sitting, waiting and wishing

Sunday, June 3, 2012

isu wanita bujang belum pernah berkahwin menyusukan anak angkat - hukum & persepsi masyarakat.

soalan2 dan pertimbangan2 dalam diri sendiri yg masih dlm pertimbangan.

- anak perempuan atau lelaki lebih baik?
- anak sah atau tidak sah ( luar nikah)?
- persediaan mental, rohani, fizikal.
- persediaan ekonomi sebelum dan seterusnya..

dan antara yg paling penting, soal mahram dan nasab dari segi hukum Islam dan juga persepsi masyarakat.

soal mahram khususnya soal berat yg perlu diambil kira kalau fikirkan long term sbb bila anak tu besar akan timbul soal aurat dll dgn ibu dan kerabatnye.
Personally, its easier for me if it's a newborn boy, and if ada rezeki dan diizinkanNya, nak breastfeed sendiri - with medical help and the right technique available in government hospitals and specialist.
Hikmahnya the baby will be mahram to me and my kerabat as if he's my own.
sbb tulah better if baby, ade harapan nak b.f sendiri.

Hukumnya bagaimana?
Alhamdulillah, takde halangan dr soal hukum utk wanita bujang yg belum pernah berkahwin utk menyusukan bayi, dgn syarat wanita itu berusia lebih 9thn (umur mula matang dan mampu melahirkan anak,,).

http://laman-seri.blogspot.com/2010/03/wanita-bujang-menyusukan-anak-angkat.html

Going through online forums etc, suprisingly mcm2 cara org amek anak angkat. selain drpd jakim yg panjang berjela giliran dan screeningnya, ade juga rumah2 perlindungan remaja2 bermasalah, and yg paling megejutkan juga hospital2 kerajaan. MasyaAllah rupanya ada jugak ibu2 bermasalah yg tinggalkan anak di hospital sejurus slps bersalin..hmmm at least diorg tak tinggalkan kat tpt2 yg tak sepatutnye kan..

sadly, jakim, jaim dan kebanyakan rumah2 perlindungan biasanya letakkan syarat pasangan suami isteri yg telah berkahwin certain2 period tp x ada anak lagi - contoh 5 tahun etc utk diconsider. logik jugak, utk kebajikan anak2 tu.

so that left me with the last option of going through the more random ways: through friends, families, forums etc..
yg penting kena dptkan persetujuan and kawtim dgn ibu tu sebelum dia bersalin, dan ada bersama dgn dia kat hospital waktu dia bersalin and then bawa dia bersama-sama utk sign surat akuan sumpah dan borang pengangkatan, bawak skali sorg saksi.
after 2 years baru amek prosedur utk pengangkatan kekal plak..so the first 2 years tuh 50-50 chance ekceli, ibu kandung ade hak kalau nak anak dia blk, kecuali kalu ade legal agreement.
 maknanye kalau dpt baby tp ibunya sudah lari pon payahlerrr, itu mmg sah2 akan ke pej. kebajikan terus.

ade calonnya, step by step procedure bleh uruskan sendiri or appoint lawyer. and of course dgn RM nye skali esp if calon tu adalah bayi yg belum dilahirkan, kena setelkan bill bersalin si ibu dan bayi..
fuu..logikla kan. of course Rm jugak utk terus besarkan anak tu mcm normal parents.

takpe2, niat dah ada insyaAllah pasni simpan duit utk kawen tu slash utk adoption skali. whichever comes first :p

Next entry , insyaAllah akan dikupas plak soal hati berhubung isu yg tak kurang sensitif,soal anak sah atau tidak sah. soalan ni sgt susah nak firmkan pendirian, ikut hati mmg tak kisah, tp sensitiviti keluarga kena jugak jaga.

1:34 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment