sitting, waiting and wishing

Monday, December 26, 2011

krismas wiken part 0 - seafood lunch & serenity spa session ~



..so after a day terperuk kat rumah hr sabtu on this long weekend, ahad serious dah xleh dok umah.
duduk rumah satu hari makan pon x tentu sgt..the whole day on sabtu cuma makan ubi rebus n sambal tumis yg asalnye masak utk bekpes. end up sampai ke dinner ( ke supper?) pon makan ubi jek..abes angin satu badan.

nak je wat keja giler drive gi penang pagi2 ahad tu..ngidam nak makan kuih serabai for breakfast. tp x cukup motivasi la nak drive sesorg ke penang. so cancel lah.

last2 teringat lak niat nak gi spa drpd bulan puasa hr tu x gi2. ade gak plan dgn 2-3 member ni tp asyik x jadik jekk..pastu biler wiken camni sumer dah bz ngan family masing2.
so smlm pagi2 try call spa favaurite kat s.alam - serenity spa - tanye if ade slot kosong hari tu. luckyly ade kosong tp petang la plak..aa so ape nak bwat dr pagi sampai ke petang tu?
tgk la pulak ulangan masterchef cabaran kupang..wah, dgn perut yg lapa gile terus siap2, ready nak gi mane2 lah carik mkn.

gagah gi mencarik jalan ke pantai jeram, nak try ikan bakar yg ade kawan recommend. ade plan ngan bebudak opis, tp wiken ni dinner dah full, so maybe kami nak gi next wiken.

so gamble jelah smlm, dgn harapan kalau lunch ok sket kot.
after sejam lebey gaklaa..dkt pkl 2 baru kami jumpe restoran yg dicarik - Aroma ikan bakar betul2 tepi pantai jeram. first impression, nice place! and naseb baik mmg byk tpt kosong... sampai2 jek terus ke tpt pilih bahan mentah. waaa byknye ikan n seafood! rambang mata nak pilih bahan..tp sbb kami berdua jek, so pilihla seekor ikan gerut2 yg sederhana besar - utk dibakar. ketam 3 ekor - utk masak cili. sotong - utk goreng tepung. cam nak amek udang gak tp cam byk sgt plak takut pecah perut dua org makan.

lps pilih bahan tu, pilih tpt duduk plak. aha elok2 jek ade satu pondok kecik yg sesuai makan dua org, betul2 tp pantai. hehehe..ni datang dating sini mmg romantik nih :p
duduk bersila ye, tp aku melunjur je lerr...tak berapa bleh nak bersila lg haha. sambil tu adelah budak dtg amek order air dan lain2 food mcm nasik, sayur etc.
tunggu dlm 20menet order pon ssampai..uhh penuh gak meja kami tu.
sila drool over gambar2 di bawah :p












so makan dan makan la. just nice jek sbb ikan pon x berape besar yg dipilih td. .ketam paling best. tu mkn last sekali la sbb leceh nak bersudu garfu bagai.
verdict: food sgt fresh n sedap! ikan bakar simple je, xde mcm2 bahan, cuma kunyit n garam je, tp sbb fresh terasan la kesedapan ikan. sotong goreng tepung crunchy di luar n sotongnye juicy x overcook.
minum lak air kelapa muda. angin sepoi2 bahasa lak tu, xyah kipas.
owh total charge was rm75 - nasi putih 2, sayur cendawan goreng, air kelapa, air laici + seafood stuff tadi. owh itu ekceli setelah ditambah rm10 extra charge sbb duduk pondok buluh tu. kalu tak bill wud hv been rm65 jek.

pondok2 boloh by the beach



taking turns posing haha~

so next...gegas ke shah alam.
emmm sblm tu solat zuhur lu kat surau. surau complete dan besar. bagus betul tokeh restoran tuh.

end up x smpt pon nak gi mane2 dah, mmg terus kena gi shah alam. balik terus lalu latar n guthrie ke s.alam. sampai serenity spa tu around 5.05pm. just in time for 2 hours of body spa.

