sitting, waiting and wishing

Wednesday, May 2, 2012

office reshuffle

the long-speculated office reshuffle activity finally took place on friday.
masuk office dup dap dada, sbb dah set nak slow talk ngan sorg boss ni, one chinese boss yg sama2 baru naik level manager ngan boss ku yg evil sorg lg tuh.
boss yg ni, mmg terkenal dgn kool and pandai appreciate org. buat keja simple2 pon jenis yg ckp 'thank you' kat anak buah..mmg senang hati n respek kat dia, rasa bersalah lg ade kalau buat keja dia lambat.

dipendekkan citer...dlm 8.10am tu bos ni panggil, aku pon follow la gi meeting room yg terpencil sket from office.
dia dah gi dulu, aku singgah meja jap, amek tisu. haha. amekkau segulung tisu aku bawak..standby kalau banjir. baru sampai kat ppintu kuar opis nak menghala ke bilik meeting tu dah rasa sebak dah ekceli. tsk2 camne la nak berbincang secara profesional.
mmg dah agak dah...

ok so kami duduk face to face, dia terus bg ruang utk aku mulakan ckp. huhu...tgk muka dia saje, baru susun ayat sepatah dua aku dah rase muka panas, then mata berair. sebak serta merta. nak tahan pon tak guna. komfem muka jadi cemik buruk gilerlah..
so aku pasrah je..yg penting ape yg aku nak sampaikan tuh.
aku cuba utk berdiplomasi...tak semata-mata meletakkan punca pada masalah skrg ni pada the evil boss. tp facts, pasal o.t sampai pagi tp x dpt o.t allowance sumer tu mmg aku citer. itu bagi aku adalah hak, bila org dah layan mcm kuli, marah2 rendah2kan aku, the least aku rase aku still ade hak utk dpt mcm org lain dpt. condition kitorg sama..mungkin asalnye kami bukan beria sgt nak duit o.t dua jam=rm10 tu..tp kalau dah o.t berpuluh jam sampai korban masa, keselamatan diri, kesihatan etc, at least adela sket compensation sket at the end of the month..

aku citer gak masalah2 general kami..masalah nak communicate, masalah takut ngan, masalah fobia boss..kalau dia pandai read between the lines, dia akan get the meaning la - yg aku dan most probably gang yg lain dah tak tahan keja dgn boss evil kami tu.
sessi slow talk ni agak interaktif, boss ni pon ade bagi komen2 yg opinion beserta nasihat dia gak.
paling terharu dia ckp, jgn ingat kami management tak acknowledge u, sbb keja u la kita promote u last time ( baru je bulan 1 hari tu). mmg ni previous immediate boss aku pon, so somehow aku tau dia la yg responsible recommend kan aku for upgrading hari tuh. haaaa tang tu agak sebak lebih..

aku terus terang yg aku sayang keja ni sbb tak byk tpt leeh buat keja yg hardcore technical and design..well unless gi proton ke moldmaker mane2 ke. tp kalu gi moldmaker ke ko buat mold lebih kurang la. scope tak luas..
so in the end aku ckp its saddening me that it comes to a point sampai kena konsider cr kerja lain semata-mata sbb xleh copen dgn current boss.
bos senyum pahit je time ni..terlebih open kah aku?

nway ending nye..actually dia x promised pape pon. dia tanye if aku nak sabar lg abeskan current project then lps tu maybe baru tukar tpt lain tu pon depends pada hasil discussion ngan boss besar and other leaders.
aku ckp, if bersabar sampai stage yg sama ngan org lain tu aku bleh kot..sayang lak nak give keja skrg.
tp kalau bleh lps tu mmg tak bleh bawah dia terus dah la..

meeting adjourned di situ. tak lama pon, x sampai stgh jam pon kot. abes meeting tu, adela skit2 basah gak mata aku. balik tpt sendiri - owhh pakcik evil ade duduk kat tpt dia. btw kami duduk sebelah2 ye which menambahkan lg stress ku. hari2 tgk muka org yg jd punca depressed!

gi toilet cuci2 muka dan mata..sambung blk keja mcm biasa. ade lg keja setimbun padahal org lain dah hepi2 kemas barang.
sampai satu masa tu terpakse mengemas gak sbb tenant baru dah follow up bila dia leh masuk. hoho sabo jek lah.
padahal nak kena pindah tpt blkg tpt asal je pon...tp siap kena cabut angkut p.c sume bagai..leceh betul. tho aku agak tak sabar tak lg berjiran dgn evil boss.

so drpd sblm lunch, and sambung lps lunch sambil buat keja sambil mengemas. tahan je emosi bila mengadap evil boss pasal keja last minute yg dia baru soh buat pagi tu ( padahal ade setimbun lg yg x siap2).
ade masa cam terbayang- bayang jek lagu 'sayonara daisukina hito' biler start full swing sumer org mengemas tuh. huhu..byk kawan2 gang2 rapat yg turun opis bawah..dlm byk2 tu termasukla somebody yg pernah aku kategorikan as 'daisukina hito'. org yg aku still cuba dan belajar utk totally let go, org yg aku still tersenyum dan even ketawa pada lawak dan kata2 dia walaupon antara kitorg directly mmg basicly no more talks.
maknenye lps ni dah xleh dgr la dia punye statement dan lawak bangang yg susah nak tahan diri utk ikut rasa kelakar sama tuh.
hikmahnya ada mungkin.

actually ade satu wiken..seminggu lps kot. ade 3 org je dtg ot. aku, dia dan sorg lagi mamat ni. time lunch perut pon lapar..sobiler time lunch mamat tu ( org ke-3) ajak lunch skali..hmm aku lak peurt dah bunyi2. dan maybe aku sengaja nak menyakat..aku pon join la lunch tp pegi seperate car. aku ckp nak balik rumah amek wallet dulu.

mmg spjg makan tu, kami berckp macam melalui org ke 3 nih. tak ckp direct. tp byk kali ekceli sambil berckp aku tgk muka@mata mamat tu, seyes dia mmg tak berani langsung nak tgk aku balik.
uihhh..gitu skali. hebat ai punye penangan yek. sampai gitu skali fobia ke?
aku rase org ke 3 tu plak mmg rabun la kalau dia tak perasan betapa 'tensi' dan 'tegang' suasana antara kami..tegang mcm boleh dipotong dgn gunting!huh!

eh..btw balik ke citer opis...tetiba, dlm kol 3.30 seorg boss ni ( atas sket dr boss cina pagi td) panggil dgn casually nye..dok ke bangku rak kasut jek.
tunjuk2 orga baru and bgtau aku yg aku tuka group. masuk bawah his group but ade sub leader lain lah.
Alhamdulillah lega tak terkata..naseb baek boss tu lelaki, kalu pempuan mmg dah pelok2 dah. huhu. gile kejap.

sungguhla gembira dia sama mcm gembira naik gred. rase mcm nak gi celebrate! too bad dah ptg sgt x smpt la puler nak ajak sesape ke mane2. hsemate plak sudah balik kampung direct lps keja..terkulat-kulat la melayan hati yg sunyi dan bosan.

end up malam tu aku buat sthg yg normally aku x buat. pi join org yg aku x bape kenal pon, buat prank tgh2 malam utk si panjang (member baek la gak). abes jadi cekodok budak tu. padahal ptg tu pon dah suprisekan dia dgn bday cake kat opis. last bday cake la utk bebudak opis lama...lps ni dah pecah2. huhu..nanti bulan puasa camne agaknye?
gang best nak berkumpul buka ramai2 sumer dah grp lain...

:(

9:27 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment