sitting, waiting and wishing

Tuesday, March 6, 2012

usaha mencari jodoh bagi wanita muslimah - masih skeptikal?


sthg somebody forwarded to me previously...baca title, was a bit skeptical.
in fact actually dah lama dah benda ni dlm mail box, x baca2.
ni baru nak baca.
haha.

unfortunately still ade sket skeptikal, sbb suka atau tak keadaan zaman skrg ni x berapa nak mengizinkan kaum wanita, teruatamanya yg moden, berkarier bukan yg duduk ngan mak bapak (familiar?).
*in italic are my personal thoughts..*


01. Berusaha menyediakan diri sebagai produk ‘solehah’ yang diidam-idamkan. Biasanya produk ‘solehah’ yang bermutu tinggi dari segi agama dan akhlaknya mempunyai permintaan tinggi di dunia dan akhirat. Apabila sesuai masanya  dan tepat orangnya, serahkanlah ‘kesediaan hati’ anda untuk dirisik dan dipinang dengan jalan yang syarak 
* ermmm...ada logik. sgt logik, talking abt demand and supply huhu. tp honestly sampai one stage i cant help but wonder, maybe all the good ones are taken, no? tgk kaliling, yg soleh sama ada terlalu muda atau sudah jadi laki org (atau sombong atau high taste?) hoho. ok, takyah fikir *

02. Berusaha mengawal diri supaya jangan gedik, mudah menyerah dan mudah melayan kerana wanita sebegini biasanya begitu senang untuk dimiliki oleh lelaki yang tidak berakhlak sahaja. Biasanya wanita yang senang dimiliki (hanya dengan sedikit godaan berupa SMS, call, puji-pujian dan lain-lain), senang pula untuk dipersia-siakan. 
*checked! no prob. rase mcm jauh panggag dari gedik :p*

03.Berkawanlah dengan rakan-rakan sejantina yang solehah. Jodoh anda mungkin dikalangan abang mereka, saudara mereka dan sebagainya yang soleh-soleh juga. Jelaskan niat bahawa itu bukan matlamat tetapi wasilah semata-mata.
*haha..errr, no komen. i dont hv that many close girlfriends pon. just a few really great ones :p*

04.Jika anda terpikat dengan agama dan akhlak seorang lelaki dan anda ingin memuliakan, pilihlah cara melalui orang tengah yang soleh. Jangan menghantar hasrat terus kepadanya kerana ia boleh menjatuhkan martabat dan kemuliaan ‘malu’ anda dimatanya
* ok. i'm guilty. but it will never happen again*

05.Minta ibubapa, abang atau saudara-mara yang mencarikan untuk anda.
*MASALAH DUNIA yg ini*

06.Jika anda dirisik secara langsung oleh seseorang lelaki dan anda memang menyenangi agama dan akhlaknya serta berkeyakinan dia boleh berubah menjadi lebih baik, mintalah dia merisik dengan cara yang lebih mulia iaitu dengan terus melibatkan ibu bapa, bukan hanya berdua-duaan antara anda dan dia. Ingat, cara yang menggunakan orang tengah dan menjauhi fitnah itu adalah cara yang dilakukan oleh Rasulullah
*Amin, amin Ya Rabbal A'lamiin*



2:24 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment