sitting, waiting and wishing

Monday, September 26, 2011

tahajjud cinta

sape layan drama tahajjud cinta ari jumaat kat tv3? aku penah tertengok sekali dua sblm ni tp x follow la. sbb ade sket kontroversi kat fb n blogs pasal drama ni so mcm ilang minat la nak tgk, walaupon drama ni mewah dgn pelakon2 yg bukan calang2. ade remy ishak tuuuu hehe..ok seyes2, antaranye ade eman manan, eirma fatima(cum director), fazura,fouziah ghous, melissa saila, tiz zakiah (err..watak tambahan?) etc.ok..so last week tetiba tersangkut tgk lak. asalnye sbb sangkut tgk baju fazura lam tu-watak citra, syariah lawyer yg memperjuangkan hak wanita esp.isteri2 yg dilayan secara tidak adil oleh suami. baju dia lawa laa. a bit out of the contemporary. ala2 kaftan+jubah sket. tu agak2 kalu nak mintak tailor jahit pon tataula nak ckp camne...tp ntah camne pastu terus sangkut tgk sampai abes. menarik rupanye. mmg la paham kenapa ade menimbulkan sensitiviti certain pihak2 terutamanya golongan agama..tp my personal thot is, citer ape pon kita tgk mmg perlu dinilai dan difikir dgn mata hati. yg baik bleh diteladani, yg buruk disempadani. alang citer bodo2 pasal mat rempit ke pon ade point2 yg kita leh amek-kalau sanggup nak tgk la. soal bila citer2 ade menunjukkan sesuatu yg x patut ditgk tu plak dah soal lain, lg dalam pulak nak di fikir dan dinilai sama ada wajar ditonton or not. mcm drama t.c ni, awal2 dulu kontroversi watak2 students kat jordan tu x spt sepatutnye. ade scene pegang2 etc. tp pada scene tu ade gak eirma cuba paparkan yg perkara itu salah, tp ia berlaku bila manusia kalah dgn nafsu. kontroversi jugak dgn watak ustaz ape ntah nama yg dilakonkan dek eman manan tu. watak lelaki yg bersembunyi di sebalik wajah warak beragama dan memutarbelitkan hukum dan sunnah. pasal ni pon, aku rase tepuk dada tanye iman. hakikatnye, mmg wujud manusia spt ni, itu yg eirma cuba sampaikan. terpulang utk yg menonton ni buat penilaian n ambil pengajaran. shallow sgtla pemikiran kalau ade yg bulat2 menganggap sumer ustaz pondok tu munafik. lgpon drama belum habis, harapnye ade kesinambungan pada ending nanti yg boleh beri jawapan pada yg x senang dgn jalan cerita ni. cuma sedikit terkejut pd certain scene yg agak berani eirma buat. contoh scena slps ustaz bersama dgn seri lps nikah tu-ditampilkan seri dalam selimut, and then ade part dia menyarung baju sambil sbhgn badan lg dlm selimut dgn erman duduk sebelah. ini pon leh jd persoalan..perlu atau X? kalu dlm citer2 berunsurkan agama di indon, scene mcm ni ditampil secara simbolik..Maybe bleh guna konsep tabir dan bayang2 ke..x perlu lah si seri(fouziah ghous) mendedahkan sebhgn dada n bahu dia..ish naik meremang menontonnya. kesian! alang nak buat citer berkonsep dakwah, lg baik kalau dijauhkan bab2 ni. sape yg nak tanggung dosa yg mendedah n melihat tu? Wallhualam..so konklusi nye yg aku buat, dr segi konsep N jln citer mmg bagus n memberi peluang kita menilai n berfikir, dgn syarat mesej itu cuba dicari dan dihalusi bukannya ditelan bulat2. dr segi paparan visualnye tu, mmg agak berani dan perlu muhasabah la rasenye...towards episod2 seterusnya xtaula ape lg yg akan dipaparkan, tp rasenye menarik gak utk diikuti  utk ketahui kesimpulan ape yg menanti diakhirnya...Barulah boleh buat penilaian sewajarnya :p

3:37 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment