sitting, waiting and wishing

Wednesday, October 31, 2012

berangan mode!

kan aku dok teringin nak travel mcm2 tempat and kalau boleh pasnih taknak jadikan alasan takde kawan tu sebagai..err alasan?
hari ni sambil berblog hopping dan survey2 untuk trip ke sabah nanti - padahal lama lg pon - terjumpe satu blog ni. memula ingatkan lelaki rupa2nye pempuan! jelesnye laaaa yg amat..byk giler tpt minah ni dah gi and selambe je dia travel sorg je to some places. aku agak sama ada dia anak org kaya or dia yg kaya gaji besau la tapi. hehe..cos to travel that much takes lots of money!

so far tpt yg aku penah gi yg worth mentioning pon; japan, australia, korea, bandung, brunei, jordan, Mekah & Madinah Alhamdulillah..pastu local, langkawi, tioman, pangkor, tganu, kelantan, kota kinabalu.
actually local places byk giler lg tpt menarik x pegi...tinggal nak plan je. kalau tunggu dtg bergolek mmg x jadik.

nway minah ni sgt menguatkan semangat utk travel lg byk tpt pasni...cari peluang biler ade tiket murah tu book je even setahun in advance pon esp ke tpt2 artistis dan eksotik yg aku suka. either for photography or for fun!
sambil tu bleh wat planning and save budget.

sbb waktu usya2 tiket ke tawau hr tu, br aku sedar byk lg destinations yg x berapa popular tp sebenarnye ade tpt2 cantik n menarik. indonesia contohnye ade Medan, Jogjakarta dan Lombok x semahal Bali dan Jakarta. Medan ada danau toba, Jogjakarta ade Borobudur dan Lombok plak ade pantai dan pulau cantik!
kalau time promo leh dpt dlm seratus je tiket.
Dalam negara plak there's perhentian yg aku harap utk pegi one day, tp ni maybe kena ade kawan. sbb not so safe. rugi jugak sbb hr tu tiket rm55 je...tp x jd beli sbb x sempat cr gang

So....for next year temanya adalah travel! dan mungkin akan bersambung ke tahun2 seterusnya. selagi life aku mcm sekarang - single and free, what better to do than, well travel?
aku x bleh tunggu kawan2 yg dah move on in life ade family sumer, of cos diorg susah nak travel sama, but that doesnt mean i have to wait forever to go places. mmg best kalau ade cik abang yg meneman ke kan kalau masuk mode berangan tu hehe, tp kalu dah ade cik abang, baik kawen je terus, pastu ade anak2 plak. kalau dpt yg kaki jalan dan sanggup angkut anak takpe, kalau x? financially pon, makin susah gak.

so in the spirit of enjoying the moment and appreciating the life that i live now, i plan to make this work. starting now.
one at a time. budget backpacking pon taper yg penting best dpt tgk dunia.

wishlist yg agak logik; siem reap, vientiane, medan, vietnam, taman negara, perhentian...CAMERON! wah. x abes2.
wishlist yg tak logik pon ade; europe, maldives, africa..hehe. yg ni tunggu kawen ngan laki kaya la br leh gi.
oh tidak.

sedang berkira-kira jugak nak amek scuba diving license or better yet open diving terus - bergantung pada budget dan masa. kalau dpt amek sebelum june nanti, bleyla dive kat mabul kapalai sipadan instead of just snorkel  :)
dan di masa2 akan dtg, kalau ke mana2 pulau blehla dive jugak kan. sambil menyelam, sambil tangkap gambar sealife!WAH DUET LAGIK!baik aku beli point n shoot yg leh bawak mauk air jeklah.

first skali tho, i gotta learn proper swimming! eventho nak amek scuba dive license x perlu tau swimming, cuma perlu comfortable dlm air mcm snorkel tu, tp better la bleh swim kan. lagi bagus for confidence and safety.
so....by end of this year, kena pandai swim!
now tgh usya2 class yg ade. biler gugel kebanyakannye membawa ke shah alam akuatik tu tp kalau bleh nak yg smaller grp or better yet yg private utk sorg dua je terus. baru cpt pandai  :-)


12:08 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment