sitting, waiting and wishing

Monday, August 11, 2014

Sambungan..

..kesinambungan drpd cerita sudah.

Tenang kdg2 membawa bosan.
Dan itula yg berlaku yg memberi aku motivation to do new things in life.
I took up diving, i learned swimming..i went back into photography, finally making new friends yg xde kena mengena dgn keja.
And finally bila rasenye sudah cukup byk hobi2 ni..whats left?

..yg akhirnya membawa kepada episod baru yg bakal menjelma - going back to school  :p
mcm x percaya cos i used to think its not for me.
I used to think i'm not young to do it anymore, might as well keja kumpul duit.

Tp itulah.
Bukti nyata sekurang-kurang utk diri sendiri, yg masa hadapan itu rahsia Allah. Kita cuma merancang tp Dia sebaik baik perancang.
Dulu lps degree dpt sensei's recommendation to further masters but i didnt pursue the idea giving fundings as the excuse, when i actually didnt see it as an option cos i felt responsible for the family, adik2 skolah lagi and a part of cudnt wait to start a new life. Maybe find a life partner settle down and so on..

But as it turned out..i never got near that.
X menyesal yg aku balik atas rasa tanggungjawab tu. Alhamdulillah adik2 semua dah lps amd succeed, keja sumer elok2. Kecuali yg bongsu la still loooong way to go.
mungkin sbb tu Allah beri peluang kedua ni skrg.
I hv no reason to hold back.

Kali ni aku tak mahu jdkan soal setel down sbg faktor, walaupun ade sedikit kekusutan dlm soal hati dan perasaan dkt2 nak pegi ni.
Kali ni aku serahkan bulat2 pada Dia.
Aku selalu kata aku percaya pada ketentuanNya tp benarkah?selarikah kata-kata dgn tingkah laku?
Kali ni aku pilih utk bersabar dan teruskan cita-cita.

Kalau ada jodoh, 2 tahun pon tak akan ke mana, insyaAllah.
Walaupun hati rase pedih dgn hanya membayangkan ketidakpastian yg timbul..mcm2 boleh jd dlm dua tahun, tangan terikat x boleh buat apa2 dek kerana jarak yg wujud nanti
, bagaimana kalau yg terasa 'hampir' ini menjadi jauh? Apa saja lah usaha yg boleh aku buat dari sana?
Aku anggap ini ujianNya, sama ada aku benar yakin pada ketentuanNya.
Sama ada aku bersedia utk tawakal dan redha..
At the same time sehari dua ni aku mula nampak hikmahnya yg semuanya masih belum pasti.
Aku sendiri ada prinsip yg lebih suka supaya hubungan dipercepat kepada perkahwinan, tanpa cintan cintun lama2. Sedangkan pada masa yg sama aku juga agak skeptikal pada long distance marriage.
Bagiku x guna kahwin kalau pasangan tiada di sisi, esp kalau dah tahu keadaan tu akan berlaku pada saat keputusan diambil utk berkahwin.
Lainlah selepas kahwin baru tiba2 muncul situasi yg memaksa.

So honestly there is no easy way out either way.
yg pasti berdiri betul2 di hadapan aku skrg adalah cita2 yg bakal memberi peluang utk aku membela diri sendiri dan keluarga. Itu yg Allah beri skrg.
dan di suatu sudut adalah kisahku dgn dia yg masih penuh tanda tanya.
Malah dia sendiri sedang sibuk mengejar cita-cita dan membahagiakan keluarga.
Soalannya akan adakah peluang dan takdir utk kami saling membahagiakan?

Ultimately, kisah aku dan dia sudah tertulis olehNya, bertemu pon pasti ada hikmahnya.
Aku rasakan perubahan dalam diri ke arah lebih baik yg datang bersama-sama dengan rasa ini, mudah2an istiqamah dan benar2 ikhlas kerana Allah. Mudah2an juga rasa ini berlandaskan Cinta padaNya. Cuma aku belum tahu di mana hujung nya kisah ini.

Rahsia Allah, yg belum terungkai buat kami.

8:59 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment