sitting, waiting and wishing

Friday, October 25, 2013

Bonus hikmah!

Jumaat br ni pembentangan bajet 2014.
Sibuk self-claimed pakar2 ekonomi menterjemah itu dan ini..mcm biase i dont care much.
Tak ada kesempatan nak dengar atau baca..sibuk bekerja dan tidur. Haha.

Kebetulannya, hari yg sama adalah hari gaji bulan ni. Unlike previous company yg fixed paydate, company skrg ni kena main teka2..kdg2 awal 25th, kdg2 27th..tatau camne diorg kira.
Pastu ikut bank plak...yg bagusnya ape2 bank yg ade branch kat msia ni buleh guna. Kalu international bank mcm citibank ke paling cpt masuk. Mcm i bank sotong paling lambat..
X kisahla yg pentingnya gaji masuk!

Yg specialnya bulan ni nye paycheck ade extra sbb bulan oct company bayo 2months salary. Sort of bonus la. tp x panggil bonus pon...
Bonus is performance based akhir tahun nanti..and mmg really performance based. Secara average nye sumer x dpt, only excellence few je dpt. Aha. Baru betul performance bonus!
bukan mc based or quota based bonus. Hihi...ouchh!

So melihat figure paycheck bulan ni..walaupun figure nye x sebesar bonus tempat lama, masih boleh tersenyum and rase puas hati.
tambah lg bila kerja keras standby for colleagues turut berbaloi.
Rase well deserved and appreciated.
Tak percaya yg duit bukan segalanya - or in this case bonus bukan segalanya? Ini buktinya.
Ke just nak menyedapkan hati sendiri? Well mungkin jugak..siapa lg kalau bukan diri sendiri.

So what do i think of bajet2014?
i dont think anything. Sesiapa yg dpt manfaat sikit atau byk, good for them. Aku sendiri dah dpt byk manfaat sejak 31 tahun lps.
Yg biasenya mulut pokpek mcm bertih jagung tu aku perasan bukanlah golongan susah sgt, tp golongan yg dengki pada golongan lebih susah yg mendapat manfaat yg bagi mereka sebenarnya sedikit, tp yg sedikit itula yg dijadikan modal bicara. Golongan yg sebenarnya tak susah tapi obsessed nak mengatakan diri mereka susah! Takut sangat kalau dlm simpanan xde ribu2, rumah takde sebiji dua, dan harta barang sekepuk.

Now for me selagi ada kudrat 4 kerat, kewarasan dan kebijaksanaan serta berbekalkan rezeki dan berkat dari Nya, insyaAllah kalau tak kaya pon, biar hidup seadanya, tak menyusahkan sesiapa itu sudah cukup.

X ambitious?
Ambitious itu subjektif, everyone to its own.

6:29 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment