sitting, waiting and wishing

Wednesday, September 21, 2011

sakit gigi: crazy trivia!

kisah semalam...

baru nak rasa normal, happy2 sket ade org teman gi dinner lps keja :p
then balik umah...maghrib, isya...pastu ngantuk ya amat mmg ingat nak tido dah terus. letak je kepala atas bantal, tak sampai 10mins tetiba mcm erkkk...gigi yg sakit tu start denyut2. sikit2 but within like 5 mins after that dah sampai level tak tahan punye. sampai keluar air mata.
buat dah sumer petua2 nak legakan sakit gigi tp mmg x jalan. last option, took 2 painkillers yg doctor ari tu bagi, tp after 15mins pon xde efek langsung. sepatutnye painkillers shud work after 1-~12mins. tempted je rase nak telan the whole pack of painkillers. seb baek still waras kalau tak mau ade yg end up masuk ward for o.d!

trivia no.1: painkillers do not kill the pain, but they simply trick the mind - to not feel the pain, sthg abt interrupting the 'neurons' that carry the 'pain' to the brain..

i wuas literally crying! dah berair dah mata ni tahan sakit...aku ni even tho senang nangis kalu sakit emotionally, tp agak susah la nangis sbb sakit fizikal ( ni pon trivia gak!) tp yg ni mmg xleh tahan!
time tu dok google2...sekali jumpe byk info kata kalau sakit gigi, cuba utk tidak baring. instead, cuba duduk or berdiri.
err..so i tried. memula duduk, pastu diri. amazingly after 5mins gitu, sakit tu subside almost completely!!! pastu biler baring balik nak cuba tido dia sakit balik! owh my...2-3kali repeat the same thing last2 i decided to just sleep with my back on pillows stacked against the wall.
tak ingatla pukul bape tp i finally just passed out.

trivia no.2: The brain elevates its sensitivity to carbon dioxide at night which in turn caused your vessels to increase in diameter.

This increase in diameter causes more compression on your nerves, which means more pain.

This goes for most forms of pain that get worse at night.

what i experienced last night proved this right! so now u know why tooth pain get worse during teh night. its not teh mind playing tricks ok.

...today spent the whole day kat glenmarie s.c. some short notice thingie boss soh attend. so tak jadikla nak gi ngulo gi dentist. esok dah khamis pastu jumaat dah nak gi jb. hmm nampak gaya tangguh lagi sampai next week. rasenye kena bertabah gakla amek cuti next week gi gov.clinic.
sabar sket, and save a few hundreds from going to the private dentist.

p/s: even as i was typing this entry, start baring dah mula rase2 denyut sket. terus duduk! phobia nak tido camni!


11:15 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment