sitting, waiting and wishing

Wednesday, October 31, 2012

Part 2: Kembara Menyuci Jiwa - From KL- Jordan-Madinah..



The plane took off from KLIA at 10.35pm, 13/2. we( err or the pilot ekceli..) made a pit stop at Bangkok for abt 1 1/2 hour then on to our journey to Amman, Jordan. after abt 13 hours, we finally arrived in Amman, touched down at the Queen Alia airport at around 6am(malaysian time 11am). it was the longest flight i've had so far..huhu, it wasnt that pleasant. i cudnt sleep through. tried my best to sleep but kept waking up because the a/c felt a bit warm. kinda stuffy.  so from the airport we were taken to a hotel nearby, the golden tulip hotel to freshen up. owh and breakfast. had a 'jordan' style buffet breakfast, then took a shower. owh the weather was actually quite cold! it was the end of winter so the temp in the morning is still quite low. i think we were only given abt 2 hours for breakfast n rest, then it was time to start our half day ziarah in Jordan.

owh....i had to mention, i had no camera with me for this trip. mcm x caya kan? i had to camera my bulky stuff behind, and borrowed my housemate's pns but xde rezeki, i only realized the the camera had no memory stick in it when it was already too late. but fikir2 now, i think it was a blessing in disguise. having a camera cud maybe have distracted me a bit, esp in while in the two Holy lands. to cut the story short, in jordan we had the chance to visit gua ashabul kahfi ( tpt sekumpulan pemuda yg ditidurkan selama 300thn sewaktu sedang bersembunyi drpd pemerintah yg sdg memburu mereka), makan Nabi Shuib dan finally ke laut mati dead sea). the dead sea was quite an interesting sight - tp kami sempat juga diingatkan oleh Ustaz tour leader, yg laut mati ini adalah satu sejarah hitam yg perna berlaku, yg lebih penting adalah mengambil pengajaran drpdnye. air drpd laut mati juga bukan salah satu air yg dimuliakan dalam Islam ( air zam zam, sg Nil, air drpd celah2 jari Nabi Muhammad..), jd sebagai org Islam tidak wajar kita memuja dan memuji kelebihan air laut mati. kami mmg berjalan sampai ke pantai, sampai ke gigi air laut mati, smpt merasa betapa masinnye air nya, seyes masin! very highly concerntrated in salt! i learned then that the location of the dead sea is below normal sea level..kira sepatutnye secara logiknye, laut mati dan kawasan sekitar tu patutnye tenggelam sepenuhnye, tp kuasa Allah, Subhanallah. People around the world believe that the water and mud from the dead sea has its benefits for health and skin. i did buy some spa stuff as souveniers, mcmla rajin nak guna heh. so bla bla bla.....

visit ended in the evening, we stopped by this shop to buy souveniers and then back to the hotel. had a nap, and freshen up before leaving for the airport. waktu ni dah start berdebar-debar balik thinking that soon i'll be back on track to my main destinations. cut the already long story shorter, we got on the plane and flew to Jeddah that night. got to Jeddah at around midnight. it was quite nerve wrecking, sentiasa concious n takut ngan the officials at the airport. since i wasnt with a mahram@muhrim for umrah, the agency had to put pakngah's name as my mahram( pakngah is the pakcik yg aku tumpang ikut trip ni..), just for documetation je. by right sbb aku pegi mengikut kumpulan yg besar, ade golongan wanita yg boleh dipercayai, x jd issue pon pasal mahram ni. ade kat satu checkpoint tu, this saudi official, holding my passport asked me 'mahram?' aku pon jwb mcm yg ustaz ajar ' mohd lasa bin ali' sekali tgk dpn pakngah dah xde. panik jap. seb baek pastu org arab tu bg lepas je.. fuhh. risau gak, saudi sgt particular pasal benda2 ni.kalau tetiba diorg kata xleh masuk negara diorg sbb xde peneman lelaki, mmg xleh nak ckp ape lah.

anyway sumernye selamat. kami pon dlm sejuk2 malam tu menyorong bag masing2 keluar, dan menanti bas yg bakal membawa ke destinasi utama, kota Madinah. waktu ni kami dijemput oleh seorg mutawwif, berbangsa Indonesia yg kecik comel orgnye - ustaz syarip. awal2 dah berkenan. haha. tp awal2 jugak dah tau ustaz ni dah kawen. haha lg skali :p ustaz yg fasih berbahasa arab setelah bermastautin di Mekah hampir 9thn. best kan? sejuk perut ibu mengandung. anyway, hampir sejam menanti, akhirnye bas sampai dan kami pon mula bergerak dari jeddah-madinah. wit not so efficient a/c, i was awake all the way. we stopped by this rnr area after abt 4 hours, were given packed food to eat (makan jugak dlm penat2 ngantuk2 tu) and then continued our journey.

i fell asleep for a while and woke up when ustaz syarip woke us up. he told us that we were then already at the border of tanah Madinah. from afar we cud see the lights of the great Masid Nabawi. led by him, we said the doa for entering Madinah, with selawat etc. Subhanallah, perasaan yg sukar digambarkan. seolah-olah benar2 sedang menuju berjumpa dgn Rasulullah! itu adalah tangisan pertama ku sepajang 2 minggu trip tu.. the beginning of many more after that. mcm x percaya ape yg aku impikan, yg x sampai 6 bulan dirancang benar2 jd kenyataan. semuanya secara kebetulan. we finally arrived at our hotel, right in the center of Madinah, abt 150mtrs from Masjid Nabawi around 6.20am. It was almost insyraq, so we rushed to our rooms to perform Subuh.

waktu ni ade la kecoh2 sket, pasal problem rooming list. ade sikit x puas hati sbb kami diletak berpecah-pecah.
sabar je sgt waktu ni...byk bermuhasabah biler observe cara org sekeliling handle emosi waktu ni. maybe hikmahnye sbb aku antara yg 'muda' jugak, ustaz tour leader yg handle kami dari kl tu kira org tua2 la so secara x langsung cam respect kat dia. tak sampai hati nak argue sgt.
anyway akhirnye semuanya setel gak akhirnye..masing2 take time mandi, freshen up.
despite not having proper sleep/rest for more than 24hours, waktu ni hati dah melonjak-lonjak nak gi Masjid Nabawi yg jaraknya jalan kaki 5 menet je dr hotel.
mulanya ingat Maklang (tetiba drpd makcik dah jadik maklang plak haha, layankan aje)nak rest2 dulu, tp Alhamdulillah lps je mandi tu dia ajak siap2 ke masjid. gi iktikaf sambil tunggu Zuhur, waktu tu maybe around 10am. subuh masuk around 11.50am.
Alhamdulillah sampai gak hajat nak cpt2 ke Masjid Nabawi, sbb waktu tu rase mcm x sabar dah. knowing that dah dkt sgt tp lom nampak lg depan mata.

So, the moment of truth.
Berjalan keluar daripada hotel, cross je jalan, ke depan sket je dah sampai ke dataran jam Masjin Nabawi. Tarik nafas dalam2 waktu tu.
Tak sampai 5 menet je jalan dr hotel, tersergam indah masjid yg pernah aku mimpikan dulu. bila masuk je masjid ni dlm kotak mata, terus teringat mimpi yg dulu tuh.
dah sampai ke dataran masjid, jauh pulak nak ke pintu masuk utk perempuan. 
di masjid ni pulak, setiap seorg perempuan yg masuk dgn membawa bag akan dicheck oleh guard. guard nye pon perempuan la jugak. amek x kasik can. sumer kena check. dlm byk2 manusia tu, guard nye seorg dua jek, tp mampu jugak diorg nak kontrol sampai mcm tu.

pertama kali masuk masjid, perasaan sebak serta merta.
terus cari tempat, agak ke hadapan.
dimulakan dgn tahiyatul masjid, diikuti dgn solat2 sunat yg lain - taubat, hajat etc. 
sujud yg pertama betul2 rase insaf dan kerdil.
betul2 rase dekat dgn Allah, dan pada masa yg sama takut sekiranya ibadat2 sebelum ni jugak yg bakal dibuat di tanah suci dan seterusnya x diterima Allah.
bila satu persatu dosa silap bermain dalam ruang hati, air mata mmg tak tertahan. air mata bukan pengukur pada taubat dan kesedaran yg datang waktu tu, tp betul2 membantu utk rasa rendah diri dan rasa dekat dgn Dia.
Sungguh terharu jugak membayangkan waktu tu bersolat di dalam masjid di mana bermakamnya Rasulullah S.A.W.


Yakin, dan buat sebaiknya. selebihnye tawakal dgn hidayah dan belas kasihan Allah. InsyaAllah, ibadah dan doa kita diterima.
itu pengajaran yg aku dpt di akhirnya.

Di sini lah benar2 bermula kembara menyuci jiwa, 2 minggu di Madinah dan Mekah in total.

..di dataran masjid nabawi, pegang telekung sbb angin kuat time ni :p

ini lah teman2 kembara ku - maklang dan makngah (dari kiri)

sebahagian Masjid Nabawi, di bawah kubah hijau itulah bersemadinya Rasulullah bersama 3 sahabat baginda.
*gambar credit to pakngah*



Labels: ,

10:30 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment