sitting, waiting and wishing

Tuesday, October 4, 2011

post-dental restoration experience, the hard way!

Subhanallah..bila Allah turunkan sakit yg rasenya mcm x tertanggung, insaf sungguhlah. betapa lemahnya hamba-Nya, mcm nak merayu-rayu jek mohon kurangkan sakit. tp Allah maha pengasih da penyayang..diturunkan sakit pon kerana sayang kan?

alkisahnya smlm, had my tooth filled. i was expecting a dressing fill( tampalan sementara berubat) sbb gigi tu cam ade sakit2 esp.at night so maknenye the pulp dah infected kan..maybe cavity pon dah dkt ngan saraf. tp mc ade misscomm sketlaa, doc tanye aku "skrg sakit tak?" aku jwbla "tak.." lol. sbb mm time tu x sakit. tp x sempat nak explain yg dia ade spontaneous pain yg suka dtg malam2, dia dah start working on the teeth! tenyeh2 punye tenyeh. agak ganas doc ni, muda lagi doc pempuan. rasenye muda dr aku kottt..br2 grad silap2. keja dia mmg wat tampalan jeekk dari pagi rasenye.yg pelik time dia dok wat keja tu langsung x sakit..padahal mcm2 bunyi dah.abes sumer pon xde explain pape, sampai aku sendiri tanye dia, ni tampalan sementara ke kekal eh? which she replied with a simple "kekal"..urr..pastu dia pesan "jgn makan dlm masa sejam"

setel dlm pkl 11gitu, aku pon balik opis. err x cuti pon ekceli. ngulor jap huhu. rasenye, x saper perasan pon kot. tghari kuar lunch ajak the guys gi mcd. bubur jekla bleh makan kan..sambil makan tu tetiba start rase sensitif and ngilu..esp bila makan bubur panas2 tu. eventho xde benda keras sgt somehow maybe ngilu sbb tampalan tu cam ade bhgn yg tinggi so biler berlaga ngan gigi bawah tu trigger lah rase ngilu tu...rasa lega sgt bila kena air sejuk@ais. ape lg aku bantai la pulak sundae huhu.mmg sedaplerr. aaa...balik opis lam sejam gitu yg ngilu2 tu makin konstan, pastu dr ngilu jadik sakit..errkk.sakit dia plak lain dr time sakit sebelum tampal tu. sampaikan mmg tpakse tahan ngan air sejuk spjg masa..if not mmg xleh tahan 5menet pon kot. by the time dkt2 5.45pm tu mmg dah xleh tahan. dan dah x larat gak nak kumur n telan air sejuk..last2 berkampung kat toilet, dok berkumur jek ngan air sejuk. pastu asyik buang ayer jek keja. tangan start jadik sejuk, tatau ape connection dia pastu suddenly kepala melayang je rase cam nak pitam! fuu panik jap. glemer pulak nanti kali pitam lam toilet!!! after duduk jap 5menet, agak2 da ok sket, br kuar opis, nak balik cpt gi cr dentist. itu mcm nye sakit mmg xleh tunggu sampai esoknye! mau betul2 pengsan nanti. panik jap kawan2 tp somehow, berjaya gak drive balik sentosa..berbekalkan sebotol ayer sejuk yg aku keep simpan dlm mulut then telan. sadis gak time tu.ikutkan mmg x larat la, nak je mintak sesape drive kan tp ermm..leceh plak rasenye. malas nak nyusahkan org.
balik round cr dentist tp sumer dah tutup. time ni seyes dah unbearable. air mata mmg dah kuar dah tinggal tak meraung jek lagik! smpt gak balik umah jap, mandi laju2, pastu terus kuar pergi klinik aniza. dgn harapan g.p kat situ lehla tolong kurangkan sakit...luckily, org x ramai sgt..from registration to jumpa doc tu ade la lam 20mins, sambil tu tahan sakit dgn jus oren ice cold huhu..doa sgt2 time tu cptla doc panggil, jgn air tu abes dulu! akhinye dpt jumpe doc, dia gelak lak bila aku ckp ape masalah. tp baik doc tu, sgt understanding. bile aku cam x confident jek dia ckp nak bg ponstan, dia pon soh aku gi emergency room, amek painkiller injection. dgn bodohnye aku ingat time tu kena cucuk kat gusi. haha. mau nangis! tp rupanya kalau injection utk tahan sakit dia wat kat lengan kanan/kiri depends on sakit tu kat bhgn mane, kalau inject sbb demam lak, kena inject kat punggung. huu seb baek bukan demam, dahlerr nurse laki2! errr, kalau katakan demam, dia panggil nurse pempuan kot kan? tsk. so selamat la kena cucuk kat lengan belah kanan. staff nurse tu siap warn, kebas sket. uhh rupanye mmg kebas. dlm masa 5 mins jek, Alhamdulillah rase sakit yg x tertahan td tu terus berkurang, tp tangan kebas sebelah! end up aku lepak situ stgh jam, br leh balik umah. doc bg gak back up ponstan which aku pon ade stock, tp yg pentingnye dia bg gak antibiotic. bagus gak ni, cpt sket bunuh bacteria@infection dlm gigi kalau ade.

*trivia:antibiotik menghalang bakteria menghasilkan protein yg diperlukan utk dia beranak pinak*so even tho antibiotik x bunuh bakteria directly, tp at least bakteria tu xleh membiak, selebihnye yg mmg da ade tu sepatutnye leh dibunuh oleh antibodi badan. alkisahhh hehe..

nway yg paling bestnya, doc bagi mc. aku kan naif bab mc, x terfikir nak mintak mc pon. siap dah pk nak e.l jek pagi ni gi revisit dentist. tp doc yg offer mc, Alhamdulillah. senang hati nak gi jumpe dentist lagi pg td..luckily jugak, org x ramai, pastu doc lain yg on duty. peramah doc ni, pastu tanye n explain mcm2. dia trim balik smlm nye tampalan, dia kata tampalan tu tinggi sgt, so senang sensitif la bila berlaga. dan mungkin dalam ade saraf yg still sakit.tp maybe gak amek masa utk tampalan tu setel and medication dalam tampalan tu effective. huu lega rasenye dgr gitu. dia soh monitor lu, kalau after seminggu ke x ilang sakit, br consider other options. aku honestly next step nak consider extraction jek, tak larat la nak gi dentist byk2 kali. Alhamdulillah lps tu even tho ade ngilu2 sket, tp dah x sakit cam semalam. pastu xde la sakit everytime gigi atas kena gigi bawah tu. xyah nak amek ponstan dah. doc tu dah trim baek punye. gini kalu, tau laaa next time nak mai, mai ari selasa, hopefully dpt ngan doc ni, lebeh leh caya.

so ape lg, pastu round rawang nak ke pustaka buku, cr Al-Quran tafsir yg mak agkat@aunty saba recommend beli tu, err kena tanye balik ape nama tafsir tu, note to self. tp last2 cancel sbb no parking. ended up cuti hari ni dok umah layan tv, baca buku baring2. nama pon mc kan, kang kalo gi merayap kang jumpe sesape tak ke kantoi. lunchtime try makan nasik, tu pon ngan lauk2 lembut jek. ade sikit phobia nak ngunyah cam biase. tp Alhamdulillah, so far ni dah pkl 4, nampak gaya sakit x dtg balik. huu..time ni la br nak bersyukur kan? ke'tidaksakit'an yg kita rasa hari2 tu selalu kita take for granted, bila dah rasa sakit, brlah terasa nikmatnya sihat. mmg lah Allah tu Maha pengasih dan penyayang, Dia mengingatkan kita manusia dgn dugaan supaya kita beringat dan bersyukur...so for, am gonna take it slow. avoid makan keras2, at least yg sure nye sakit yg dtg mlm2 tu mmg dah ilang, so ni hopefully gigi tu fully recover n x sensitif, bleh kunyah cam biase eventually. buat masa ni bersabar jelah kontrol makan. aa, td lunch makan sikit jek, ni pon dah start laparrr...bubur lagi ke ini malam? :p
dpt bubur kedai, bukan mcd kan sedap. kalau la ade nak teman, syok gak makan kat rest.mama rawang tu...

3:16 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment