sitting, waiting and wishing

Thursday, January 26, 2012

stress..

..biler aku stress, sama ada pasal keja or pasal masalah peribadi ke, effect pada badan selalunya sgt obvious. demam tu jarangla, selalunya dia attack perut. sakit perut, angin2, membuang2...selalunye lah.
kali ni lain mcm sket, instead of membuang2, susah plak nak membuang. in other words, constipation! or dlm bahasa melayunye 'sembelit'!
aduyai..utk org yg sgt regular, selalu everyday leh melepas, biler sudddenly 3 hari sangkut ( esok masuk 4 hari), mmg la sthg wrong. aku suspect sbb wiken ari tu balik kampung byk makan nasi minyak kurang makan sayur, maybe kurang minum air gak. pastu lebih minum kopi lam minggu lepas sbb stress office. pastu sbb stress keja. pastu x byk exercise lam sebulan dua nih. amek, mmg sumer faktor ade.
ari ni m.c, gi klinik kena bebel pasal pemakanan.
dokter, saya tau sumer tau...bukannye selalau sgt sembelit ni, sekali-sekala la biler terleka atau bila faktor2 kat atas tu bertimpa-timpa. tp kalu dah jadi gini, makan pisang satu tandan pon mcm dah xde effect. xyahla lecture soh makan pisang la prune la bla2.
hish..geram jugak ekceli. kang kalau aku layankan sampai seminggu kang sampai jd keras terus kang tak ke naya. hish..
constipation ni mmg common problem, takat sket2 xde hal..tp bahaya kalau dipaksa tanpa dilembutkan stools terlebey dahulu - bole menjadi penyebab buasir ye. ni bukan aku ckp, dokter td jugak yg ckp. abeh tu lg mau bebel.

ni stuill tensen sbb dah stgh hari makan ubat still xde effect. setiap sejam masuk toilet tp gagal gak. aaa tensen.

tambah lg tensen biler dpt tau ade benda2 giler sedang berlaku dan bakal berlaku kat opis. hish org nak sakit pon x senang. komfem esok double stress.

kalau la mak abah org senang, or savings aku ade byk riban lg, x byk commitment nak bayar biler cukup bulan, nak je benti immediately, balik kampung dok umah sambil tu carik keja...seyes the thought is tempting.
right now cuma leh usaha apply to as many places possible and doa that ade yg sangkut. x dpt byk, asal naik sket2 jadik laa..
sebelum aku jadik giler dan bengong kat sini..



9:14 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment