sitting, waiting and wishing

Monday, October 1, 2012

Skeptik

Ade member ni (lelaki), bila ditanya kalau ade org nak kenal2 kan ngan somebody(of cos la pempuan!), ape katanye?
Sambil sengih2, tgkla dulu. Cantik tak?
Hmm..tipikal la sgt.:
And altho i do get it that beauty is more than skin deep, dont give me that he meant 'cantik dalam' crap.
konteks ni tgk camne pon tau ape yg dimaksudkan.
Are ppl just too shallow? Or normal?

Salah ke kalau nak rase skeptikal2 mcm ni yg menyusahkan org2 'average' mcm aku, yg maybe memerlukan 'middleman''s help, dek kerana awal2 manusia - perempuan terutamanya dipandang rupanya? Lelaki x berapa jd mangsa, sbb hakikatnye mmg perempuan kurang memandang rupa.
ok mungkin ade gak yg menilai rupa tanpa sedar.
kdg2 ade jugak rase maybe sbb skeptikal2 ni xde yg terfikir nak tolong kenal2kan. Almost mcm i'm invisible je di kalangan semua.
paling tak faham lelaki2 yg sepatutnye lebih 'terbuka' utk mencari sendiri tu jugak la yg sering dikawan-kawankan. Seyes x faham. Dan sbb lelaki ni kaum kurang perasaan malu nye jugakla, memang dgn x malunye diorg mintak2  dikawan-kawankan. Buknnla aku nak meminta, but it crossed my mind, am i that invisible?
Kdg2 ade gak rase cemburu, geram dgn so called lelaki2 ni, sedang ape yg aku rase most of the time aku terpakse simpan drpd public, sbb kebanyakannya cuma mengundang awkward dan pity.  Buat2 biase sedangkan dalam hati Allah sahaja tahu.

aku sampai skrg kelu susah nak jawab kalau org tanye eh lawa x bini dia? Or ensem x laki dia?
Kalau pelakon kat tv tu mungkin x dpt elak utk nak rase org tu ensem ke lawa, tp kalau org yg dikenali atas kapasiti peribadi ni, sebolehnye aku x suka nak evaluate dia lawa ke x ke. Dan tak reti.
kalau lawa, so what? Kalau x pon so what?
muka ensem pon kalau perangai cam hantu ape guna pon takde.muka lawa pon kalau hati batu sama la jugak kot. Org mcm ni jumpe 2-3 kali je biase mmg aku give up, mmg susah nak jd teman. X kira la lelaki ke perempuan.

Anyway, maybe bukan semua menilai rupa dgn serius. Sbhgnya hanya suka2 saje. Layan mata katanya.nway mmg lumrah manusia suka yg cantik2. Lelaki terutamanya. Tp, cantik walaupon subjektif pada mata manusia, suka atau tak, ade 'kebiasaan' yg sering dinilai cantik. Pembohong besar kalau cuba nafikan tu.
Antara putih dan hitam. Kecil comel dan gemuk. 'Tall dark and handsome' dan katik. dari situ la dtgnya soklan 'cantik x dia?' Kalau dah tau subjektif, buatpe tanye? Sbb cantik pada aku x semestinya cantik pada org lain.
so far, ajaibnya org2 yg aku pernah suka, belum pernah lagi yg ala remy ishak atau aaron aziz. Kebiasaannya sifat dan peribadi org tu yg menarik hati. On paper maybe aku kata suka yg tinggi, tough dan matured. Tp in reality, x penah la plak ade crush pada org2 sebegitu  :p

Eventho in the end, kalau jodoh tu jodoh jugak, mcm kes mamat td tu. X ke skeptikal nye tu mengelabukan mata menutup jalan?
tp aku rase bagus utk perempuan, i'm sure dia cantik je, so bagus la dia terlepas drpd orang yg shallow dalam menilai ni. Baik dpt kat yg lain yg lebih matured cara menilainye.

Sememangye aku tersangat sedar dan bersyukur, Alhamdulillah dinilai biarlah bukan sbb rupa, bila berjumpa nanti insyaAllah dgn yg terang hatinya lebih daripada mata. Tp adat, masih ade sedikit kesal dgn skeptik manusia.
Yg diri mereka sendiri pon taklah seperfect mana.

11:11 PM

3 friends sharing their thots

3 Comments:

nk kenal2 kan utk berkawan / berkahwin AKA matchmake pn kena fikir sesuai ke tak 2 org yg nk dikenal kan itu huhu cthnya one is a homebody, another is a social butterfly, would they click with each other? do they have something/anything in common?

Most important thing is, adakah keduanya rela di-matchmake kan? terbuka ke hati utk cuba kenal each other utk disatukan jika serasi?

it takes maturity and wisdom to realize that there are more important things in life than physical appearance i.e. cantik or kacak. beauty fades away but character stays..

xoxoxo

By Anonymous amal, at October 3, 2012 at 10:41 AM  

hi dear.dah lame follow ur blog.tp segan nak cmnt ape2.dont worry.u xkenal i n i pon xkenal u in our real life.but ur writing is so awesome :)
so far i already read all the stories n i think i know u so deeply.
is it true ur frens mostly guys kan.kdg2 i rs u almost like me dulu2.i ramai kwn lelaki n i rs i prefer guys than girls.sbb drg so open.so understand.so friendly.n so many so.but at the end i realized that all my boy friend not even treat me as a girl.but im just one of them.slamber je kentut dpn i.even if they really like somebody slamber request i gi pinangkan that girl.ermmmm.one by one of my bf got married.and i think i'll be getting alone again.sorry to say but sometimes i wonder why not even one of my bf just pick me as their partner.pdhal drg really know me.xyah susah2 nak pegi investigate girl yg ntah ape2 out there.sedih kan.but after 6years without buah hati pengarang jantung i realized that..once u so close wif ur boyfriends.none of them will treat u as a girl yg need their attention.but just friend.always be friend.n they didnt even want to marry u.believe me.if u need somebody to love n like u at the same time.dont too close to them.maybe u should start to go out with ur gf and be like them.then the guys out there will see n treat u as a girl.trust me.ok dear.dont be so sedih ok.Allah always be with u.insyaAllah. :)

By Anonymous Anonymous, at October 3, 2012 at 3:17 PM  

Amal: yep true2..i know in the end it will be nice to have someone who sees your inside than your outside just that i'm a bit annoyed with how ppl are potraying their judgements on ppl appearance n looks.
i think u n mr.k were lucky to 'click'..kan? Hehe..

Anon: owh..tq for the views. N thanx for reading heh..i have really great girlfriends and actually i never was any good with guys before. Maybe even now but when i get along well enough its easier to stay close with guy friends than the girls. Maybe cos i need their presence sometimes and i'm used to be surrounded by more guys than girls in uni and at work. Most girlfriends are difficult to hang out with once they've settled down, family commitment etc - but not besties! We still hang out smtimes now plus the hubbies n the kids which i love. Thats why we stay close, cos these are the exceptional ones. I dunno how i'll be w/ o them.

As for the guy friends, ironic kan? Most guys take you as bestfriends then stop treating u as a woman. Where as for women, at least for me, my idea of the perfect man is my bestfriend.
Haha.
Yep maybe i shud stop having more and more friendly-guy-friends.

By Blogger fhana, at October 16, 2012 at 12:00 PM  

Post a Comment