sitting, waiting and wishing

Tuesday, November 29, 2011

update!


huhu..
officially on home rest today and tomorrow. maybe more if the injured doesnt heal that fast..as of now sakitnya sama jek cam semalam dan pagi td. walking or even moving my right foot makes me cringe with pain. esp. at certain angle and movement. huhu..

luckily ade kawan2 yg baik hati spend some time coming over in the morning, bawak gi klinik.
basically, doc check sket2 pastu kena xray. based on xray Alhamdulillah xde patah ke ape. bones nye postion pon ok so kemungkinan besar xde dislocation. so doc pusing2 kaki, based on aku punye tahap kesakitan at certain angle tu, dia kata probably injured ligament or/and meniscus. ermm aku pon first time dengor 'meniscus' ni. its 'that thing' between the two bones - refer picture, tibia & femur :p
gambar ni kalu tgk dari depan lutut, so since kaki ku sakit biler nak bend ke arah luar (ke arah kiri gambar) so doc suspect ligament yg medlal collateral tu yg injured, xleh stretch or strained..ligament yg ni bahaya sket biler injured sbb dia connected plak ngan benda alah 'medlal meniscus' tu. doc kata yg itu kalau injured satu cara jek nak heal, kena surgery. kalu ligament..err leh self heal kot.
sendi lutut ni plak kata doktor, bezanya dgn sendi lain mcm bahu dll, dia takde soket. femur tu simply duduk atas tibia, balanced by our body weight. so kalau teralih, lg sensitif compared to other joints.
so basically utk kes aku ni..doc kata maybe x teruk sbb bengkak x besar, which indicates takde luka dalam. tp terfikir la gak kan, kalau sakit gini x teruk, kalau level teruk nye injury camne la..huhu..cam org2 yg injured main bola sumer tuh.
so td doctor balut ngan bandage, soh rest and jalan cam biase tp jgn put pressure sgt. susah jugak nak jln cam biasa ni, bengkok sket jek sakit, duduk kalau x kena gaya pon sakit..nak angkat kaki mmg paling sakit la. siksa gak nak gi toilet ni huhu..nak menyarung seluar/kain pon siksa gak..hmm..
dahla rumah dua tingkat..sikit2 dah bwk turun sumer barang ke bawah..tgkla silap2 malam ni tido bawah kot. kalau condition sama cam malam td, sakit xleh nak angkat kaki naik katil..makan dok mengharapkan org hantar, sadis gakla. x suka susahkan org, tp sgtla thankful biler ade yg concern n offer mcm2..:(

kalau ikut doc, jumaat ni jumpa dia lagi bukak bandage and re-evaluate. hoping that he's right, its just mild sprain. aku try utk x fikir lebey2 or overdo things, tp dgr mcm2 org nye advice and opinions, rase mcm takut pon ade. benda ni x nampak kat xray, mri br leh nampak ligament sumer tuh..so far condition ni based on doc's nye 'rasa2' and experience jek. aku lak jenis x biase jumpe doc, x reti camne nak demand or request lebih2. tp listening to ppl's advice and comments, and after reading a bit abt knee injuries, rase mcm perlu jek wat mri. for confirmation..if xde pape Alhamdulillah..kalau ade then better know now kan..ke?

tsk..tak reti nak handle benda ni. panik pk kalu kena gi hospital, the inconvenience, urusan nak keluar masuk tu. dahla baru jek book nak gi pd ngan family next week.
what if ade sthg bad, byk plak prosedur nye, pk duit lagi if x cukup company nye g.l..med card mmg ade tp takut ade yg x cover jek..worse if lambat baik, nak m.c lame2 so not good utk kerja, pastu pk bulan 2 nak gi umrah plak tu..

hmm...

papepon, dlm keadaan sukar camni, i'm lucky that ade org yg care and offer help. ade yg at least tanye kabar..tho ade pulak yg x take it seriously - example my boss? aku selalu dgr pasal colleagues jd mangsa setgh boss yg suka buruk sangka and tak percaya org punye emergency or sakit. this time unfortunately i'm that person.
padahal aku ni siap fikir nak wat keja kat umah..xnak susahkan boss. bleh lg fikir pasal commitment kerja ni. siap tolak doctor bg mc 4days..awal2 dah try pakai suar keja td nak check leh gi keja ke kalau kena bandage kaki lg lama. even tho kalau ikutkan dgn lokasi opis kat tingkat atas, jalan from the parking tu agak inconvenient gaklah..

xde ke sape2 nak employee camni? huhu..

and it is during this time that it's clear..who care and who just dont. x bother nak tanye kabar pon. it wudnt make any difference i know, but it wud at least make me feel better..

8:01 PM

4 friends sharing their thots

4 Comments:

GET WELL SOON WILL YOU?
Tak pun come here and stay with us :)

By Blogger Imonster, at November 29, 2011 at 11:05 PM  

GET WELL SOON WILL YOU?
Tak pun come here and stay with us :)

By Blogger Imonster, at November 29, 2011 at 11:05 PM  

nak ckp lelebih mmg takleh sebab tak tau pape bab2 medical ni tapi, kalau ada cara boleh 'tgk' kat dlm tu camne, better pegi check kot~

member kaklin dulu slipped je pastu sakit lutut. takde buat further checkup ingatkan biasa2...
sudahnya kena operate dan sampai skang takleh nak main bola/bersukan dah~

dah sama level ngan lutut org tua datte! padahal kitorang sama muda :p

By Blogger Che Lin, at November 30, 2011 at 8:32 PM  

iman!be careful what u wish for hehehe..duduk sana awak tlg jagakan ek? hehe..papepon u know u guys are on my speed dial list :p

k.lin: hmm..tu yg risau ekceli. kaki mau pakai lama huhu..

By Blogger fhana, at November 30, 2011 at 9:37 PM  

Post a Comment