terus therapist tu tanye2 ape nak, and siapkan bilik.
i took the same treatment that i had last time. 4 step body treatment.
4 step spa ni adalah;
1- steam or lebih tepat lg kalau ikutkan cara steam tu dibuat lebih kpd 'bertangas' dlm bahasa melayu nye. good to detoxify and lembutkan urat badan sebelum diurut.
uhuh..asalnye cam malas nak amek ni, sbb dah tau dah kompem lemas nye. huh..20 menet dlm tu rase mcm lama giler! peluh menjejeh mcm tak ingat laa..menitik-nitik. rase mmg kuar laaa toksik2 sumer. hafwei tru rase cam nak lemas dah tpakse kuarkan muka drpd 'langsir' yg menutup steam bath nye pondok tuh.
yg kelakarnye..time tulah dtg rase angin hebat gilerr...padan muka gi makan byk2 before gi spa sape suruh!

so abes steam bath, mintak excuse nak gi toilet jap...kosongkan perut dulu. haha.
pastu to teh next steap.
2- full body massage. memula dia warm dulu, urut kering ke abes bunyi2 tulang belakang, jari2 kaki tangan kena tekan. lps tu followed by aromatherapy massage, abes satu badan. tang lutut kanan yg sakit tu je lah aku ngeri sket, so dia wat slow2 la.
therapist kali ni compared dgn yg dulu, mmg lagi syok... terasa betul urutan dia. ilang sengal badan.

3- body scrub.
aha! ini pon looking fwd nih. dlm byk2 pilihan scrub tu asalnye nak scrub mawar. tp dah abes la plak...so last2 amek scrub ginger+lemongrass.
fuu..katanye bagus utk buang angin. aha! mmg tgh berangin penangan ubi rebus nih! abes scrub satu badan terasa 'tsuru-tsuru' huhu.. :p

4- final step, mandi susu + bunga lavendar.
aha, mandi bunga? kena wat selalu nih~
better, susu dan bunga yek. siap dituang susu tu atas belakanhg, pastu therapist tu siap tuang atas tgn, soh sapu muka 3kali dgn selawat. best gila susu kambing suam sapu kat muka. wangi lak tu. mcm terkena bibir sket, rase cam sedap. haha.

sampai dah tak larat nak berendam dah. minum teh panas, dan siap2 utk keluar.

2 jam in total semuanya. badan rase best giler.

yg bestnye, time bayar tu aku siap sign up dia punye pakej utk 10kali treatment. so instead of rm180 per session, i got rm1600 for 10 sessions. no expiry. jimatla rm200. bleh bayo 3-4 kali. so urmm, jimat in long run. lps ni mmg rase nak kerap ke spa. maybe 3 bulan sekali ke. so ok lah tuh. since ni dah kali 3 aku gi serenity ni, and everytime pon mmg puas hati. xyah pk2 nak cr spa lain dah.
ni nak bg org pakai pon bleh..so agak2 ade member nak gi skali ok jek, tp of cos aku caj la rm160 tu kan. huhu..
yg penting, lps ni leh konsisten gi spa. every 2-3 bulan ke :p




ginilah rupa tpt steam bath tu - itu of cos la bukan saya yek.
dudukla dlm tu, langsir tutup abes. rase cam pecah lemak2~


pics courtesy of serenity spa shah alam ( strictly no photography in the spa so i didnt take any pics)





abes spa elok2 je maghrib...kami gegas ke bangi lak. mak n adik tetiba ke sini. dgn sorg cousin sebaya adik.
sekali sampai ade ugak adik2 si adik ipar, 3 org bebudak laki kecik2 skolah lagi. sumer hantu computer game. haaa...boys n games. senang je nak bond. rasenye sampai kitorg tido kol 12 lebey tu diorg still dgn game. pastu tido reramai kat living room. senang betul bebudak berkawan kan?

ahad, gi pasar, cr lauk pastu mak masak asam pedas. yummmm! 
malamnye dinner with friends - spt yg distory-mory in part 1.



11:52 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment