sitting, waiting and wishing

Saturday, December 24, 2011

akaun imaginasi ~

Alhamdulillah..rezeki akhir tahun sudah masuk. the only reason maybe why aku leh bersabar dgn byk benda kat sini.
ohh that, and maybe because i believe in what i do. used to at least, lps2 ni i'm not too sure.

the best thing abt this year's bonus is, i was prepared for the worst. with tsunami, banjir and all, i really expected it to be the worst in 5 years that i'm here. dlm hati mmg doa at least dpt cukupkan simpanan lam t.h utk umrah next year, dah cukup baik. plus some back up cash utk fisioterapi purpose.
tp Alhamdulillah, rezeki myvi lagi best+myvi lagi power ( std+se heh..), ade rezeki lagi warga p2 tahun ni..next year tho betul2 xleh harap. sbb skang pon dah nampak dah, management dah jd makin kedekut. tambah lg pakcik2 jepun tu yg makin nak control and perah keuntungan dr sini..its only logic that this year may be the last for us to taste a portion of the fruits.

so with the balance now..seyes unlike past years takde perasaan nak indulge in anything. last year spent quite a portion on a lappie, handbag, year end getaway..
this year i'm trying hard to avoid buying on impulse!!!!
this is difficult waa. but as of today..am innocently lepaking at home avoiding those y.e.s going on all over the place. walaupon ade some stuff that i (may) actually need...like watch? dah setahun x pakai jam. the old one tali dah putus. dok cr tali yg seswai x jumpe2. padan muka..gi beli jam kat nihon dulu brand yg payah nak cr kat sini. tali pelik lak tu. x rase cam ade tali jam brand lain leh masuk. eh maybe shud kirim kat org yg balik nihon aa jam tu..mintak crkan tali huhu..
nway..its ok. i survived a year without a watch. i cud survive another 10 ~

owh and there's that temptation to buy a new tv. the one sitting in the living room now is an old 21" tube. that sometimes die on us and then we'll have to ketuk2 like mad sampai the picture comes back. kdg2 sampai sakit tangan! but it's been at its best behaviour this past few months..hehe..so i guess, it'll be good.

owh and there's the leaking washing machine. hari ni paling best, dr pkl 11 td masukkan baju lam washing machine, sampai naow abes pusing lg. hafwei tru dia dok bunyi buzz and error 'E3'. wth tuh??!!! sabar nih..dah 5 kali off kan n on balik.

lagi skali x okeh jugak mmg kena perah sendiri la. dlm musim hujan lak tuh.great lah sgt..
owh dahla ade satu round lg lom basuh!
owh thats the buzz again...kali ke 6 dah..hmphhhh!!! weiiii caner nih??!hishhh..

*buat2 tak dgr sambil sambung update blog sampai makan kepok lekor*

nway..this is sounding very cliche and material, tp rezeki akhir tahun ni akan bagi satu motivasi baru utk face the new year. semangat nak start new. balance lps tolak sumer komitmen n utang piutang, terus akan masuk dua akaun utama yg dah sedia ada - akaun 1 utk rumah, akaun 2 utk kawen. ehem..rumah selagi x sampai target saving ke satu figure nih, x berani lg nak usya2 sgt. dah sampai that amount br berani usya. betul pk mmg sampai biler pon x cukup kot, rumah plak makin mahei so xleh pk lama sgt..tp at least kena ade some amount of solid back up la baru berani.
selama ni x terase nak beli rumah sgt lg..bukan sbb ape, sbb malas. huhu..mals nak handle. nak start camne pon tatau. ape nak consider pon tatau.nak beli katner pon tatau. definetely bukan di ceruk ini.
tp papepon niat dah ade la at least..target end 2012 ~2013 kena dah ade progress..skrg ni berangan jelah dulu survey lokasi.
criteria x tinggi mane pon (sbb bajet ciput pon)..paling penting; location ( tak jauh sgt from kl, bukan kwsn trafik jam teruk), security(sbb probably dok sorg nway), ade lift(assume will be buying 'atas angin', bukan 'atas tanah)..and if possible, rumah baru. kalau beli atas org pon, rumah yg x lama sgt. space and size is sthg i'm willing to tolerate..yg penting selesa utk bersantai, tido and masak (penting tuh!) cukup dah kot.
trying not to think pasal rumah tu seswai ke tak seswai ke in the long run(= family ke whatever), that is not my purpose of buying a house for now, tho for certain ppl maybe akan consider nak rumah yg sesuai biler ade family, utk anak 2 ke 3 ke 4 org ke.
well kalau aku mampu nak beli umah harga rm350k ke atas, of cos aku pon nak consider. tp kalu setakat mampu rumah 250k ke bwh dgn kriteria2 di atas, mungkin kena berpijak di bumi nyata..

aha..akaun ke-2 pulak, uhuh umpama menyediakan tangga sebelum ada rumah. haha.
calon ape pon tadak lagi tp kalu dah ade calon br nak saving kang lg lmbt la leh kawen kan? ahaha. persediaan kena ade. so sedia bajet elok2 biar kalu tetiba kalu kena kawen bulan dpn pon no problem!when the time comes i dont money to stand in the way! again, its all about back up.

err..tp leh tak ckp yg somehow aku cam ade instinct 2012 will be a year of suprises. a year that will turn my life around. somehow i hv that instinct. lgpon skrg ni aku dah start fresh. xde holding back feelings kat sape2, dah moved on. so what else to expect?

if it comes to one stage where it doesnt matter anymore whether that akaun no.2 will be used or not, its ok it can be combined with akaun no-3(haji) or combine with akaun-1. win-win.

huh..to say it like that makes it sound easy but and optimistic... but i really do wish 2012 will be a year that i put akaun-1 and 2 into use.Amin, amin dan amin!

...and it doesnt hv to be in that order :p

5:07 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment