sitting, waiting and wishing

Thursday, August 21, 2014

Manis tapi pahit!

Penyakit apa yg boleh buat seseorg senyum dan menangis pada suatu masa. Penyakit rindu! Especially when you cant simply say "i miss you'.. This is not fun..this is what i wish i never have to feel. Kenapa perlu aku merasa? Manis, tapi pahit rasanya.

7:43 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, August 14, 2014

Smile, tomorrow could be worse.

I cried when i pictured the moment i'd have to say goodbye, leaving with untold feelings and unfinished wish.

A month or so to go, ya Allah show me something, give me strength!

9:19 PM

0 friends sharing their thots

Monday, August 11, 2014

Sambungan..

..kesinambungan drpd cerita sudah.

Tenang kdg2 membawa bosan.
Dan itula yg berlaku yg memberi aku motivation to do new things in life.
I took up diving, i learned swimming..i went back into photography, finally making new friends yg xde kena mengena dgn keja.
And finally bila rasenye sudah cukup byk hobi2 ni..whats left?

..yg akhirnya membawa kepada episod baru yg bakal menjelma - going back to school  :p
mcm x percaya cos i used to think its not for me.
I used to think i'm not young to do it anymore, might as well keja kumpul duit.

Tp itulah.
Bukti nyata sekurang-kurang utk diri sendiri, yg masa hadapan itu rahsia Allah. Kita cuma merancang tp Dia sebaik baik perancang.
Dulu lps degree dpt sensei's recommendation to further masters but i didnt pursue the idea giving fundings as the excuse, when i actually didnt see it as an option cos i felt responsible for the family, adik2 skolah lagi and a part of cudnt wait to start a new life. Maybe find a life partner settle down and so on..

But as it turned out..i never got near that.
X menyesal yg aku balik atas rasa tanggungjawab tu. Alhamdulillah adik2 semua dah lps amd succeed, keja sumer elok2. Kecuali yg bongsu la still loooong way to go.
mungkin sbb tu Allah beri peluang kedua ni skrg.
I hv no reason to hold back.

Kali ni aku tak mahu jdkan soal setel down sbg faktor, walaupun ade sedikit kekusutan dlm soal hati dan perasaan dkt2 nak pegi ni.
Kali ni aku serahkan bulat2 pada Dia.
Aku selalu kata aku percaya pada ketentuanNya tp benarkah?selarikah kata-kata dgn tingkah laku?
Kali ni aku pilih utk bersabar dan teruskan cita-cita.

Kalau ada jodoh, 2 tahun pon tak akan ke mana, insyaAllah.
Walaupun hati rase pedih dgn hanya membayangkan ketidakpastian yg timbul..mcm2 boleh jd dlm dua tahun, tangan terikat x boleh buat apa2 dek kerana jarak yg wujud nanti
, bagaimana kalau yg terasa 'hampir' ini menjadi jauh? Apa saja lah usaha yg boleh aku buat dari sana?
Aku anggap ini ujianNya, sama ada aku benar yakin pada ketentuanNya.
Sama ada aku bersedia utk tawakal dan redha..
At the same time sehari dua ni aku mula nampak hikmahnya yg semuanya masih belum pasti.
Aku sendiri ada prinsip yg lebih suka supaya hubungan dipercepat kepada perkahwinan, tanpa cintan cintun lama2. Sedangkan pada masa yg sama aku juga agak skeptikal pada long distance marriage.
Bagiku x guna kahwin kalau pasangan tiada di sisi, esp kalau dah tahu keadaan tu akan berlaku pada saat keputusan diambil utk berkahwin.
Lainlah selepas kahwin baru tiba2 muncul situasi yg memaksa.

So honestly there is no easy way out either way.
yg pasti berdiri betul2 di hadapan aku skrg adalah cita2 yg bakal memberi peluang utk aku membela diri sendiri dan keluarga. Itu yg Allah beri skrg.
dan di suatu sudut adalah kisahku dgn dia yg masih penuh tanda tanya.
Malah dia sendiri sedang sibuk mengejar cita-cita dan membahagiakan keluarga.
Soalannya akan adakah peluang dan takdir utk kami saling membahagiakan?

Ultimately, kisah aku dan dia sudah tertulis olehNya, bertemu pon pasti ada hikmahnya.
Aku rasakan perubahan dalam diri ke arah lebih baik yg datang bersama-sama dengan rasa ini, mudah2an istiqamah dan benar2 ikhlas kerana Allah. Mudah2an juga rasa ini berlandaskan Cinta padaNya. Cuma aku belum tahu di mana hujung nya kisah ini.

Rahsia Allah, yg belum terungkai buat kami.

8:59 PM

0 friends sharing their thots

Reflecting

Dlm environment keja skrg kebanyakan yg baru2 masuk adalah 'adik2' yg baru grad. Yg paling muda is 1990 born..
yg lelaki2 tu cam x terasa sgt la gen gap dia, but ade yg perempuan seorang ni somehow buat aku reflect zaman muda2 and spontan tertanya sendiri, camne ke peel aku gak waktu mula2 abes belaja n baru start keja dulu?

Though i would like to think that i've never been err..gedik & mengada-ngada but the part where this girl is always whining and kinda short temper somehow reminds me of myself many years ago.
Owh me and my sensitive, short tempered emo self do go way back!
But ask my really good friends, i hope they'd say i've improved a lot  :p

So bila tgk this girl terasa mcm sungguh x attractive dan x best nye la. Awak nampak sopan and girly tp sikit2 nak marah, sikit2 nak merungut esp. With guys - well maybe the rest us akak2 ni x melayan.

Pulak tu sorry ckp i can click with akak yg umur atas 12years my age but really cannot masuk the attitude of this 20-sthg!
Lately especially sampai stress plak dok reflect if i was that immatured when i first started working?
or maybe environment kerja yg lain dan agak memanjakan menyebabkan fresh grads nowadays appear kurang matang?

most of us those days ketegaq nak jugak cr keja jd macai kilang eventho stress m underpaid sbb konon nak bg berbaloi belaja susah2 jauh2.
but now mcm common je jumpe budak2 fresh grads from mcm2 backgrounds masuk environment keja yg xde kena mengena. Yg dicarik adalah keja mudah, gaji masyuk.

Ehh..dah melalut.
asalnye i was just tryinh to point out that bila tgk org yg serius, short tempered mcm tu ter reflect pd diri sendiri amd rase menyesal that i used to be that - itu pon dgn keyakinan yg i've let go of that not so good virtues.
X pasti apa pandangan org lain heh.
But i do get comments from ppl i work with now that i'm * sporting & cool, senang masuk ngan sape2*
eheh..blushing tau.
Perhaps its the gap between opis lama yg drama and stressfull with current yg boleh kata monotone menyebabkan aku jd cool.
ade jugak diorg ni kecoh2 tentang sthg tp i just cant get my temper up..heh.
For me most of those things are too lame to worth arguing, when compared with things i've experienced in the past.

I wish i cud tell the girl to loosen it up. Nanti 8 tahun akan dtg menyesal dek!bughuk ghupa walaupun awak tu cantik!






8:02 PM

2 friends sharing their thots

Tuesday, August 5, 2014

Nanti kau

Nanti kau
Akan mengerti perasaan ini
Nanti kau
Akan menangis kenangkan ku
Nanti kau
Akan tahu erti merindu

Akan kau rasa
Setiap nafasku untukmu

Tapi saat itu
masihkah ada kita?

10:13 PM

0 friends sharing their thots

Sunday, August 3, 2014

Teringat.

Dok tgk final badminton match sukan komanwel, tiba2 senyum sesorang.
Teringat, it was around that time that it started.
Masa badminton thomas cup final mas vs jpn, sama2 layan game sambil bermesej-mesej jd komentator x bertauliah.
Tgk game sorg2 x rase mcm sorg2.

Teringat.

It was fun then.
When things were not complicated.
Just me, badminton on tv, my phone and a guy with his.

Kan mudah kalau cinta itu mudah.
Semudah kalah badminton dan bangkit semula untuk perlawanan seterusnya.

9:32 PM

0 friends sharing their thots

Friday, August 1, 2014

Salam Lebaran

Dan Ramadhan pon berlalu
bersama harapan dan doa
moga semangatnya kekal mekar di jiwa
berkat rahmatNya yg Maha Esa
Tika Syawal mengetuk pintu
dalam syukur aku mengadu
moga hadirnya membuka lembaran baru
membawa bahagia
yang terbaik buat hambaNya

4:10 AM

0 friends sharing their thots