sitting, waiting and wishing

Tuesday, January 1, 2013

Jamak@qasar tengok bola.

UAI kata harus jamak dan qasar utk tgk bola.
Bab jamak tu rasenye insyaAllah, *selagi perlawanan xde unsur2 haram*

Tapi teringat lg dulu zaman belaja kat jepun, disebabkan waktu solat yg pendek terutamanya pada sesetgh musim (fall~ winter), dan kelas yg abes lewat petang, atau lab yg agak panjang, memang terpaksa buat jamak, kalau tak mmg tak sempat.
Eap.time winter, kalau ade class last sampai 5.30pm, maghrib 4 lebih gitu. Kalau tunggu class bbes, dah masuk isya'.
Kami pernah tanya ustaz, ustaz kata boleh buat jamak tapi bukan qasar kerana tiada kesusahan untuk solat penuh tanpa qasar.
Cukup bersyukur time tu sbb yg penting jamak tu melonggarkan keadaan.

So..itu untuk urusan belajar.
Ni untuk tgk bola...rase mcm lebih berat ke ringat untuk membolehkan qasar?

3:33 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment