sitting, waiting and wishing

Friday, December 9, 2011

lessons learned....

hmm..i dont even know where to start. had i written this right after i went to see the doctor on tuesday, it wud be haywire, messy and full of stress.

ok good news first, my injured knee was diagnosed as medial collateral ligament (m.c.l) injury. m.c.l injury ni biasenye classified into 3grades- grade 1, 2 & 3. grade 1,2 are partial tear atau sprain only. yg mebezakan is severety. grade 1 is mild level, few days dah ilang bengkak, stiffness n pain. grade 2 is still considered partial tp lebey sakit dr grade 1. take longer time for the pain n swelling to go away. grade 3 plak, considered full tear. ligament ade koyak yg effect pada other ligaments/bones. yg ni mmg biasenye kena surgery to fix or reconstruct the ligament.

my case, classified as grade 2. tak koyak, tp by the swelling yg still x ilang after 1 week ++ n the knee nye movemet area etc, doctor kata mcm tu lah. thats good news, cos it means that my knee can heal itself, cuma doctor kata fisioterapi is essential, sbb sepanjang masa recovery 4-6weeks tu, some muscles x byk gerak. so kaki sebelah tu akan jd lemak, muscle jd kecut. thats where fisioterapi plays the role of recovering the lazy muscles. kuatka balik kaki tu.. and aku plak kebetulan main badminton kan, so lutut mmg sgt2 important la, satu utk elakkan repetetive injury, n satu lg so that aku leh bermain as normal. x awkward. honestly psikologi nye skrg ni aku takut nak guna kaki ni kuat2, naik tangga mcm dah bleh, tp 2-3step je pastu aku dengkot balik, sbb aku jd ngilu n tend to tonggek ke blkg, mengelak rase sakit tu. benda2 ni kot kena biasekan balik..so basicly aku disuruh take it easy but rajin2 berjalan for a few weeks, next follow up in 3weeks. kalau progress ok lps tu doktor akan advise utk fisioterapi.

fisioterapi. hmm..ok so thats where the complications come. g.l kompeni mmg clear2 mention x cover g.l. tp aku ingat xpelah, leh claim kat med.card. time ni lah nak harapkan med.card. honestly tho kdg2 ketat gak nak bayar insurans tu bulan2 plus one off payment awal tahun - sebulan total ins aku bayar rm210 plus awal tahun rm544. tp aku layankan aje sbb priority aku is kalau pape jadik, aku leh cover diri sendiri and x nyusahkan org lain. tu je. walaupon ade kompeni g.l, tp dgn coverage ade limit mcm p2, mmg x safe kalu xde personal ins.
so i thot, kalau xleh guna terus, leh dpt claim pon kira ok la. abes je jumpe doc tu ,otw blk aku dah sms agent insr. who happens to be kawan aku sediri gakla. in fact sebelum jumpe doc ni aku dah baca2 polisi, dah siap jumpe ngan dia refresh balik benda2 ni..
tp nampaknye ade je benda yg x paham when it comes tp insurans i guess. i was told that x jamin aku leh claim for fisio. sbb aku nye knee ni xde dpt proper treatment from doctor yg aku jumpe tu, just diagnose and self heal. haa? sgt tekejut time tu..

ni benda yg aku paling takut jadik. benda2 emergency yg in the end kena cover sendiri. dah tu sbb menda2 teknikal ni. ok maybe benda tu mmg camtu but x fair la utk org yg injured camni? aku sgt faham dgn doctor nye explanation, and aku sendiri tau yg condition aku ni mmg self heal. tulang, ligamen sumer ni either or jek, kalau severe enough kena surgery. kalau less than that mmg self heal la. doctor xleh nak bandage kaki aku lelama sbb kaki ni kena keep moving n mobile. lama2 bandage meaning lagi terhad pergerakan n lg lmbt baik. yg penting was initial treatment - rest, ice, compression. which was what i had at the clinic last week. and then self recovery for 4-6weeks and fisioterapi.but the issue seems to be that. sbb aku xde admit ward, xde proper treatment katanye which i dont know what the hell means, maybe org2 insurans ni kena research lebey sket2 pasal conditions kecederaan yg mcm ni, br tau betul x betul doctor kata kena self heal tu.

anyway that is the moment when i cracked the first since aku jatuh tu. terbayang-bayang camne aku tahan sakit waktu jatuh mlm tu i almost collapse, black out actually. tp waktu tu aku lawan, dok bayangkan kalau pengsan camne lah sorg2. aku smpt sms 2 org kawan bgtau, so in case if la aku pengsan, at least worst case the next morning org akan tau n dtg carik. so i thot, kalau time tu aku pengsan, br kena ward agaknye. so baru senang bab2 ni? gitu ke?
or if the next morning waktu gi klinik tu maybe aku shud terus mintak refer to specialist mcm diorg ckp, terus mintak admit?

honestly, the first thing aku terfikir bila kena, aku tatau camne nak handle benda ni. tp aku mmg terus siap2 dah pack barang satu bag, in case kena ward.
tp time sakit, mane nak think straight, aku ikut je ckp doctor, and follow je the flow, tak terfikir plak post treatment tu nanti xleh claim.
kalau waktu tu ade org yg paksa, bukan tanya, tp terus buat decision utk aku, jom gi specialist, admit terus, honestly i think i will be happy to follow jek. mmg aku biasa buat decision sendiri, tp time mcm tu mmg sgt2 bersyukur kalau ade org yg can make decisions for me. esp. org yg lebih tau ape nak buat..ini dgn information overload nye, dan of cos aku sendiri mengharapkan yg injury tu temporary jek.
mane nak sangka yg after 10days, lutut still stiff, xleh naik turun tangga and yg paling menakutkan aku still xleh lurus/bengkokkan fully lg..camne kalu ligamen tu keras kat situ?
tu sumer la sbb naper aku sendiri rase mmg aku perlukan fisio tu..

so ermm...malam tu otw balik dr specialist mmg serabai giler la. kepala otak, bukan kueh serabai eh.
drive pon dah nangis2, mmg xleh control dah. time sakit gile first 2 days sampai kaki xleh nak angkat langsung tu pon x nangis lagi..tahan jek.

waktu tu xleh nak fikir sgt dah. the next day pon rase cam tak tercekik jek. sebak je rase. member insurans tu try nak fix kan, nak bawak gi another specialist, i donno la if leh kwatim ke ngan doc so that leh create condition aku leh guna med.card tu nanti..tho aku yg bukan doc ni pon rase mane2 doc will say the same thing gak. lain lah kalau gi jumpe betul2 lps jatuh ari tu..dahla masuk opis dpt keja byk giler, lglah susah hati..nak warded la katakan, tolak lg sehari keja. tambah lg sehari nak cover.
mmg otak serabut giler..mmg clear2 aku ckp ngan member tu aku xleh nak fikir. sori sgt2 tp mmg aku xleh nak ckp ngan dia. abah call, sape2 call pon aku x jawab. sbb kalau bercakap jek pasal benda tu mmg leh meletup.
punyelah sedih tghari tu time lunch biler member bring up the matter pon aku leh nangis..tsk. itu yg aku tamau.

ari tu siap stayback office, penat rasenye satu hari tahan perasaan. balik mlm tu br leh fikir ape nak buat..decided to leave it at that. malas dah nak layan gi 2nd ke 3rd advise ke. xpelah redha jek pasal card xleh cover fisio tu. tanye2 member yg ade experience, fisio one session around rm60~80, tgk tempat dan type. rasenye kalau umsc tu pon about that kot the cost, budget maybe twice a month ke, insyaAllah leh la lagi..seb baik bulan satu. kalau skrg dahla nak renew insurans keta lagi, nak bawak family gi pd lg wiken nih..
cuma issuenye kalau umsc tu kena gi selasa jek..hmmm so kena consider la mintak refer ke tpt lain yg leh gi wiken. cuti dah x byk ni..ade balance sket jek lagi biler tolak siap2 nak cuti 12days bulan 2 nanti.

cuma skang rase cam concern lak...doctor ade ckp in the future lutut ni jd cam sensitif sket. kena careful. aku dahla main badminton, netball kekdg. so kalu jd pape lg kat lutut ni insurans cover ke dok eh? hmm..jd cam phobia pon ade. nak tanye pon tatau shud tanye kat agent ke kat org lain ..kang lain aku paham biler jadik kang lain pulak..
gitu kalu free2 je lah bayar insurans kalu sumer pon nak jd susah utk claim..dissappointed gak la..tak masuk insurans kang lg susah pulak. tp masuk pon same gak :(


btw pengajarannye, next time pape jadik, nak wat drama lebey, pengsan jek biar org angkut terus gi spital.
sekian..

7:35 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment