sitting, waiting and wishing

Monday, February 25, 2013

Business idea?

Lately, since before japan trip hari tu mcm suddenly dtg perasaan nak start bisnes online  sthg yg senang and leh buat duit skit2 tanpa starting modal and tenaga yg byk.
i still love baking..but lets face it, it takes effort and energy, and not much profit buat kecik2 plus cake leceh nak deliver.

So dok fikir2 ape yg bleh beli ready products dgn harga borong, then jual balik in retail, mestila kena barang yg ade market and senang nak handle.

Fikir dok fikir, antaranya is kain, more specifically cotton!
Kebetulan kat tokyo hr tu memborong jugakla cotton tp xdela murah sgt pon, but patterns all vr cute!
Jatuh cinta balik ngan cotton.
beli buat souveniers for family n diri sendiri.
The thing is i dont hv much chance wearing baju kurung, if not mmg leh wat baju kurung je senang as i think that is the best way to go with cotton.

So mostly for myself i bought them in 2 mtrs, konon nak anta tailor buat blouse@top dress.
tailor dah ade..now tgh semangat cr design nak tailor camne.

Back to business idea tu, ade jugak jumpa supplier yg jual cotton siap potong 4 mtrs in bulk orders - like minimum 12 pasangs camtu. Harga ok la blehla nak mark up sket utk jual retail.
just nice if nak start selling small.

Dan akibat jatuh cinta ngan cotton kat tokyo hr tu dan x puas shopping lg..went to jalan tar over the weekend and shopped a few more cuts. X masuk byk kedai pon, masuk jackal ke heh. Eventho dah tau situ mahal sket  tp end up membeli situ je. X sempat nak round kedai2 lain..
one day really should go early morning, sorg2 or with somebody yg gila kain jugak and spend as much time possible there.
i bet mesti ade kedai yg ade kain cantik n murah.
Contohnya smlm sambil jalan kat corridor along jln tar tu sempat masuk this shop lelong cotton lembut. Rm25 je sepasang 4 mtrs. Corak moden2 lak tu..sempat sambar sepasang sambil lalu gitu je. Kalau korek2 sure ade lg lawa. Heh.

Tetiba hari ni rase nak book tiket gi bandung.
Pegi 2-3 hari pon cukup la gi shopping cotton jek. Target kedai satu aunty ni je kat pasar baru, sonia textile kot nama dia, mane tau leh establish contact terus leh amek borong utk business!

Nak gi vietnam takut x jumpe tpt sbb x penah gi..plus, vietnam mmm lg interested nak gi tpt2 cantik cam ha long bay tu.

10:52 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment