sitting, waiting and wishing

Sunday, December 30, 2012

Most common lie.

Often, the most common lie is "i'm fine!".

12:29 PM

0 friends sharing their thots

Saturday, December 29, 2012

New year hope.

5 days weekend.
not in much holiday mood.
cant wait to move on to 2013 and kick butts.

By monday, am gonna hv the newly revised cv ready based on the latest salary, and set to send applications out beginning monday. Already promised a few ppl to email them soonest i can.

Really cant wait to be called for interviews etc.
Will take whatever comes first...and figure it out from there. I cant stay in this bitterness of mind which will never go away as long as i'm seeing these ppl at work here.

Target to leave latest by March...setelkan japan vacation first, but most importantly before i get too confortable and start to forgive and forget.

I have this thing repeating in my head..how i'll write my exit email.
it will surely start with ' I feel great today.....'
unlike the cliche goody2 they always write.
That is a little motivation.

Its not like i need to keep any more good image here anyway.
If the least i can do is give them a stir, so the next time they wanna implicate people just to save their a**, they'll maybe think twice, then maybe thats better than doing nothing.

3:21 PM

0 friends sharing their thots

Friday, December 28, 2012

Tokyo here i come!

Finally! ALHAMDULILLAH.elok2 je tgh nak book ticks gi tokyo, a.a wat promo spesel hr ni, sempena hari jumaat terakhir of 2012.
Amazingly smooth je pulak nak book..selalunye time promo mmg berperang nak get through.

Sebelum ni dah check2 gak..ok jugakla price dia *compare ngan MAS kan*
tp disebabkan promo hr ni, jimat another rm 150. Yey! Byk tu, leh wat makan sushi kat sana dua kali  :)


1:18 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, December 27, 2012

Bigger, better, bolder.
sounds catchy.

8:51 PM

0 friends sharing their thots

Tuesday, December 25, 2012

Focus on the things i can do.

Made an official complain to the dept. Management today..but bosses are mostly away - cuti or bis.trip.
Had a session with one of our dgm...mendengar je la ekceli. Cudnt say much. And when i was saying sthg i struggled to keep my composure. But gugur la jugak setitis dua.

Eventho sedih sangat tang bonus n increament kurang sbb stupid h.r manipulation ni, tp aku just nak tau satu je - effect in long term, on career advancement kat sini.

Dan nampaknya..mmg jelas lg nyata.
i gotta make a move.
Mmg sedih and ikutkan terus nak stop buat keja skrg...tp xde gunanya pon. Sakit hati mmg xkan hilang dalam sehari dua, malahan bukan dalam seminggu dua. Paling sedih sebenarnye, bila ingatkan things that i do for work, for bosses.
End up begini jadinye..worse that expected. Much worse.
Mmg kena redha dgn rezeki dan ketentuan...dan mungkin ni petunjuk dr Dia jugak.
Takde ape nak tunggu lagi pon...lg lama, lg wasted.

What i can do now is focus on what i can do, find a better job. Even if it doesnt pay higher, at least for my peace of mind.

Semoga dipermudahkan. Ameen.

11:19 PM

0 friends sharing their thots

Monday, December 24, 2012

Making a move.

Ok. Determined dah. Cr keja br, make a move within first quarter of the year.
Tinggal tunggu new gaji nye figure je, pastu leh update c.v and take action.

kalau jobscope biase2 je, gaji sama skrg pon takpe je...nak mintak up pon, asal cukup cover rumah nye cost jadikla esp kalu area yg rumah mahal. Kalau area yg sewa sama murah cam sini, gaji sama pon tada hal.

Walaupon sayang sgt, tapi tak boleh nak pujuk hati dah.
Nak keja pon x focus.
Adela sikit menyesal turn down offer honda hr tu....

Terlalu mudah kah aku mengalah?

Takpelah..InsyaaAllah ada rezeki yg lebih baik di tempat lain.
Maybe mmg dah xde jodoh ngan automotif.

9:31 PM

0 friends sharing their thots

Painkiller

Painkiller untuk Stress dan sakit hati adalah solat dan mengaji.

Moga dikurniakan kerajinan sentiasa.

2:12 PM

0 friends sharing their thots

Beskal.

Comei je grafik pasal beskal ni.

Rasenye adela dekat setgh tahun kut nak beli beskal..semenjak dua menjak sukan berbeskal ni boom di sekitar msia ni. Apetah lagi bila bapakku sendiri pon turun aktif..siap ade gang mengayuh ujung minggu sampai 40~50km..agak tercabar haha.
Elok je nak beli tgh tahun hr tu, kereta buat hal menyebabkan bajet dah ke situ. Terus mati hasrat tu..
asalnye niat nak berbasikal as an alternative exercise. Since jogging pon x jalan sgt, bosan xde gang and tempat x praktikal.
Err....tp kalu beli beskal pon same gak dok? X tentu ade gang pon...takut beli kang jadik pengumpul habuk jek lah.
tempat pon, sama gak. Kena angkut paling dkt pon 40km away nye track. Kalu nak cycle keliling umah sini idaklerr, malu kang ade org2 kenal.

Tu yg still dok nayamu mau beli ke dok. Kalu beli, wiken2 leh layan. Pastu bile blk kg leh angkut skali, join gang bapakku mengayuh. Bunyi cam best?
Tp ade gang suara sumbang2 dlm hati - kalu running je kurang modal, takat kasut and baju maybe. Lgpon kalu dah pandai swimming nanti, hari2 leh exercise swimming lepas keja. Dan lagi cool.
Berbasikal mcm utk org2 geek jek. Haha.

Pastu berbasikal byk org kata peha+punggung besar nanti. Waah. Ni kowai.
Kalu swimming plak dada+bahu jd lebar. Waaaa makin susahla carik baju.
mcm2 betul alasan!

Bajet wise, dgn bajet beli beskal tu leh wat beli satu decent lens - maybe zoom or all rounde lens. Xdela yg power sgt, tp yg general la, ok drpd tader.
Or cover diving course siap satu kali trip.
or swimming lesson plus stgh tahun nye gym membership.
Or tambah sket je lg leh tuka bumper keta yg dah comot giler kesian tu plus body paint satu keta balik. Kesian dia comot...

Or...bleh angkut canon Powershot s110+underwater casing.
Ni comparison paling mengancam de!

Tak beli sumer lagi bagus...nafsu ni nafsu.
tapi setelah bekerja keras tahun ni sampai nangis2 jadiknye..walaupon, in the end org still x berapa nak appreciate, and dpt kurang sket dr org lain, maybe i still deserve sthg for myself?
Takkan nak tunggu org belikan? Tu mcm tunggu bulan jatuh ke riba je.


9:55 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, December 22, 2012

Berangan!

Konflik dalam diri...

Angkut kamera+lens baru utk ganti yg lama yg dah berusia tu..or paling2 pon angkut lens baru je, maybe zoom lens@fast lens.
Aaahhh..dah lama nye tak bau gajet baru.
Konon nak pakai sampai la mampu nak angkat full frame..tp tgk gaya mmg xkan nye je. Full frame kalu kena angkat full set mcm2 sbb lens x compatible ngan current lens.

Or:

Dengan budget yg sama, leh travel!
1)paling syok, return ticks gi tokyo dan balik kampung gunma + ground travel+ makan2. Shopping jajan jek sbb keychain n f.m dah berlambak jepun mari  :)
bajet2 maybe 70% je dr cost angkat kamera idaman...

Atau gi tpt yg x penah pegi yg ade dlm wishlist: perth, london, parts of europe, maldives etc.

Or combo 3,4 tempat lain yg murah2..

2) Siem reap yg dah lama mengidam tu dgn bajet serendah rm1000 only kalu dpt air ticks murah!

3) laos/vietnam/thai dgn bajet yg sama.

4) snorkel@dive trip ke indon (lombok/ banda acheh/ bali etc..) or thai ( krabi, phi phi etc) or paling simple gi sipadan je day trip time gi mabul bulan 6 nanti!
*racun trip mate duduk kapalai resort pon best!*

2-3 tpt ni boley pi + swimming & diving course sekali. Swimming dah jumpe dlm 400, diving dlm 1150 excluding trip to island mana2.
ni mmg target nak settle before bulan 6.

Somehow dok berangan once dah ade diving license, anytime bosan2 bleh backpack gi mane2 pulau, duduk 2-3 hari layan diving.
teruja tgk gamba2 dlm muslimah diving nye fb, jeles! Maybe leh join je mane2 grp punye trip.

Diving license once dah ade senang. mcmla driving gak. Anytime ade bajet sikit bleh pi dive dkt2 je tioman ngan kk pon cukup lawa, kalu bajet banyak leh pi maldives ke cook island ke kan..kalau ade rezeki la ameen.

anyway diving mmg kena ade diving buddy by its regulation pon which baya sekali dgn pakej diving, so mng takkan wujud kisah diving sorg2 pon.
mana tau jumpe jodoh kat pulau mane2 kaki diving ke untungla pastu xyah baya dah. Kuikui.
Macho2 ape org watersports.

Kalu amek option travel instead of beli kamera@/ lens baru, leh angkut je instax: camera or kamera kecik yg water resistant, murah2 je.
leh layan underwater photography plak!

By right kamera+lenses skrg pon dah best utk travel photography actually...
Nafsu je semua ni!

Selain tu..

5)baking@cooking stuffs i.e oven besar, mixer, food processor etc.

6)bicycle! Or gym membership.

7) top up savings kawen je lah. Leh amek photographer favourite dan honeymoon tpt best2. Huhuhuhu...*gelak kelat*

Ada jugak suara2 sumbang lam hati nak tukar wheels...tp tu xleh lg. Kena setel rumah dulu, br leh pk wheels baru.

Ni sumer sbb mata terang xleh tido setelah tertido pas maghrib td....
Berangan mode full blast!

1:32 AM

0 friends sharing their thots

Friday, December 21, 2012

Zzz...

Jumaat malam yg sabishii..tader gang cam biase.

Agak2 kalu pi lepak kedai smlm,  leh jumpe tak brader singsing lengan yg solat semasuk waktu tu?

Haha.

Zzz...Makan maggie je la jwbnye.

8:26 PM

0 friends sharing their thots

Rare.

Semalam lupe bawak kunci rumah...sudahnya terkandas xleh masuk umah, tpaksa tunggu hsemate balik..lepas 2-3 round pusing keliling tanpa tujuan, nak beli burger kat tpt biase, tutup pulak. Last2 stop lepak kat satu kedai..just minum je, xde selera mu makan.

Sekali dtg sorg mamat ni dok meja sebelah je..order teh tarik dan mee goreng.
ok, cool gak mamat ni. Dgn style baru balik keja nye, long sleeves shirt..i just thot, cool guy. Ok dah dua kali ni kata dia cool. Haha. Yabai.

X lama after air yg dia order sampai dgr bunyi azan isya'.
Silence kejap.

Then guess what, this guy panggil budak yg anta air td, and bukak mulut.
"Dik, ada surau x?" Dgn suara deep nye.
"Ada bang, kat atas..
Then the guy pon bangun naik atas. Turun 10mins or so later, dgn lengan bersingsing, dan muka baru lepas solat - yep, somehow mcm ade that 'look' kan lps angkat wudhu or solat.
There is also something abt the looks of 'singsing lengan shirt' on guys that i like. Haha*shame on me*
Just nice lps tu mee goreng dia pon mai, dan dia pon start makan sorg2...
Tunggula jugaklah kut ade teman dia dtg ke pastu..xde pulak.

Jaw dropped kejap.

Tak tunggu lama2 dah, aku abeskan minum cpt2 dan chow.
Lama2 situ rase bleh blushing sorg2 kat situ. Serba x kena. Kalau aku lelaki, dan itu perempuan, mmg aku dah tegur mintak nama dan nombor dah. Haha. Kidding.

Ada rupanya lelaki mcm ni. Hati ini terus tertanya-tanya.

7:44 AM

0 friends sharing their thots

Thursday, December 20, 2012

Prospek.

Hati tgh rapuh ni, byk plak prospek datang.
isnin baru ni ade senior email tanye nak try keja tpt dia tak..aku cuma fdback mintak details j.d, x decide lg pon nak apply ke x.
serik je ngan kompeni2 ni memula janji mcm2 kang sudahnye nak bagi gaji naik sikit je dr current.
pastu hari ni dpt call dr career medi nak syokai keja lagi. Career medi ni yg dulu arrangekan interview ngan honda.
Dua2 pon kat shah alam..

Tp yg hr ni cam kelakar sket...keja p.a utk G.M nihonjin, nak yg tau ckp jepun dan background engineering utk ala2 development nye dept.

Bleh ke ai jadi p.a? Cam kelakar. Tp tempting jugak xyah nak pening kepala pk keja teknikal2 ni.
Agak2 kalu p.a bleh ikut pakcik balik jepun x? :p
Agaga~

5:13 PM

0 friends sharing their thots

Hati tertinggal di utara~

Pic yg membuatkan aku mau book tiket ke mane2 pantai/ pulau sekarang jugak!


9:20 AM

0 friends sharing their thots

Awesome trip up north!

Ok dgn ini secara rasminya, saya mau target cari calon tu biar org belah2 utagha. Kalu x langkawi, kedah or perlis or penang. In that order  :p
Walaupon sampai hari ni masih mengantuk dan penat dgn trip ke utara, penat driving dan berjalan situ sini, tapi rasanya hati macam dah tertinggal kat sana.
Luv the food, the people(org utagha extra peramah dan byk ckp!), the nature sawah bendang sumer...and somehow belah utara sana mcm still very laid back, kekampungan ee lifestyle dia...unlike belah2 tengah and selatan yg sudah agak moden.

Dari alor setar yg suka pasar (pagi petang siang malam ade pasar!), ke perlis yg makan dan barang murah2, ke langkawi yg sangat feeling bersantai dan bercuti ala2 hawaii gitu, mmg jatuh hati. Owh, penang je x sempat pegi, tp kalu pegi pon tau dah ape yg best sana.

Rase mcm nak je pegi lagi at every chance i get, cuma maybe tidaklah mau drive lagi. Jauh amat! Kalu x drive takpe!
wont be suprised kalu pasni ade cuti bosan2 aku amek bas sampai alor setar, amek cab gi pekan rabu, makan plak nasi royale kat depan tu, pastu amek ferry from kuala kedah pi langkawi, duduk pantai cenang sehari dua layan mandi laut dan street market yg interesting, sambil shopping cekelat!
Maybe next time leh bawak passport, leh amek package pi koh lipe thailand terus.

Kalu ade gang best ni! Tp tidak tekejut kalu bleh jadik sorg2 pon. 2013 kan tahun berjalan. Tahun untuk appreciate the freedom of singlehood  :)

Malam smlm cuba untuk transfer pics from phone to laptop *lg byk gambar phone dari kamera*, tp x berjaya plak. Tatau pe pasal bluetooth tu..cr kabel xde plak.

Pic yg seketul ni antara favourite utk trip kali ni...membuatkan aku rase mcm nak book tiket gi mane2 tpt yg ade pulau dan pantai! aha..cuti 29/12 ~ 2/1 inikah? Pic: next post!

9:16 AM

0 friends sharing their thots

Friday, December 14, 2012

Roadtrip!

Weekend starts now!
packing up for a roadtrip with girlfriends to north - for a friend's wedding in perlis!
we're taking off before subuh tomorrow, hopefully to get there before noon.
will be staying in kuala perlis for a night then taking off to langkawi on sunday!
It will be a brief stay in langkawi, just one night before heading back south on monday - maybe a little detour in penang on the way?
craving for penang delicacies!

A repeat trip to singapore early jan is already in plan, also a long overdue trip to cameron highlands hopefully also early next year..and i also already hv a few possible dates for a trip back to japan!

A rough plan of kl-tokyo-hokkaido-gunma-tokyo-kl plan is actually already in my head (and on paper!) with a little budget plan, and its actually quite feasible - it wud be nice to do it during the cny hols, just take a few days extra. That way i can utilize the 5 days weekend.

The good thing is i still hv friends in tokyo and gunma so i can save on hotel budget there. Only hv to find a place to sleep in for a few days while in hokkaido-maybe in sapporo or otaru. Owh...coincidently the cny hol timing coincides with the annual 雪祭り!thats the world famous snow festival.
Where better to go layan my crave for snow than hokkaido?

Hopefully next week news will enable me to execute the plan..worst to worst i'll maybe just do tokyo+gunma and find a cold place nearer(=cheaper) than hokkaido  :)

Ameen mudah2an plan menjadik!

10:08 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, December 13, 2012

Go Harimau Malaya!

Apekah dinner malam ni sempena menonton perlawanan semi final 2nd leg MAS vs THAI.

Burger lagi kah?

Nak masak xde idea plak.

Papepon, harapnye harimau malaya cukup makan hari ni dan dapat menumbangkan gajah!

6:42 PM

0 friends sharing their thots

Home-spa!

Pernah dgr dr.fadilah kamsah nye komen, yg secara saintifik nye mandi bunga menaikkan mood positif due to color therapy and also nice smell that comes from the flowers and other elements - limau nipis contohnya. Sama ada ade efek pada menaikkan aura positif dan membuang aura negatif tu, Wallaahualam.

so kalau dianggap sama konsep ngan spa - yg boleh dibuat sendiri di rumah, tak salah rasanya. Disertakan dgn selawat, ayat kursi dll.
nak pegi spa punyela dah lama..
*mcm2 ade kat blogs online pasal menda ni..x semuanya bleh dijdkan panduan. In fact, yg mengarut pon byk.

P/ s: best tu best..tp yg tak tahannye mandi air sejuk yg dah ber-embun semalaman, subuh2 pagi adalah sgt sejuk!


7:45 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, December 12, 2012

Tahniah sahabat!

Owh..tarikh cantik hr, seorg sahabat baik selamat diijabkabulkan.
teman yg sudah cukup lama aku kenal and agak keep in touch hinggak ke hari ini - kenal semasa masih kanak2 (kanak2 ke?) Di tkc, gang buat serba serbi, katil sebelah, almari sebelah, meja kat kelas pon sebelah menyebelah! Pastu after form five masuk aaj um pon sama2! Naseb baek x sana university  :)

To azian, tahniah atas hari bahagia mu, semoga kekal bahagia hingga ke syurga.

Aku la last one standing nampaknye  :)

Will be there at the reception this saturday insyaAllah.

8:54 PM

0 friends sharing their thots

Takut.

Everyday tgk org lain excited berebut balik on time bila abes office hour.. kadang2 aku cemburu. Bukan, memang selalunya aku cemburu.Mereka pulang bertemu suami/isteri&anak2 tercinta..mereka pulang memikul pula rutin dan tanggungjawab lebih besar sebagai dalam keluarga.

Sedang diri sendiri x berapa nak ade perasaan.
nothing to look forward to. Pada zahirnya semua untuk diri sendiri.
I can only cook sometimes. I can bake sometimes..sudah jemu membazir makanan ke dalam tong sampah sebab aku selalu gagal merancang dgn bijak. Sedih setiap kali terpaksa membuang nasi yg basi, kalau di rumah family jarang sekali ada nasi tak termakan...mesti habis makan keliling meja.
Setiap kali masak aku akan masak untuk dua org, ye lah duduk berhousemate, walaupon kami bukan berkongsi bahan makan, tp dah rase mcm adab. Lgpon, bila sekali skala hsemate masak kdg2 dia masak jugak aku aku skali. Cuma sbb kekerapan aku masak yg lebih kerap, tp jadual dan habit pemakanan yg tak sama, akibatnye end up hanya makan sendiri.
Aku pernah cuba last few weeks, masak utk dua kali makan, kemudian bawa bekal ke office - actually agak flexible. Tapi ia bermaksud bukan sahaja makan seorg di rumah  kat office pon makan sorg.. itu yg aku x berapa suka.
sbb tu lps seminggu bereksperimen, aku stop.
Now back to normal.
Tapi dalam 2-3 minggu lagi, bolehla aku adopt balik method masak dan bawa bekal tu. Untuk bulan2 yg seterusnya..jimat pon jimat. Ok juga.

Kadang2 ada yg mengusik, untung siapa dapat, pandai masak. Aku selalu terima sengih je, but deep inside aku rasa itu karut. Dari perspektif aku, untung perempuan yg x pandai masak tapi ada org nak!
zaman sekarang, kedai berlambak kalau pon dapur x berasap. Lgpon memasak bukanlah rocket science yg perlu degree atau phd. Siape pon boleh belajar bila sudah dtg keperluannya.
Cuma aku sudah dibiasakan masuk dapur sejak sekolah rendah, dan dikelilingi mak dan makcik2 yg semuanya hebat memasak. Memang malu kalau x pandai masak pada umur ni!
Yang jelas, mana ade lelaki zaman ni yg menilai bakal isteri pada sejuk atau panas tangannya? Kalau ada mungkin seciput seorang dua.

Ada kesedaran lately untuk lebihkan solat dan mengaji since i have so much time tp kadang dalam solat dan mengaji tu pon, i have to stop when it becomes too overwhelming that i end up crying.
Macam kata Wardina dalam satu artikel, manusia yg lemah selain berserah pada Allah, perlu berada dalam jemaah. Menyendiri mengundang suara2 sumbang syaitan dalam hati. Terlalu mudah kembali pada fitrah asal yg goyah bila tak berteman. Berjemaah menguatkan semangat jiwa.

Teringat waktu kat Mekah buat umrah, selain drpd waktu dlm ihram menjalankan umrah yg memang aku berpimpin dgn teman umrahku, waktu2 lain kebanyakan masanya aku menyendiri mencari saf dan tempat beriktikaf di masjid, even tawaf2 sunat pon ku lakukan sendiri, tapi aku tak rasa berseorangan. Jemaah yg ramai menghilangkan rasa sunyi. Walaupon hampir diperdaya kumpulan2 yg cuba mengambil kesempatan sekali dua.
Pengalaman ditegur orang yg tak dikenali bertanyakan hukum tajwid, seolah2 menguji ilmu dalam diri. Di kala kesedihan menahan perasaan tiada pelindung kala mencuba nasib bersolat di dalam hijr ismail, ada hamba Allah yg tak dikenali mendepangkan tangan buatku, mengepungku solat  hingga berjujuran air mata di dalam solat - syukur dan rasa dilindungi. Kemudiaannye dalam jemaah yg bersesak sesak dan teramat ramai, dipermudahkan mencium hajar aswad seolah ade saudara yg membantu dari belakang.
Betapa besar hikmah jemaah. Memberi semangat pada jiwa, walau zahirnya bersendirian.
Mungkin sebab itu aku takut untuk pulang pada 4 dinding yg sering buat aku rase seorang.

Sepatutnya bila kita dekat dgn Allah, kita tak akan rasa sunyi walaupun kita seorang.
Mungkin aku belum cukup dekat padaNya. Aku masih hanya seorg manusia yg cukup lemah dan normal. Zahir nampak kuat dan selamba, sedang di dalam masih bergolak memberontak.

Suatu masa nanti, insyaAllah.
Moga aku berserah dan redha, bukan pasrah dan terpaksa.

7:43 PM

0 friends sharing their thots

Tak serik.

Konon nak amek attitude cudnt care less, xde perasaan je..hari2 masuk keja kol 8 balik kol 6, cukup.jangan kurang, tp xyah lebih2.

Rase muka pucat tak keluar darah kalu ditoreh, bila boss baru duduk sebelah explain one by one ape items yg kena buat, schedule, target etc..terlalu byk input sampai naik pening kepala, tp compared dgn previous actually bukan la susah sgt, cuma different sket..

Sedar2 macam excited nak belajar n terer benda2 ni...x susah sgt pon, cuma serabut (=banyak) dan details. Boss pon ok jenis yg guide properly ( cuma a bit last minute).
tetiba rase mcm biase je, semangat utk faham dan siapkan.

Huh..mane pegi xde perasaan punye attitude tu?
..kang kalau hook mcm dulu kang jd workaholic lg pastu susah nak move on.
Pastu kang kalau berulang lg ape yg jd this year, aku gak yg tensen.

Bukan senang nak berubah daripada penuh perasaan kepada x berperasaan.
Dasar tak serik.

6:01 PM

0 friends sharing their thots

Tuesday, December 11, 2012

Dusun buah!

Last minute semalam ade bebudak opis ajak join gi kampung sorg member kat karak - gi jolok dan makan buah sempena musim buah ni.
in the heat of the moment, aku setuju ajek.
after a while startes having second thoughts, sbb terasa mcm hari ni nak duduk rumah rehat dan maybe mengemas.
tp x sampai hati plak nak cancel, lgpon fikir2 ni la masa nak bersosial..asyik dok lone ranger je.kang kalu cancel tah2 next time diorg pon malas nak ajak.

So teruskan join diorg ke karak pagi td, siap bake muffins lagi as bekal siap dgn satu flusk nescafe susu.

Fuiyoo..glad i went. Dah lama ekceli tak menjolok buah mcm ni. kmmpung sendiri pon rasnnye rambutan je yg tinggal..manggis dll dah x buah sgt. Selalu balik kalau ade pon sumer dah tinggal makan..durian mmg xde kat kampung sana, x menjadi.

Kami berjaya dpt byk jugak manggis, dokong dan rambutan. Rambutan paling bykla. Lps penat mengumpul, kami duduk kerjakan buah2an tu, ade jugak durian yg baru gugur pagi tu katanya. Huhhh..x mcm durian kampung langsung! Isi kuning pahit2 mcm durian kawen. Rambutan, manggis pon sgt sedap! Aku mmg x berapa rajin nak mkn buah2an ni - bukan x suka - just malas nak bukak kulit. Tp kali ni mmg berbaloilah. 
Beruntung ade dusun buah!

After zohot kami pon gerak balik....singgah hanta member and wife ke rumah diorg kat antara gapi. Belek kawasan jaapp sambil makan lunch pulak, murah rezeki hari ni.

All in all, it was fun. Glad i went against my malas mood and just went with it.  Seronok rupanya gi dusun melayan buah! Mmg dah lama teringin nak try tp xde org ajak je..hihi.

P/s: aku mmg ade sikit peel anti sosial. Kalau ngan org yg mmg betul2 baik je aku ok..yg biase2 ni, mmg selalu take time utk aku nak comfortable to socialize with. Maybe dah malas. maybe jugak aku mmg memilih berkawan walaupon in general aku ok je ngan org jenis ape pon. Aku sedar maybe its time aku lawan aku nye peel tu...kalau aku takmau end up alone and lonely.


8:00 PM

0 friends sharing their thots

Monday, December 10, 2012

Moody monday.

Seyes...xde mood keja. Dlm otak asyik fikir je patut ke stay lagi or pegi je mane2..dah xde passion je buat keja skrg..dulu keja teruk balik lambat pon x rase camni. Ni dok x abes2 lg rase underappreciated and second class.
alang2 mcm lg bagus buat keja sempoi terus.
Tp nak keja sempoi gaji best susah tuu haha. Helpdesk jela kalu ade pon. Tp aku mls ckp byk2.
Haiyaaaaaaaaaaaww. Manyak susah loh. Nak keja pon kena ade perasaan bagai..kan bagus kalu jenis x berperasaan.

P/ s: xpd..sabar sket lg. Sket lg leh beli ticket a.a. satu ticket pi tokyo, satu lagi pi siem reap. Harap2 cukup budget.

4:24 PM

0 friends sharing their thots

Sunday, December 9, 2012

Aufaa aliyah

Aufaa aliyah.

Nama yg masih terngiang ngiang dalam kepala....
she must be very sweet little baby.

No, it wasnt her name, dont even know her name. But i had a dream about that name and i just fell in love with it. Very sweet.

7:27 PM

0 friends sharing their thots

Pretty roses!

Went to a super last minute trip to cameron highlands! Huhu..sayangnyr cuma daytrip, pastu jem agak teruk. End up x sempat buat byk benda yg teringin nak buat..tp its ok! Happy anyway, finally berjaya pergi thanx to kawan2 yg baik hati nak bawak naik..

Anyways more story of that later.

Bought roses with only rm10! Bestnyeeee super murah!kalau kat bawah murah camni leh selalu beli bunga..ingat kat nihon dulu rajin gak beli bunga but normally daisy, ngan pokok2 skali letak dlm umah.

Balik tumah tader vase so letak je lam baldi dulu hehe..bila kira mcm ade 7 or 6 colors...uhuh?
tetiba dtg idea, bleh ke kalu mau buat mandi bunga? Erk..
Haha.

*teringat hari tu jumpe kelopak bunga dlm fridge, siap dgn limau lagi..rasenye hsemate wat mandi bunga*


11:33 AM

0 friends sharing their thots

Friday, December 7, 2012

Ketumbit!

Owh noooo..i think i'm getting a ketumbit on my left eye...but i still hope its not.
going to the clinic after work to have it checked..seumut hidup x penah kena ketumbit seyes!
apsal plak tetiba?

Sbb byk sgt nangis ke? Huhu..but supposedly byk nangis mencuci mata kan?

4:49 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, December 6, 2012

Sri juliana villa

Sri Juliana Villa Cameron Highlands Malaysia - Best discount hotel rates

Mahai nak mampos...kan best kalu duet byk, anytime rase nak pegi mane2 xyah bajet2. Ni kalu ade byk extra duet ni, sanggup je pejam mata kuar duet asal ade org nak bwk gi.
almalangnye sikit lg insurans nak kena renew, next week mau pg perlis dan langkawi....
time mcm ni kdg2 wish ade byk duit..walaupon duit x bleh beli orang dan kasih sayang, tp at least ade duit leh melayan diri sendiri sesuka hati.

Takut untuk diri sendiri setiap kali rasa mcm ni.

6:03 PM

0 friends sharing their thots

Wednesday, December 5, 2012

Sindrom tamau pulang ke rumah..selagi belum abes demam harapan kecundang di tgh jalan....

kalau lah cuti byk, nak saje amek cuti pegi solo trip drive mane2, lps berjaya drive karak hway hr tu  rase2 cameron bley lepas kot?

7:25 PM

0 friends sharing their thots

Tika bidadari berbisik.

Tika Bidadari Berbisik: Pesanan Buat Seorang Suri dan Miss Single - Kolumnis - Sinar Harian

..mcm bacaan menarik. Tp selalu segan nak beli buku2 camni.
Baca ringkasan pon dah rase mcm terkena, mesyi menarik isi nya.

Adakah di 'sana' nanti baru aku berjumpa pelindung hati itu?

6:12 PM

0 friends sharing their thots

Tuesday, December 4, 2012

Back to normal.

Sepatutnye esok appointment dgn doctor, counseling for breastfeeding for adopting mothers kat ppum. Tp as what happened, its cancelled.
Terase pelik, after seminggu waku2 at the possibilities, now dah x rasa ape2.
Glad the babies are at safe hands, but still ade la sikit disappointed..Willingness dah ade, i was prepared for everything, tp nampaknya belum rezeki lagi.

Rase back to normal. Back to square one.

P/ s: terngiang ngiang cari nama baby, now this name keeps bugging me inside my head...:

10:47 AM

0 friends sharing their thots

Saturday, December 1, 2012

Sad news.

Dua hari yg menyedihkan..tp penuh dgn hikmah.
dikejutkan smlm dgn berita pemergian seorg sahabat - suami kepada seorg sahabat rapat.
pemergiaannya yg mengejut aungguh mengharukan..leaving behind a wife and a 1 y.o ++ daughter who looks so much like him.
Lebih mengharukan..sepanjang mengadap jenazah malam td dah pengebumian, sahabat itu sungguh kuat dan tabah..seolah-olah sudah cukup menangis. Tak jumpa kata2 yg patut kuucapkan. I know she needa her time..we do what we always do. Seek comfort in silence.

Tapi hari ni selepas selamat pengebumiaan, bentengnya pecah, dan dia menangis sambil kami berpelukan, menceritakan kisah kejadian dan perasaannya.
Untuk anak mereka yg menjadi tanda cinta mereka, i know she'll be strong. I know i cant help much, but i will be her strongest shoulder.

Then balik ke rumah...sambil rest2 sebelum nak gerak ke putra heights dpt call from makcik yg ade info abt the babies.
the babies are...dia br dpt info. The baby girl x jd nak diberikan, the parenta yg baru cerai nak rujuk balik. And the baby boy lahir sudah, awal 2 weeks. And dah beri pada some family to jaga. Family xnak org luar.

So in 30 seconds, my hopes are gone. I cried for a minute and then thought, ini ketentuan Dia. Dia beri peluang aku rasa berdebar-debar dan memikirkan the reality of this thing..Dia beri peluang untuk aku betul2 fikir ttg cabarannya dan ape kekurangan yg aku perlu overcome. Dia beri peluang utk aku lebih bersedia mentally n financially for my next chance.

And yg paling penting, aku sedar aku tiada hak untuk bersedih. My friend lost her husband today..how can i be sad over a baby i dont even have yet?
i will have time to spend with her n her daughter now, that is happiness too.

Its still heartbreaking..but i'll live.
Maybe next time.

4:13 PM

0 friends sharing their thots