the whole raya thing..spjg raya asyik menangis. dlm keriuhan, seolah berpura-pura hepi. mungkin susah org lain nak imagine,tp itu yg berlaku. for the first time jugak aku tinggalkan rumah lps raya tu dgn pelukan kuat dgn mak, sambil teresak-esak, dan tanpa sepatah kata. tak pasti sama ada mak faham atau tak apa yg menyeksa dada. aku sendiri pon x ingat bile last skali aku nangis dpn mak mcm tu, before fly maybe? kejap je sthn berlalu, mcm2 disekelilin dah berubah, family dah bertambah lg satu, mak bakal abah bakal dpt cucu, kawan2 yg bujang ade yg dah tidak, yg dah kawen ade yg tambah satu, yg dah lama kawen ada yg tambah dua..and so on heh. tp aku, mcm repeat the same thing. ramadhan lg skali dtg dgn pelbagai ekspresi. dlm cubaan utk fokus pada yg dituntut,x dpt elak drpd merasa yg tak patut. cant help but feeling static. being alone di masa2 yg sensitif, tika sahur,tika solat..berbuka, membeli di bazaar etc, thn ni thn rajin memasak sendiri juadah berbuka, kalau ade hsemate kat rumah, ade lah teman sama menghadap, kalau tidak, kadang2 terasa jugak seolah tak berbaloi masak beria hanya utk dihadap seorg, dan kemudian mungkin berdosa mengamalkan pe'el syaitan, berkongsi makanan dgn tong sampah! cuma mungkin serba sedikit, masak sendiri and eating good food gives me that feeling of settling down, rather than membeli dan membungkus, cara makan yg paling aku x suka. sbb tu walau di tika bukan ramadhan pon, kadang2 lebih relax makan, drpd membungkus makanan utk seorg.yg aku enjoy makan di luar cuma bila ade teman2 keliling meja, walau cuma makan nasi lemak bungkus atau roti canai petak! tp bulan puasa ni, kalau dilayan perasaan tu, takut gastrik plak nanti, mcm yg jadi awal puasa last year. period, tp gastrik!  pelik tp berlaku..kalau dilayankan mmg aku boleh go on 2-3 makan main2, as in cuma minum air, makan buah, minum susu..tp lps tu badan akan kuzureru( break down) skali dgn emosional skali. mmg aku susah sakit, so teruk2 pon sakit perut, angin, pening kepala, loya. xde sape yg nak layan, sendiri gak yg susah in the end. not helping that i hate going to the doctor. takut jugak kalau pe'el yg makin kerap di repeat (skip meal) ni membawa pada sakit serius yg skrg tak nampak, tp later2 bawa padah...dan sehari ke sehari skrg ni i can almost hear the sound of inner me yg breaking down. cuba kuat, cuba berserah menadah tgn dan aku cuba lawan, trust me i am. because if not, i wud have broken down already. and again siape aku utk expecting doa ku terus termakbul? Allah Maha kuasa, dan aku wajib berdoa dan berserah bukan sbb mengharapkan belaka. cuma i wonder, hari ni aku rase mcm kebanyakan sumer ni seolah dejavu dr smlm. wanna bet? that next year i wud feel the same? dejavu bertali arus yg aku takut akan terus repeating itself byk tahun lagi..belajar utk redha itu aku tau possible, tp aku cuma takut kalah dgn masa. kadang2 terasa mcm ranting kayu yg tersangkut di tebing sungai. arus sungai yg deras umpama masa, semangatku umpama ranting. statik, makin rapuh. sungai akan tetap mengalir, tp ranting kalau patah?

9:34 PM

0 friends sharing their thots

protein.

..bulan puasa ni mcm terkurang makan protein. sbb x makan nasi, so effectnye kurang mkn lauk. sepatutnye kena makan protein byk bagus..instead of carb, fat. skrg sgt terasa nak makan protein dalam bentuk daging yg byk! dua jek ade la kepala, seoul garden or las vacas. kalau sy nak pegi this wiken, or next week before balik kg, sp nak teman? kalau ade adik2 ilot n inot cam past years leh drag diorg...tp thn ni kena plak dedua xde kl...i dont think dining for one is a good option....worst case if x dpt..maybe can a piece of that nice wagyu cut from las vacas (raw!!) and make my own steak..But thier ramadhan buffet is still quite tempting, with free flow of steaks - OF COURSE WAGYU EXCLUDED! so, sape nak teman 

12:55 PM

0 friends sharing their thots

ubat bosan....






ehem..keja2 di opis bulan posa ni mcm biskut - keja ade kejap xde.
last week mcm ok sket ade keja..sampai la hari ni noon, lps tu start menghitung saat dan minit balik. finished reading some non-work related book and started a new one today.
i really shud get some other back ups for some beneficial reads. sthg other than story books..
yg baru abes baca tu is aku terima nikah 1, then aku terima nikah 2 half way. well actually dah pernah baca both, pinjam org gak previously. tp still find the books very witty and really good for the soul.
cam byk leh relate..ironic since ustaz hasrizal tu byk citer pasal anak2, life and family actually.
but then as somebody used to say, bagi aku mmg sumer buku pon cam aku leh relate..eh?!
kalau dah mmg rase leh relate, nak wat camne. kdg2 rase mcm tulisan dalam buku tu mengejek-ngejek jek.                
anyway..rase bosan, sunyi, sepi mmg melampau-lampau skrg ni..sindrom biasa time ramadhan. tp yg pelik walaupon ade org keliling, tetap rase sunyi. rasenye time dok nihon puasa 4 kali ramadhan dulu pon x rase sunyi camne...lately biler masuk je time da nak abes opis hour, rase cam malas giler nak balik. pulak tu keja x bp nak ade, kalau mcm 2-3 thn lps, byk keja time posa, leh gak jadikkan sbb stay back. so now bosan2 pon balik gak on time. sampaikan isnin ari tu, rase bosan tu ( by now one shud know bosan actually means sunyi, sabishii..) jd too overwhelming i burst into tears while driving home. so these few days dah stop gi bazaar. x best aa jalan sorg. end up membeli yg bukan2 jek n waste time sampai sejam sbb pusing 2-3 round.. lg satu maybe sbb seharian kat opis dah melayan mandom, duduk jek x byk gerak, cam dah jd addicted lak nak masak hari2. this week, isnin masak lasagna, just using whatever that i hv home- berguna gak stock up brg2 dapur b4 puasa ari tuh. tgk ade chicke breast lam fridge, boleyla improvise ganti minced meat...

smlm plak, mcm ade rase nak wat laksa johor, tp menaan diri dulu, sbbnye laksa johor tu kalau nak buat kompemla xkan jd semangkuk nye. bahan sket punye byk. ngan daun2,ulam2 sumer tu, dgn ikan 2-3jenis, udang lagi kompem jd seperiuk..sp lak nak makan? end up nanti sama ade i ruin my diet, or end up membazir..if aku leh tahan sampai ade occasion utk masak, koman2 time raya nanti ke time ade ramai org nak makan, lg bagus.                                                      sekali time balik ujan lebat gilerr..nak gi kereta parking dekat pon dah basah, mmg x seswai gi bazaar. balik terus singgah supermarket, memula dtg idea nak wat jemput2 ikan bilis...then nampak plak sotong agak fresh..hmm dtg idea yg dah lama tertangguh actually, end up beli bahan2 utk wat ketupat sotong! sotong, pulut, santan, daun pandan,gula melaka sume lengkap. first time buat, x penah tgk org buat lak tu, just based on rasa yg aku tau and step2 belajar from a colleague...but hasilnye, jadik gak!!!  tp agak bercinta gak nak siap, barulah rase mcm wajar jek kat bazaar selayang last week tu dijual rm2 seekor, sotong jek dah dkt singgit seekor tu, ngan bhn2 lain, tenaga dan masa lg. x smpt pon siap time berbuka, end up buka ngan jemput2 jek cicah sambal kicap...pastu pas teraweh baru makan sotong plak as supper. too bad x terjaga sahur pagi td, leftover goes into the fridge, kalau ade rezeki hari ni leh mentong lagi...dan hari ni sure perut bunyi2..yelah mlm td makan jejemput sket, ngan sotong tu 2 ekor..mcm x cukup nutrient pon ade haha...                                              hari ni another day of boredom. tadarus kumpulan pon Alhamdulillah dah khatam smlm. sendiri nye bacaan kat rumah plak yg byk lg, br nak recover balik lps seminggu off...tinggal kurang 2 minggu ni, tataula sempat abes 30 ke x. ikutkan satu juz sehari pon x sempat ni huhu..biasa mengaji time between maghrib n isya'..lps ni maybe leh sambung lps teraweh dan subuh ( tu pon kalau bgn cukup awal) :p

12:11 AM

0 friends sharing their thots

Monday, August 15, 2011

rsvp for one ~

salam isnin! korang penah tgh mubi afdlin shauki jadik chef tu? err...ade nasha aziz, Vanida imran, deja ( eh betol ke deja ek?!) ngan sape2 tah lg. x ingat la ape title.. ade satu scene lam mubi tu si afdlin attending a friend's wedding-chinese wedding kot, where he was purposely seated at a table of singles only...tensen mamat tu sampai lari2 gi table lain. jgn sangka benda ni in the movies jek, in actual mmg ade pon org wat single tables ni..hmpphh yours truly pon penah kena few months ago, and to be honest i dont think its necessary. not saying that it's unappropriate, but personally, i dont like it. haha. tp majlis org, suka hati dia la kan nak susun cane. luckyly that one time,it was just ppl i know gak at the table..but well, one loook at the table and ppl wud know it was for the date-less! kalau ade korg2 yg belum kawen lg, and akan buat majlis seat-in mcm tu, x payah laa wat meja2 singles ni. u may be trying to be practical, but honestly, not necessary. bikin terasa jek ade kot..cuba nak imply ape ekceli? that the singles shall only mingle with the likes? kalau x, then whats the purpose? might as well bg random jek, i mean there's nothing wrong abt singles and couples seating at the same table rite? esp if diorg sama2 gang. but then again, just my two cents......hmmm i've got a wedding to rsvp by this week. the wddg is the 2nd weekend of raya. venue mcm grand, maybe wedding pon grand kot. shall i or shall i not? bosan gilerr dowh kalu kena seperate singles table lagi huh..

3:46 PM

3 friends sharing their thots

Saturday, August 13, 2011

berwiken di kampung!!


setelah dikeluarkan from the remekins, begini lah rupanye. senang nak makan..dan yummy :p

salams!

after much contemplating..decided make that trip balik kampung this wiken. next week seems more ideal - most probably raya advance bonus dah masuk so can settle shopping for family sekali, but then tu pon x sure lagi kan haha. so might as well balik jelah this week.
tunggu next week mcm dah dkt sgt plak dgn raya anyway :p

so yesterday, left the office at 5pm sharp. tak balik rumah dah, barang sumer dah ready in the car. siap ade strategy woo nak balik bp. nak masuk lekas, but then tricky gak sbb mrr2, cheras, sg besi sumer kena avoid. giler nak lalu jalan2 tu, mesti jam giler. so original plan was from Rawang to take Latar - Guthrie - Elite via bukit jelutong - exit klia - nilai - Lekas - Plus via senawang - straight to bp ( maybe exit Tangkak).
But guess what? kuar guthrie nak masuk ke Plus via bukit jelutong tu dah jam! jam dari split kat depan NSTP tu sampai ke tol! puncanya sumer beratur cash lane sket punye banyak...phewwww seb baek amek langkah bijak top up tng kat guthrie nye kaunter. kalau tak, mau meroyan kat situ!

tp lps je tol, still jam gak. all the way sampai masuk elite highway, lps exit usj pon still slow. hmpphhh..hampeh.
lps putra heights mcm clear sket tp still slow..tetiba nampak signboard kat exit saujana putra ade tulis 'kajang'. so i thot, kalau leh gi kajang then most probably leh la masuk Lekas.
so gamble jek..ended up from there masuk SKVE then Kajang Silk then ke Lekas! hehe..berjaya gak, tho ade gak la jam sket2 kat kajang silk tu tp dlm 10 mins gitu jek.
by that time dah pukul 8.20 gitu kot. tak makan pon lagi. tho tak puasa ehemm..tp actually sama jek cam puasa. layan air kosong jek yg ade lam keta tu. masuk Lekas 8.20pm, pkl 9 dah sampai senawang :p
masuk Plus from senawang, Alhamdulillah traffic from there was clear, tho byklah jugak kereta.
made a pitstop at restoran jejantas ayer keroh. punyelah lapar, makan connie dog+fries and drinks in 5 mins! punyelah lapar! asalnye ingat nak straight balik rumah makan roti canai budak buncit (=adik!) tebarkan, tp perut tak tahan :p.

sambung jalan from ayer keroh around 9.45..then finally sampai rumah tepat pkl 11.
owh not before episod terlanggar kuching somewhere kat parit jawa..huhu..jalan situ mmg gelap. maybe aku agak laju gak, tp takde lah melampau laju pon. nampak ade sekor kuching melintas, sempat elak..sekali rupanye belakang dia ade lagi sekor! ehh main kejar2 plak kucing2 ni!. yg second one tu mmg x sempat elak. direct hit kat area bawah tepi bumper depan. hmpphhh..bumper tu dah la mmg dah lari...kena langgo plak tuh. time tu x berani nak stop..so continue drive jek...sampai la rumah baru belek, huhu rupanye dah terkeluar dari mounting. adehh...nak raya ni jgn mcm2. aku lom ready nak tukar ni..alang2 nak tukar time nak buat paint job nanti ( tatau biler!)
so godek2 gaklaaa...seb baek la tau la jugak camne konsep mounting tu, kalau taktau mmg malu la kan, kat opis tu penuh ngan bumper myvi. hehe..luckyly bumper mounting x patah, leh masuk balik. tp cam makin senget la jadiknye. hmmpphh..sabo jek la.

ari ni sabtu, x buat ape pon. kuar beli barang utk buat puding caramel, then anto dan amek adik gi tusyen..mak masak bubur kacang durian and mee goreng. hari ni nak pergi berbuka umah adik abah kat pt.yusof - sambil lah melawat pak utih yg baru operate masuk besi lam tangan ari tu. jatuh sampai patah tangan.

cubaan buat caramel pudding setelah agak lama gak tak buat...made them in individual remekins so that senang nak angkut dan makan. nyumm ~

4:31 PM

0 friends sharing their thots

Friday, August 12, 2011

kenny rogers wannabe.



Labels:

5:28 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, August 11, 2011

girl talks.

hari ni ingat nak bz, boss check keja smlm so mesti ade kena revise ke ape. skali boss cuti daa...so hampir2 nak melayan tido gakla ari ni. nak dkt noon br dpt keja baru, tu pon rilek2 je bwat. smpt gak tersengguk-sengguk dpn workstation.pastu melayan email dgn kawan2 lama gang sama masuk sini dulu. huhu...asal dok catch up story masing2 pastu tetiba dok cakap pasal life, family, anak2..hmm touchy subject. ade dua org br peknen lg rupanye. sorg dah nak masuk tiga, sorg dah nak masuk 2, sorg lg dah dua. hmm.. cant help but feeling a little lost. lps tu lama2 dok jadik subjek pasal tu plak..pasal anak2, cane kalau aku nak adopt ape sumer. mmg kawan2 ni sgt supportive, tp membaca email diorg yg penuh ngan advise tu cukup buat aku jadik lagi sebak dan sayu. amazing how time can see to fly so fast for others yet feels static for me s'times.cudnt help but tearing up as i always do when in that moment...

3:48 PM

0 friends sharing their thots

Monday, August 8, 2011

instinct mak dan anak?



bulan posa ni aku rajin check out kat kampung mak masak ape..hari2 tanye adik, ape menu?
tp hari ni x berapa ade mood, u know lah..so hari ni tak teringat nak mesej tanya.
balik2 hari ni dah decide nak rebus ubi and masak sambal tumis ikan bilis. ubi beli kat pasar tani hari jumaat hari tu. mcm sedap jek mkn panas2 :p

selain tu bakar gak ikan cencaru..tak masak nasik pon, ratah je lah ikan bakar tu nampaknye. teringin dr last week, tp cam tak berbaloi jek nak beli. tau tak, ikan cencaru size sedang aku beli td seekor tak sampai dua hengget pon. kat pasar nak tau bape ringgit dia jual yg dah siap bakar? rm6 ~ 7 gitu. sedap ke tak, tak tentu lagik pon.

huh..dah kuar topik.
berbalik pada topik ubi, rupa2nye hari ni mak pon buat menu sama - ubi dan sambal tumis!

instinct mak dan anak?
punyelah kuat nye ~

tetiba rasa warm inside..dlm2 bosan makan sesorg tu, tetiba rase sayu giler thinking that walaupon jauh beratus km, kami makan menu yg sama. seb baek la reti mak ajar masak dulu2, kalu tak layan je lah lauk pasar hari2 yg cliche.

9:04 PM

0 friends sharing their thots

6 hours too early..

aiya...tepat pulak datangnye bulan ni. sedap jek bertadarus, x sampai 5 mins lps selesai, rase lain macam, sekali masa dah time daah. time tadarus tu serius x perasan, insyaAllah mmg belum kuar lagi kot time tu... hmm perut nye pedih dah mcm nak nangis je rase ni,patut pon la kan ditambah lg dgn nak peot..tp sama jek, petang jugakla baru 'berbuka'. patutla smlm dan hari ni rase mcm crap je..

1:58 PM

0 friends sharing their thots

gastrik?

ermm..yabai. rasenye perut cam dah kurang ketahanan. maybe sbb selalu sgt ditinggal kosong sejak 2-3 bulan ni?bukan isu berdiet, sbb biler aku betul2 diet aku akan make sure makan cukup dan elok. tp selalunye skip meal esp. dinner sbb malas, xde gang makan, xde mood etc. this time, smlm gi banting borong kerepek. memula ingat nak berbuka kat umah m.ngah- mmg selang 2 rumah jek dr kilang kepek tu, tp memikirkan nak balik sini amek 2 jam gak, terus tak jd. kalau esok cuti xpe la lagi..sampai situ dlm 4 lebih. terus memborong, lama la jugak sampai 5 lebih. yer aa bukannye beli sebungkus dua. pastu br singgah umah m.ngah, sembang2 jap, tumpang asar. dlm 5.40pm beransur balik. balik plak x lalu jln banting-klang-kesas-nkve, tp follow jln dlm potong ke klia, then terus masuk elite hway-guthrie. konon nak masuk latar terus ke rawang laaa..mmg ade kawan ajak buka kat rawang so rase2 ca smpt kot. ikutkan mmg smpt, sekali bleh plak tersalah exit latar dah nak meghala ke kuala selangor plak..urghh. i blame the sign. terpakse u turn balik masuk jalan k.slgr-sg buloh lak..by that time dah around 7.10pm. sekali time tu gak br member tu bgtau, rupanye dia ajak buka puasa tu ade skali some guys from her old dept. hmm..drpd beria nak kejar gak sampai sblm 7.30pm, terus jd malas. nak berbuka ngan ramai2 org x kenal? mm bukan utk aku. dr nak rilek2 makan bleh jd tensen lak. so in the end, aku gunakan alasan lambat, terus x pegi. minah ni pon satu, smlm kata 3 org jek, skali rupa2 nye reramai. kalau ckp awal2 senang aku ckp xmo, terus direct balik umah kot. time buka, stop kat esso sg buloh, buka dgn fresh milk and biskut oat yg mmg ade lam keta. pastu sambung drive balik umah, sampai around 8 lebih, setelmandi, solat terus isya' skali dah kol 9. by that time da malas nak cr makan. td otw balik ade gak teringat cam nak mkn n.lemak ke..last2 turun bawah buat air nescafe susu secawan, makan pisang sebijik, kiwi sebijik ngan apple cupcake seketol. thats it. naik wat teraweh. later online jap melayan x ape benda sampai tertido around midnite..lapar jugak tp dilayankan dgn air kosong jek. siap ready air kosong kat sebelah katil, just in case lmbt bgn sahur x smpt nak turun bawah. tp tun out, bukan takat x terjaga sahur, bgn2 da 6.50am, mandi solat cpt2 kuar pkl 7 suku...lambatla 10mins ari nih. dah la ahad tu pon sau air masak je, buka x berapa nak solid, then pg td x sahur gak. right now rase mcm perut tgh kena kunyah huhu..bukan level lapar dah, tp level pedih. rase melayang kepala. camni ke rase gastrik? mcm ni la agaknye rase org yg kebuluran kat somalia tu..ni br satu hari, mereka tu berminggu berbulan kot. hari ni? hsemate kata dia ade jemputan berbuka dr vendor ari ni sampai rabu. hmmm buka sorg la 3 hari nampaknye..jgn la datang malas lagi pulak.. this isnt good even tho maybe leh cpt lg turun berat yg payah betul nak masuk angka 7*kg..

12:07 PM

0 friends sharing their thots

Sunday, August 7, 2011

chinese muslim buffet, Qing Zhen Restaurant, Novotel kl.


Had a little iftaar dinner with friends from uni yesterday.
we thought we were having some 14-course chinese dinner but turned out that dinner was only available few years heh..nowadays they offer the normal style buffet dinner for iftaar.
Qing Zhen Restaurant in Novotel Hydro Majestic Hotel, just in front of pavilion is actually a chinese muslim restaurant.

the ambience.
very nice. not overly decorated, quite interesting architecture and layout.
our dinner felt very private, as there were maybe only about 5 tables accupied. maybe this place is not well known to many. what a shame :p

the food.
i got there like 5 minutes before azan. hmm..went round and round looking for this place when i knew that i was actually just around the corner.
breaking fast first with kurma and fruits of course. went around looking for hot drinks. but there were none. they only served cold juices. urghhh...had to make do with air suam. i really dont like breaking fast with cold drinks. at least not straight away.
the choice of dishes they had, not too extensive. to be honest just the amount i prefer. you dont have to go around too far to get the food. and you dont get too spoilt for choices. the dishes are fairly good. the tofu in schechuan sauce maybe a bit salty though. the chilli crab and spicy mutton dish were marvellous.
ermm.. i guess better let the pictures talk ~
*some of them, i didnt get to taste all*

dim sum, steamed and fried


chilli crab!



butter prawn, etc.


wanton noodle, hot and nice!


hot and sour soup.


desert on spoons :p


ice cream! choc for me :p



group photo..urr ade sorg takde mood nak ber gambar :p

we took turns going to the surau for prayers. then continue eating. i would say everybody really took it slow on the food, and enjoyed the conversations more. it was nice that we didnt have to rush or worry that the food may finish since there were not too many diners there :p

the staffs were very friendly, one even came to our table asking if we were satisfied with the food.

i ended up indulging in the soy bean drink later on, maybe about 3 glasses! sedap plak! guess since i've not had any cold drink this fasting month once i get it i cant stop. heh..
said good byes around 9.45pm and went our seperate ways home.

had to stop for a few minutes at rawang when i got cramps in the leg. they say its lack of calcium? huh...gotta drink fresh milk tonight, note to self.


p/s: the buffet was rm65 per head ( about rm75 with taxes).

12:09 PM

2 friends sharing their thots

experimental - walnut apple crumble cupcakes!

it was a vr mandom saturday.
bangun pagi lagi dah bosan thinking that petang nanti time buka baru nak jumpe org.
dok rumah layan angry bird pon x lama tahan..kejap dah bosan. tv lagi lah..makin geram dgn astro ni, biler wiken jek sumer repeat citer2 spjg minggu. ade tuh dah tgk 2-3 kali wei. agak2 laaa bill dahla mahal!hish.

