sitting, waiting and wishing

Friday, November 9, 2012

Space or location?

I've started looking around for 'myhome' prospect.
Tgk harga sume rumah seyes rase malas beli pon ade...bukan, mmg sgt malas.
nak je hidup carefree camni sampai bila2,
honestly lg mudah hidup xyah nak high ambitious sgt dunia2 ni..asal hidup aman damai dan selamat. Idealnya kalau mcm tu.
Kalau kawen nanti bebila sama ade suami yg beli atau bley sharing - lebih mampu n flexible kot.

Tapi itu KALAU kawen.
bukan tak yakin, tapi cuma berfikiran terbuka dan real.

Bila fikir the other possibility plak, myhome tu pentingla plak utk future stability.
rumah plak makin lama makin mahal. Konon tunggu gaji lg besar entah bilanya.
So terpaksela fikir beli skrg mane2 mampu jek kot..
Sebenarnye concern long term nak bayar bulan2 tu je...since sorg, kalu pape jd financially ke kat keja ke, leceh jugak.
bukan mcm barang2 cikai senang2 nak letgo.

Ao..usya jelah. Usya.
Biler nak amek step tu tatau lagi. Maybe next year. Clearkan commitment lain yg remeh temeh.
Kononnye increament thn ni leh la up sket, senang sket loan kononnye..tp tatau la increament mcm serupa xde je.

Criteria yg dicarik...
1- lokasi bukan hardcore traffic jam macam shah alam, federal hway, jln kuching, belah2 mrr2 etc.
2 - dekat atau easy access to hway, senang nak masuk hway balik kampung or jln2.
3 - good resale or rent out value. Since aku nye condition very flexible and uncertain in terms of relocating,  important jugak rumah tu nanti kalau kena rent out ke, bleh cover loan bulan2.
4 - at the same time mesti rumah yg aku suka bukan tangkap muat, beli utk duduk sendiri, rent out kalau tpakse je. Lps beli first home, kecuali tetiba income jd double dr skrg, rasenye 2nd home tu agak jauuuuuh sgt kehadapan.
Unless aku adopt not so 'relax' ambition lah. Hmm..rumah byk2 pon kat dunia, last nanti masuk 'rumah' satu tu jugak. Bleh tak gikir mcm tu?
So gotta get the right one the first time.

5 - size xnak besar sgt, besar2 pon kalau 'kosong' kang lg terasa sunyi, leceh nak mengemas, waste of power etc2.
Lgpon, mmg x mampu rumah besoor.

6 - kalau bleh dkt dgn malls. Senang nak gi lepak ujung minggu kat tpt2 yg aku suka lepak - bookshops, stabak etc. Lepak kat kedai mamak nanti kena stare dek org2 jakun x penah tgk org lepak sorg2.

Owh ekceli sebelum no.1 tu ade lg yg penting...rumah tu biarla baru. Sbb yg sama mcm no.4, do it right the first time.

Hmm memilih!
Mane nak dapat?..kompem x dapat.
Dgn resources kewangan yg biase2 aje ni, i'll be lucky to get half of these criteria met.

Hr tu usya2, excited jumpe satu kondo type, dekaaaaat sgt dgn playground tu the curve, bleh jln kaki je.
Tgk harga mcm double story terrace kat belah2 rawang utk type yg paliiiiing kecik.feww...tp ade bumi discount katanye. Tu pon x pasti la mampu ke x laa ekceli.
TAPI...a big TAPI.
studio type lerr.....very kecik! Dah nama pon studio. Besar living room jelah!
mampu ke nak hidup cam  zaman belajar dulu? Dok umah sekangkang kera?

Lokasi mmg cun, jimat minyak wiken2 lepak stabak ngan borders leh jln kaki je. Cam best je. Ala2 duduk tokyo or new york. berangan mmg best!
Situ nanti ade mrt gak, so public transport pon ok, nak masuk penchala pon dkt senang nak ngala ke selatan.
Cuma...kalu maintain keja p2, jauh gak nak travel. Traffic ok but duit minyak leh tahan gak tu rasenye.
Owh dan yg penting..sewa situ rasenye tinggi, so good for the future kalau relocate.

Kalau 'carefree' thinking, mcm bley konsider. Tp biler start fikir praktikaliti, space, berbaloi ke tak...menyampah je rasenye. Ade ke org nak duduk tunah besar tu?
Kalu famili dtg xde tpt nak tido kot..

Sebelum menyampah jd stress, rehatkan dulu thoughts tu.
Buka mata dan hati lg pandang sekeliling..
worst case, aku x kisah pon xde umah lg wat masa ni..amek masa setahun dua lg pon takpe.
end up beli or buat rumah kat kampung pon ok.

Nothing to rush.

12:48 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment