sitting, waiting and wishing

Sunday, February 12, 2012

delayed entry - 30th birthday.


29th january 2012 came in mixed feeling.
genap usia 30 tahun, terasa begitu cepat masa berlalu, seolah-olah baru semalam abes SPM, masuk AAJ, fly gi Jepun, 4 years of japan life the grad..start keja..and so on.
its a mixed of feelings especially this year, as i had put a target to 'settle down' at the age of 30 previously.
and it actually seem far fetched even now..
with the stress at work, and these complicated mixed feelings, towards the weekend i did not actually make any plans. tho so sgt tempted to make plans. sthg happened at work yg buat emosi sedikit terganggu pulak.

tp sebelum midnight aku niat awal2, pagi2 bday tu nak pegi kelas umrah kat andalusia kg pandan, second time nak pegi sbb rase mcm yg first time dulu x baper clear.
when the first 'happy bday' wish came in malam tu, barulah surreal that i was turning 30! huhu..
it was a bit weird..biler diingatkan for the past 3 years, ade someone yg selalu jadik the first person to wish. and itulah selalu buat aku senyum awal2 pukul 12 tgh malam tu haha.
but this year its so obvious that he's making a statement, sending me a 'bigger' message. no wish at all, not at 12am, not later.  xpelah, its for the best.

esoknye berjaya nbgn dan siap2 awal, sampai kg pandan tepat pukul 9 for the kelas.
solo jek ari tu, Alhamdulillah rasa mcm clear sket hari tu punye talk. straight forward jek ustaz tu punye cerita.

habis kelas around 1.30pm, went to jalan TAR, mencari tudung, serkop, kasut etc. Naseb baek SOGO amazingly x ramai org so brjaya akhirnye beli kasut!
lunch sesorg jek la kat sogo food court. hmm.. setiap kali ade org mesej ke wish bday, or tanye tgh buat ape aku sebak. usaha yg termampu lah tu, keluar mengisi masa pagi dgn kelas umrah, and cubaan utk 'getting busy' lps tu dgn bershopping brg2 keperluan. nak mengajak kawan2 last minute x berapa sesuai dah, sume with commitments, waktu tu nyesal tak wat plan awal2.

Tp luckily somehow last2 minute to ade jugak org ajak meet up for tea and then dinner. if not, mmg sampai ke malam la solo jek.
tea@secret recipe OU with friends@adik2 si husband & wife P&A, thanx for the cheesecake. sedap jugak ciskek baru caramel tuh!
jln2 kejap, then split up and went to meet bestie, Amal+2 for dinner plak.
had dinner at Delicious. nice2. main dishes we ordered were good, and the desserts were superb!
mmg cheesecake overload lah hari tuh!

so thats how i spent the day. randomly and spontaneously.
sakit2 dada sebenarnye sepanjang hari..silently wishing that it wudnt be so spontaneous next year.
My prayers that Allah grants my biggest wish this year, that i'd wake up in the morning of 29th jan 2013 with a big-big smile on my face, and no more mixed feelings.

*the weekend after that, celebrated plak bday with bestie, cikyam and family since ayra's bday is on the 28th jan :p
delayed celebration after her whole family went down with fever the bday weekend haha.
had a good time spending the few hours having bbq and very pretty rainbow cake made by yam :p


* got pictured to post but smhow the new blogger board ni mcm leceh aaaa..so maybe later.


4:08 PM

0 friends sharing their thots

Friday, February 10, 2012

kisah adik dan kasut..


hmmm..
kisahnye, adik aku yg bongsu, satu2nya adik lelaki yg aku panggil 'adik' baru je register masuk mrsm smlm. baru form one. tho aku dulu form one gak masuk asrama, tp smhow rase cam aku agak independant kot.
tp adik ni sbb bongsu x penah dilepas ke mana2 sesorg even ke bandar BP kat rumah kami pon. ke akak dia ni je yg still rase cam dia kecik lg padahal dah besar? huhu..

nway mlm ni dah agak malam gak ( br dlm sejam lps kot) dpt info dr adik di rumah ( adik no.4), yg adik called bgtau tapak kasut dia tercabut. kasut formal hitam buat pakai gi skolah tu.
pastu kena marah plak ngan abah katanya..last2 dia mintak abah postkan gam gajah jek.
Ya Allah nangis aku mendgr citer ni, seyes xleh tahan la. dok imagine mesti sedey dia..tgh dok type ni pon rase cam sebak balik. mcm2 dlm kotak fikiran.
aku dulu pon dok asrama dr form one..mmg mula2 mcm2 tak tau buat. skolah tu plak byk pakai duit bayar itu ini, kdg2 tak sampai hati nak mintak duit abah. sampai ke uni pon selalu rase bersalah biler nak mintak duit sbb tau abah agak struggle la waktu tu. so kdg2 simpan je masalah sendiri, sampai sedih2 sbb tatau nak buat camne. luckily kat skolah dulu after form 3 kot, dpt scholarship so utk satu period of time tu ade lah back up..

nway back to my bro's story, i imagine he must be so down. first day kat skolah asrama sgt sensitif wei! even for a boy aku percaya dia mesti homesick gak! anak manja mak lak tuh~
dah tu kena plak mcm ni, surely nak kuar town pon tak tau mcm mane, itupon kalau boleh keluar la..ntah2 takleh pon sbb surely tgh orientation. pastu duit pon tatau la cukup ke tak. yelah dok asrama camtu xkan simpan cash byk2 nye..sure tambah lg sedey.

aduyai..adik ku. bikin lemah la..now aku dok pk camne nak tolong adik kesayangan nih. kalaula dkt..nyesal plak aku tak mintakkan dia mrsm kuala kubu baru ke, senang aku nak terbang ke sana kalau ade pape hal :(
huuuu..*tarik nafas dalam*

aku sms dia tanye pasal bank account, and whether dia bleh kuar wiken ni ke tak but no reply. xtau la ade kredit ke x.. nak tepon takut dah tgh malam ni kang dia kena marah plak.
aku soh dia jumpe cikgu homeroom esok gak, citer problem n mintak tlg cikgu sama ada bwkkan dia kuar town utk beli kasut or tlg belikan je pon xpe.
sambil tu dok pikir camne nak anta duiit kat dia dgn pantas, and back up plan if dia takde org nak tolong bawak kuar or beli kasut..
nak je rasanya esok gak belikan kasut n post. but payah plak xtau size. main agak2 je kang tak kena plak.

dahla sedih x dpt gi hantar dia smlm sbb aku dah xde cuti...
tsk..feeling hopeless that i cant reach out when he needs me.kalau la mersing tu leh sampai dlm 2-3 jam jek, aku sanggup kot drive sana wiken nih. tp jauhla plak rawang -mersing :(

xpelah, maybe esok aku leh clear sket kepala decide what to do kot..
the problem is first of how to give him the money and then secondly how to get him to get the shoes. so far options are getting him to ask for some teacher's help or maybe i cud call his homeroom teacher myself.
rase mcm playing parent plak instead of sister ..

1:15 AM

0 friends sharing their thots

Wednesday, February 8, 2012

harapan dan doa.

semalam bersembang (chat on the phone) dgn seorg sahabat, kukatakan seorg sahabat sbb dia antara yg tahu kisah suka duka. bukan sekadar kawan sekali lalu yg hanya kenal aku waktu senyum ketawa,
perbualan kami mmg kerap masuk soal2 serius dan intense, dalam gelak2 dan kelakar2 tu pon. kalau suka, suka betul. kalau serius pulak mmg kdg2 sampai menyesak dada.
nway smlm at one point masuk bab2 jodoh, sahabat ni mcm aku pon masih mencari-cari. secara khususnya soal doa meminta jodoh.
suddenly comes the serious question, mulanya aku yg bertanya "ape yg kau harapkan? nak yg mcm mana?"
so dia pon membuka cerita..
kemudian aku plak yg ditanya "kau plak?"

then suprisingly,aku menjawab dgn jawapan yg sedikit ortodoks.
jawabku lebih kurang gini, " Aku cuma mintak Allah tunjukkan dan jumpakan dgn seorg yg terlebih dahulu menyayangi dan ikhlas utk terima aku sbg isteri. Kalau dipertemukan dgn org tu, asalkan tiada cacat fizikalnya, walau sederhana kerjayanya namun besar cita2nya, cukup solatnya walau bukan ustaz atau alim2, sedia menerima aku dan keluarga seadanya, then aku akan bersedia utk terima org itu sbg suami. suami terus, bukan sbg bf ke ape ke. ok tambah satu extra point, xnak org yg smoking. haha. xde langsung rasa utk bercinta bagai, cukup andai org itu boleh yakinkan aku yg dia akan cuba membahagiakan dunia dan akhirat. doa aku supaya dipermudahkan terus pada perkahwinan, dan insyaAllah cinta dan kasih aku akan develop selepas itu. jujurnya bila sampai tahap skrg ni, cara begini yg aku mahu. bukan kekasih suka2 yg aku tunggu dan cari, tp seorg suami yg selayaknya bila sampai masanya..."

seketika mcm ade awkward silence. aku sendiri terkedu, jawapan jujur yg biasanya aku simpan sendiri.
yelah soal ni bukan soal biasa2, dan prinsip itu bukanlah prinsip mainstream.
mungkin sbb beberapa kali in the past aku dah merasa sakitnya biler aku yg syok sendiri merasa, ikut kehendak hati dan nafsu, skrg aku berazam utk menjadi lebih baik utk diri sendiri, sambil menunggu dan menerima.
Bunyinya pasif dan pasrah, tp itu lah sebenarnya aku. mmg clueless bab2 ni, cuma kerana tekanan luar dan 'peer pressure', 2-3 tahun ni aku kononnya cuba 'berusaha', namun x kena cara dan masanya. aku kalah jugak akhirnya..bunyi mcm give up tp sebenarnya lebih kepada lega, lega yg aku pernah berusaha, mungkin belum sampai jodoh dan masanya.

dalam beberapa hari lagi, insyaAllah akan ke tanah suci. sememangnya jauh di sudut hati inilah salah satu doa yg sungguh teringin utk dipohon. tp aku sentiasa cuba ingatkan diri, the ultimate goal is kemuncak taubah dan niat beribadat semata-mata kerana Allah. terlalu byk dosa yg pernah dilakukan sepanjang 30tahun hidup, jika diikutkan deberi peluang utk terus hidup di bumi Allah ini pon merupakan satu rahmatnya. Apatah lagi utk meminta-minta pada sesuatu nikmat yg Allah shj yg tahu sebaik-baik hikmahnya. Of cos doa tetap akan dipanjatkan, utk diri sendiri dan semua yg tersayang, jika termakbul itulah kasih sayang dan belas kasihanNya pada hambanya yg serba kekurangan. ketenangan hati yg masih tercari-cari skrg ni lah yg aku harapkan boleh mengurangkan keluh kesah dan kesunyian.

Harapan utk menjadi lebih baik drpd hari ini, not over the course of two weeks, tp sepanjang hayat secara istiqamah, harapnya bukan sekadar harapan yg hangat2 tahi ayam.



11:47 PM

0 friends sharing their thots

Thursday, February 2, 2012

kisah hari ke-27 :p


hari2 yg berlalu terasa sgtlaaa slow nye..dgn mcm2 dugaan kat office skrg ni.
mcm tak percaya yg office nye condition skrg ni jd camni..ke selama 6 thn ni aku yg x perasan? skrg ni aku yg sensitif and cpt emo?
dulu2 pon aku jenis pulun keja gak..bukan x biase last minute nye keja, keja 7 days a week kdg2 repeat berminggu-minggu...tp still bleh enjoy keja. x stress cam skrg. bosses yg sama gak..
tp seyes skang ni cam stress bukan main2, distracted giler dgn benda2 'nin-gen kankei' (human relations)..yg kdg2 sampai naik sebak xleh nak control emotions. ok, maybe mmg aku dramatik, 'cengeii' senang nangis..but my point is, keja tu susah2 pon all this while survived jek, if not buatper la stay dah dkt 6 years. tp biler perangai masing2, politik antara bosses dah escalate to current level ni, aku cam jadik lemah giler, x jumpe dah that motivation to keep on going..
maybe plus plak dgn sikit2 masalah 'personal' dgn certain2 org..hari2 dah kurang ceria..kahh~

skrg ni cuma go tru day by day then week by week je..cant wait to finish off this week. agak penat dgn aktiviti 'mengejut2' dgn other depts gak this week..tinggal esok n lusa. i'll figure out how to survive next week.

ok dah pasal keja. mmg sampai biler x abes.

lagi 12 hari jek nak cuti 2minggu, dan yg penting skali nak ke sana :p
itu je la fikir nak tenangkan hati skrg ni..hadiah untuk diri sendiri sempena bday ke-30. mcm2 dugaan sejak mula niat nak buat umrah start bulan puasa lepas..tp InsyaAllah dlm x sampai 2weeks lg jek.
note to self to call office andalusia office to confirm pasal visa, itu satu benda penting di luar bidang diri sendiri...x setel visa, leh masuk Arab saudi nanti..

satu lg pending issue is pasal ermm..period.
few months ago, berbelah bagi gak. org keliling yg ade experience, mostly advise amek pil tahan period termasukla housemate, member kat p2 and even makcik yg aku nak follow ni..mmg ade logik, sbb yelah umrah pendek je, 2 weeks mmg adela rasa rugi kalau kena period kat sana, xleh nak tawaf maka tergantungla umrah.
tp ade sorg kawan tu citer experience dia, mmg dari awal decide xnak amek, then ditakdirkan dtg period the day nak fly. But kuasa Allah, period nye dua hari jek..

Actually ade satu cara utk mengelakkan drpd umrah tergantung dlm keadaan tak bertawaf then xleh bertahalul, iaitu dgn niat bersyarat. maksudnye berniat dgn syarat akan bertahalul secara automatik sekiranya dtg uzur sehingga tidak boleh/tidak sempat mengerjakan tawaf.
kalau niat biase jek, umrah tergantung selagi x diselesaikan..
tp mmg still, tetapla tak boleh tawaf kalau period tu..cuma rugilah gi Mekah x dpt tawaf (=rukun umrahy), iktikaf, solat di masjidilharam dll. tp semua tu kalau fikir secara dalamnya, ada hikmahnya. kena yakin yg soal ke Mekah ni betul2 kena yakin dgn panggilan Allah. InsyaAllah ada rezeki jika diizinkan Allah. itu yg penting.

so at first aku xleh nak decide, so i started monitoring my period abt 4 months ago, which turns out to be a 26 days cycle. hehe..kelakar giler, umur dah 29thn baru tau fakta itu. sbb selama ni xdelah bother nak kira sampai gitu skali. cukup tau yg cycle aku agak2 kurang sikit sebulan jek.
yg amazing nye dia mmg dtg on the dot 26 hari tuh.
hari ke 27 jek, mesti datang, at least for the past 4-5 months lah.
Kagum, tp itulah hebatnya tubuh badan manusia nih..
Bulan ni agak anxious, pressure gak ngan org nye reminder utk gi ready ubat..tp xde pon gi klinik ke amek ubat. aku cuma doa dan harap yg period dtg mcm biase, so that boleh berada dlm keadaan suci sewaktu di sana...
so selasa was hari yg 26...agak suspens la jugak..
petang tu dpt pulak sms dr ketua rombongan, reminders utk trip tu nanti n sket2 info. x pasti pulak if this meant visa dah lulus, still kena call tanye nih.
so selasa ptg tu agak happy lah, terus turn 180degrees drpd mood mendung balik dr office.

dan bangun tidur smlm(rabu) - which is hari ke-27 hehe..dia sudah datang :p
Alhamdulillah tepat pada masanya..insyaAllah, abes dlm seminggu dan dpt tunaikan umrah sepenuhnya.
mmg betul2 bersyukur, seumur hidup ni lah first time happy woo biler dia datang..gitu skali :p

persediaan mental, rohani..x cukup lg ni.
itu yg paling penting, lebih penting drpd persediaan material dan fizikal.
Kawan2 doakanlah semuanya berjalan lancar, aku dpt ketenangan hati dan betul2 dpt mengerjakan umrah dgn baik.

lately byk plak diuji dgn sikap manusia...ujian jugak ni. kena bersihkan hati, buang keluh kesah dan benci jauh2.

mmg aku byk citer soal umrah skrg..sbb dlm hati mmg ade tu jek.
InsyaAllah balik nanti bila selesai semua, akan aku karangkan satu cerita, drpd penyebab yg mencetuskan niat utk ke umrah hinggalah InsyaAllah pengalamanku nanti.
sebagai kenangan utk diri sendiri dan mungkin sedikit sebanyak perkongsian dgn kawan2..walaupon byk soal hati dan perasan, soal2 peribadi yg mungkin org lain x pernah pasal diri sendiri yg mungkin agak mencabar utk didedahkan.
Tp insyaAllah, benar2 looking forward utk sampai masa itu, dan yg lebih penting lg pada diriku yg baru setelah usai semuanya nanti..skrg improve diri sikit2, InsyaAllah kalaupon tidak menjadi seperti ustazah atau orang alim, harapan supaya jadi lebih baik drpd sebelum ini dan sekarang.
semoga dgn memperbaiki diri, mendekatkan lagi pada ketenangan jiwa dan keredhaan hati.





3:17 AM

3 friends sharing their thots