lps tghari gitu terasa nak bake sthg. kebetulan semalam bday jem, and since petang ni nak gi berbuka ngan gundai tachi, ok gak bake sthg. then ade org nak makan abeskan.
baking is like a therapy actually, cuma bahaya if i keep baking when no one'2 around to eat them. kang aku gak yg makan. ape kes.
so the target today was to bake sthg out of whatever ingredients i already have. since we're having iftaar at a public place. kekyoku decided to use the apples in the fridge..then, dang! no eggs. lecehla nak wat kek xde telur. last2 terpakse gak jalan gi tesco. sejak ade tesco dpn umah ni takat barang sket2 mmg xyah drive dah. lagi jauh nak pusing kalau drive :p

so decided to make some cupcakes out of these apples. paling senang kalau buat apple crumble laa but nak bawak makan kat luar a bit leceh..so i tried incorporating my fav apple crumble recipe with some apple cupcakes. added a bit of walnuts in the crumble for extra crunch :p
maybe i shud write a tutorial on this one.

the recipe:





underprep

diced apples, in two sizes. a cup of small, and abt 2 in bigger cuts. the smaller one will go into the cupcakes while the bigger one will be cooked with sugar.



walnuts, crushed. can use almonds if preferred.





the crumble

cold butter butter 100gm ( diced)
brown sugar 65gm
flour 150gm
custard powder 2-3 tbsp
walnuts 70gm (crushed)

- rub in the butter with the flour with your fingers untill they resemble bread crumbs. mix in sugar and custard powder then walnuts. mix and set aside.


apple stew.

- cook the diced apple in a small saucer adding a couple tbsps of sugar and a little cinnamon powder. cook untill the apples are a bit cooked but not completely out of shape. give it a little
taste to make sure that its good to go - or in today's case, hentam sajalh :p
set aside.



cupcakes.

flour 200gm
brown sugar 200gm
castor sugar 100gm
large egg - 1
large egg whites - 2
baking powder 1 tsp
milk - 1/2 cup
salt - a pinch
vanilla extract

- cream the butter with a mixer. when its all fluffy, add in sugar and beat untill fully beaten. add vanilla extract and milk and mix well.
- add the mixture of flour + b.powder to the butter mixture and mix untill just mixed.
- line the muffin tin with muffin cups. spoon in the batter about 3/4 full. top with the cooked apple and crumble.
-bake for 25-30 minutes in the oven at 180 deg. untill the crumble on top become nicely brown, and the cake tester comes out clean of crumbs.
- leave for a few minuted, take them out of the muffin tin, and let cool on the wire rack.

ready to get into the oven!


wallah!



the results, soft and crumbly - delicious warm or at room temp.

Brought the cuppies to the lil iftaar with uni friends. just 8 of us at a chinese muslim restaurant, Qing Zhen in Novotel Hydro Majestic Hotel, Jalan Kia Peng, KL.
what we thought was to be a course dinner turned out to be a buffet. huhu..someone got mamai and referred to a 2007 promo :p
but the buffet was nice, not too much and well different from common malay buffet. priced at rm65++tax per head. very nice ambience ang private. there were only maybe 5-6 tables that were occupied and we took our own sweet time enjoying the dinner. the surau was small but still much comfortable than
the dim sum tho, couldnt compare with the ones i had last week heh..that was still the best ~

so setel satu iftaar wajib ngan close friends. am thinking to tone down this year. maybe one more with besties amal and cikyam. then will pass on others. even maybe the office one. done going round and round the town getting lost at those 'peak hours'. almost gave up today getting lost around the city..got there just in time for the azan. i actually screamed in teh car feeling all frustrated for having to go around and around the town listening to the stupid garmin.

tomorrow will be another day of mandomness. no plans whatsoever. maybe will make that trip to m.ngah's place in banting, sambil melawat bulan2 puasa ni, bleh gi borong kerepek at that kilang she works at.
another friend asked to join for iftarr just around rawang tomorrow, but havent figured out whether i wud go or not.

maybe its somebody else i wish to be with at this time. somebody so close yet so far.
and no, am not going to make that call again. these days i'm praying hard to get pass it, but i guess time is the best medicine but yet i am not quite there yet.

p/s: am adding some items in my wishlist for the next time i got extra cash to splurge - a new heavy duty mixer ( the one with the bowl, aluminium), new pots and pans for easy cooking and baking the kitchen...and a nice notebook for all my recipes and cooking ventures. right not my recipes are all over the place. ermmm, maybe i cud start with the notebook...

12:04 AM

0 friends sharing their thots