sitting, waiting and wishing

Thursday, February 2, 2012

kisah hari ke-27 :p


hari2 yg berlalu terasa sgtlaaa slow nye..dgn mcm2 dugaan kat office skrg ni.
mcm tak percaya yg office nye condition skrg ni jd camni..ke selama 6 thn ni aku yg x perasan? skrg ni aku yg sensitif and cpt emo?
dulu2 pon aku jenis pulun keja gak..bukan x biase last minute nye keja, keja 7 days a week kdg2 repeat berminggu-minggu...tp still bleh enjoy keja. x stress cam skrg. bosses yg sama gak..
tp seyes skang ni cam stress bukan main2, distracted giler dgn benda2 'nin-gen kankei' (human relations)..yg kdg2 sampai naik sebak xleh nak control emotions. ok, maybe mmg aku dramatik, 'cengeii' senang nangis..but my point is, keja tu susah2 pon all this while survived jek, if not buatper la stay dah dkt 6 years. tp biler perangai masing2, politik antara bosses dah escalate to current level ni, aku cam jadik lemah giler, x jumpe dah that motivation to keep on going..
maybe plus plak dgn sikit2 masalah 'personal' dgn certain2 org..hari2 dah kurang ceria..kahh~

skrg ni cuma go tru day by day then week by week je..cant wait to finish off this week. agak penat dgn aktiviti 'mengejut2' dgn other depts gak this week..tinggal esok n lusa. i'll figure out how to survive next week.

ok dah pasal keja. mmg sampai biler x abes.

lagi 12 hari jek nak cuti 2minggu, dan yg penting skali nak ke sana :p
itu je la fikir nak tenangkan hati skrg ni..hadiah untuk diri sendiri sempena bday ke-30. mcm2 dugaan sejak mula niat nak buat umrah start bulan puasa lepas..tp InsyaAllah dlm x sampai 2weeks lg jek.
note to self to call office andalusia office to confirm pasal visa, itu satu benda penting di luar bidang diri sendiri...x setel visa, leh masuk Arab saudi nanti..

satu lg pending issue is pasal ermm..period.
few months ago, berbelah bagi gak. org keliling yg ade experience, mostly advise amek pil tahan period termasukla housemate, member kat p2 and even makcik yg aku nak follow ni..mmg ade logik, sbb yelah umrah pendek je, 2 weeks mmg adela rasa rugi kalau kena period kat sana, xleh nak tawaf maka tergantungla umrah.
tp ade sorg kawan tu citer experience dia, mmg dari awal decide xnak amek, then ditakdirkan dtg period the day nak fly. But kuasa Allah, period nye dua hari jek..

Actually ade satu cara utk mengelakkan drpd umrah tergantung dlm keadaan tak bertawaf then xleh bertahalul, iaitu dgn niat bersyarat. maksudnye berniat dgn syarat akan bertahalul secara automatik sekiranya dtg uzur sehingga tidak boleh/tidak sempat mengerjakan tawaf.
kalau niat biase jek, umrah tergantung selagi x diselesaikan..
tp mmg still, tetapla tak boleh tawaf kalau period tu..cuma rugilah gi Mekah x dpt tawaf (=rukun umrahy), iktikaf, solat di masjidilharam dll. tp semua tu kalau fikir secara dalamnya, ada hikmahnya. kena yakin yg soal ke Mekah ni betul2 kena yakin dgn panggilan Allah. InsyaAllah ada rezeki jika diizinkan Allah. itu yg penting.

so at first aku xleh nak decide, so i started monitoring my period abt 4 months ago, which turns out to be a 26 days cycle. hehe..kelakar giler, umur dah 29thn baru tau fakta itu. sbb selama ni xdelah bother nak kira sampai gitu skali. cukup tau yg cycle aku agak2 kurang sikit sebulan jek.
yg amazing nye dia mmg dtg on the dot 26 hari tuh.
hari ke 27 jek, mesti datang, at least for the past 4-5 months lah.
Kagum, tp itulah hebatnya tubuh badan manusia nih..
Bulan ni agak anxious, pressure gak ngan org nye reminder utk gi ready ubat..tp xde pon gi klinik ke amek ubat. aku cuma doa dan harap yg period dtg mcm biase, so that boleh berada dlm keadaan suci sewaktu di sana...
so selasa was hari yg 26...agak suspens la jugak..
petang tu dpt pulak sms dr ketua rombongan, reminders utk trip tu nanti n sket2 info. x pasti pulak if this meant visa dah lulus, still kena call tanye nih.
so selasa ptg tu agak happy lah, terus turn 180degrees drpd mood mendung balik dr office.

dan bangun tidur smlm(rabu) - which is hari ke-27 hehe..dia sudah datang :p
Alhamdulillah tepat pada masanya..insyaAllah, abes dlm seminggu dan dpt tunaikan umrah sepenuhnya.
mmg betul2 bersyukur, seumur hidup ni lah first time happy woo biler dia datang..gitu skali :p

persediaan mental, rohani..x cukup lg ni.
itu yg paling penting, lebih penting drpd persediaan material dan fizikal.
Kawan2 doakanlah semuanya berjalan lancar, aku dpt ketenangan hati dan betul2 dpt mengerjakan umrah dgn baik.

lately byk plak diuji dgn sikap manusia...ujian jugak ni. kena bersihkan hati, buang keluh kesah dan benci jauh2.

mmg aku byk citer soal umrah skrg..sbb dlm hati mmg ade tu jek.
InsyaAllah balik nanti bila selesai semua, akan aku karangkan satu cerita, drpd penyebab yg mencetuskan niat utk ke umrah hinggalah InsyaAllah pengalamanku nanti.
sebagai kenangan utk diri sendiri dan mungkin sedikit sebanyak perkongsian dgn kawan2..walaupon byk soal hati dan perasan, soal2 peribadi yg mungkin org lain x pernah pasal diri sendiri yg mungkin agak mencabar utk didedahkan.
Tp insyaAllah, benar2 looking forward utk sampai masa itu, dan yg lebih penting lg pada diriku yg baru setelah usai semuanya nanti..skrg improve diri sikit2, InsyaAllah kalaupon tidak menjadi seperti ustazah atau orang alim, harapan supaya jadi lebih baik drpd sebelum ini dan sekarang.
semoga dgn memperbaiki diri, mendekatkan lagi pada ketenangan jiwa dan keredhaan hati.





3:17 AM

3 friends sharing their thots

3 Comments:

sangat jeles ngan ko..but happy tuk ko sbb berpeluang ke sana..insya Allah semenya akan nampak jalan lepas kembali daripada rumah Allah..

harap within 2 years, aku pun dapat pergi ke sana..

btw, nanti SMS no ko sbb aku dah hilang..tgh mereka2 bile nak jumpa ko ni..nak bagi sth tuk ko guna di sana..

By Blogger tUtyRAhiZa, at February 2, 2012 at 11:23 AM  

insyaAllah tuty..kalau niat dah ade, insyaAllah akan nampak jalan.
Ape yg berlaku kat aku, biler dtg niat tu, memula mcm sedih, sbb tatau nak gi ngan sape. Nak bawak family, bajet lambat la plak nak cukup gitu..risau pasal mahra la semua..Alhamdulillah ade plak hamba Allah yg sudi ajak aku ikut skali..aku amek tu as petunjuk yg ini masanya utk pergi.

Mmg terhutang budi dgn mereka2 ni..

Nanti aku sms, jom jumpe. Sabtu aku nak gi putrajaya jumpe cikyam, so otw ke sana perhaps?
Or eveningnya.

By Blogger fhana, at February 2, 2012 at 5:05 PM  

farah, tu pun dilema org sebelum pegi dulu...time nak pergi tu betul2 org nye cycle period.risauuu sgt.

Tapi Allah Maha besar n MEndgr doa kite semua, a week before going, org dpt tahu org pregnant(hasya)..Alhamdulillahh;)) nak nangis rase masa tu heheh

anyway,enjoy urself ok....lupakan hal2 dunia ni sekejap...

take care!!

By Anonymous rosa, at February 3, 2012 at 9:42 AM  

Post a Comment