sitting, waiting and wishing

Friday, October 7, 2011

Al-Quran tafsir, Miracle the Reference, 22 in 1.

when i was at aunty saba@bf amal@alia's house in paya jaras, aunty saba showed this Quran tafsir she bought on their trip to Jakarta. thot it was 'interesting', lain drpd tafsir Quran yg pernah@biasa baca sblm ni..tp time tu x perasan konsep 22in1 tu..tgh2 belek tu ade org dtg nengok si comel alia time so left it at that. smlm ptg after work, gi jln2 rawang, malas balik umah awal. terasa nak makan kfc so ingat nak gi tapau lerr..terjumpe this one kedai buku agama dkt2 kfc rawang, err sblm ni penah nampak lerr lalu lalang tp x pernah nak masuk..so smlm try lerr masuk, nak browse2 cr buku2 bacaan yg sesuai..peramah la pulak brader kedai buku tu, rekomen itu ini tp br perasan dlm wallet ade rm20 lebey jek huhu..so belek punye belek, beli la satu je buku pasal umrah experiences. mcm menarik. buku ibadah, doa, zikir tu dah ade for the time being, tambah lg buku makwe bagi(kena touch up balik bacaan jawi ni!!!) tp yg perlu skrg buku2 camni kot..kisah2 di sebalik tabir. buku ibadah yg nak skrg ni lebih pada bukan yg khusus umrah, tp lebih pada utk taubat, solat etc. nak baiki diri x cukup spjg masa umrah je rasenye..penting gak sikit2 dr skrg and hopefully istiqamah sesudahnye. yg nak baiki soal solat, mengaji semua tu terasa sgtla lg penting skrg berbanding memahami konsep tawaf dan sa'i sumer tu. masa utk itu akan tiba later rasanye..belek2 gakla bhgn tafsir tp x jumpe plak tafsir mcm aunty saba tunjuk tu. tp x terbukak mulut la plak nak tanye, segan sbb xleh nak beli pon duit tarak kan. tp time bayo buku harga belas2 hengget tu, tanye la brader tu tafsir2 kat blkg tu kaler mcm2, ade beza ke? brader tu gelak plak huhu.." cover je lain kak" huh..org panggil dia bang, dia panggil kita kak plak..ape2lah. pastu baru lah brader tu tunjuk satu tasir yg ade kat kaunter tu. lohhh...ade rupanye tafsir tu. miracle the reference namanya. brlah dia explain konsep 22in1 tu. x dpt nak tangkap la sumer, tp yg paling penting dlm each page tu ade huraian tafsir, sirah, zikir dan doa etc. then tajwid yg detail n lengkap utk setiap huruf dan ayat. menarik kan? penting ni, kdg2 bila baca Quran jumpe gak ayat yg susah tajwidnya esp tang wukuf tu. harganya rm170 gitu, mahal jugak tp logikla kot tafsir biase2 pon da berapa. tafsir ni asalnye dr indon, so kat sana lg murah la. around hundred bucks kot. kalu leh kirim kat sape2 beli dr sana bagus gak, otherwise, kalu ikut aunty saba,  rm170 is quite a good price..so tau laaa mane nak beli kalau x jumpe kat tpt lain pasni. nak satu utk buat baca dan study. buat hadiah pon menarik jugak ni. lg bagus kalu ade yg smaller size tp mcm xde..

9:01 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment