sitting, waiting and wishing

Tuesday, September 6, 2011

cerita raya..




malas sungguh nak on laptop skang..
tp sbb bosan tahap gaban nye malam ni..nak tido pon awal sgt, nak dok bawah tgk tibi lak mcm tensen..lapo sebenarnye. jd tak senang duduk. takut lame2 kang ade yg pi masak nasik ke masak maggie mlm2 nih. roti tertinggal plak kat opis..patutnye itu lah dinner ku. so lps turun basuh baju, godak cereal drink secawan, terus naik atas balik. agak panas rasanye malam ni, kipas dah max ngala ke kaki pon still tak rasa nyaman..

nways.. sementara on laptop ni, nak update pasal raya. yg aku cuti sampai 11 hari tu.

2-3hari sebelum raya, dok sibuk last2 minute shopping, buat kuih raya etc.
the day sebelum raya lak, cam biase hari merebus ketupat dan masak lauk raya. kiranya by the time nak berbuka hari terakhir tu patut ketupat dan lauk pauk spesel dah tersedia laa..
tahun ni ketupat dianyam tak berapa byk, ade lah dlm 55~60 ketul agaknye. utk famili2 jek. selebihnya ketupat segera yg agak byk..famili kami still praktikkan tradisi 'mengunjung' yg femes kat johor ni. dipanggil mengunjung sbb pada hari raya atas sebelum raya, kami akan berkunjung ke rumah jiran2 dan saudara mara yg di tak terlalu jauh, membawa ketupat dan hidangan raya. hidangan biasa of cos lah kuah lodeh, sambal kacang atau sambal udang/sotong utk dimakan bersama lontong - org johor biasanye makan lontong dgn sambal pedas ye, bukan ngan sambal kacang tu. famili kami nye fav. is sambal sotong - sama ade sotong kembang or sotong kering. this year aku belikan sotong kembang jek, sotong kering maheii..

so lauk yg dimasak kali ni bersama ketupat nasi; kuah lodeh, rendang daging, sambal sotong, ayam rendang mambo ( ni famili kitorg jek ade, rendang berkicap!)..ehem sambal sotong and rendang daging tu kali ni yours truly yg masak :p
kami abes masak around pukul 6pm tp start dr pukul 3~4pm gitu lagi dah mula ade org datang 'mengunjung' kami - membawa ketupat dan juadah raya.sumer susun atas meja. by the time kami siap masak, meja pon dah penuh dah.

selesai masak, mula membungkus pulak. lauk dan ketupat dibungkus ikut berapa byk rumah nak dikunjung..fuu this year agak byk..around 15 rumah semuanya. kebanyakannya keluarga dan saudara yg dok dekat2 area rumah kami, and neighbours.
originally juadah mengunjung ni kalau dulu2 diletak dalam 'mangkuk tingkat'..tp mcm skrg ni nak bagi sampai 15 rumah manelah nak ade kan hehe..so bungkus lam bekas plastik je lah. yg spesel nye jek letak lam mangkuk tingkat, in our case utk rumah makwe (nenek kami).
elok je selesai menghantar ke rumah makwe which is rumah yg paling jauh la kiranya, azan maghrib pon berbunyi so last2 berbuka kat umah makwe jek..pastu sendiri tapau ketupat dan lauk utk dibawak balik plak heh..kalau tak, mmg org rumah makwe akan pulangkan mangkuk tingkat kami berisi lauk mereka pulak. gitulah kekdahnye..

fuu..
citer pasal mengunjung pon dah stgh abad.













pagi raya, cam biase lps solat raya, kami satu famili buat sessi bermaafan dulu kat rumah kami..dan sessi bagi2 duit raya utk adik beradik jek. pastu terus gerak ke rumah makwe. tahun ni kurang sorg, sorang beraya kat kl dgn keluarga mertuanya.
sampai rumah makwe, tunggu lg cukup korum then start plak sessi beraya utk keluarga besar - ni famili sebelah emak. tak besar mane pon sbb adik beradik mak cuma 4 org. cucu in total ade lah dlm 14 org gitu jek. sama byk la yg dah besar dan yg masih kanak2..
tahun ni ade sthg new..lps je abes bersalam ikut giliran 'seniority' dlm keluarag tu, tetiba mak bawak kuar surah yassin & tahlil. Abah mengimamkan tahlil ringkas. sthg new yg bagus. after that barulah kami bergambar pulak mcm biase.. selalu wat kat luar rumah tp kali ni wat indoor jek, luar dah panas. lgpon yours truly lupa bwk balik tripod this time :p

ade sket geram flash wat hal kejap..tang grp photo tu plak tu. abes gelap..owh dan bateri pon kena jimat2, sbb lupe bawak balik bateri jugak ~

tak lama tu dah start datang famili adik beradik atuk..ruang atas dah penuh last2 menghuni dapur jeklaa kami org2 muda, biar org2 tua yg melayan hehe..
then lps tu kami plak mula bergerak ke rumah2 wajib, mostly adik beradik atuk yg lain then seterusnye ke rumah kami sendiri.
lps tido2 solat2 rehat2 sambung lah lagik sampai ke petang...







raya ke-2,
tgh malamnye yan and hubby nye selamat sampai dr kl. aku pon tatau pkl bp diorg sampai - sudah nyenyak tido.
esok paginya kami raya second round plak, sbb baru cukup korum kan. satu round lagi bermaafan ngan yan plak. pastu otw nak balik ke kampung abah ( tak jauh pon, br masuk daerah muar sket), singgah jap umah makwe lagi, yan plak nak beraya ngan makwe n makcik2.
sempatla snap satu gambar famili yg cukup ahli.
maka bermula hari raya ke-2 yg sgt2 memenatkan..jarak ke kampung abah di muar tu x berapa jauh tp sbb kami balik hari jek so sumer rumah yg wajib pergi kena round dlm masa stgh hari tu.rehat kejap jek kat umah arwah Nyai utk solat dan tidor kejap, pastu sambung balik sampai ke petang. in total 8 rumah dalam masa beberapa jam jek. maybe penat makan gak kot sbb hr raya ke 2 masih byk juadah raya, tak sampai hati nak tolak bila tuan umah jemput makan kan huhu..
last2 kami genapkan jadik 10 buah rumah dgn beraya ke rumah m.ngah dan maksu.

raya ke-3, tak kurang hebat dan penatnye. buat pertama kalinya tahun ni kami beraya ke rumah nenek2 sedara sebelah emak di pontian dan rengit hanya kami shj. selalunya mesti konvoi dgn adik beradik mak yg lain tp sbb malam ni adik dan suami dah kena balik kl sbb jumaat ade yg dah keja, so kami pon decide utk jalan sendiri. cam biase aku jd driver nye gak. cuma kalu selalu famili kami satu kereta jek, kali ni ade 2 kereta. tahun dpn camne lah agaknye? hmm..

kami mulakan dgn destinasi yg jauh dulu, di pontian. jarak ikut km dlm 120km jek tp jalan dalam, bukan highway so dlm sejam stgh br sampai. agak sangap la jugak. around kol 11 -1pm kami di pontian utk 3 buah rumah. siap lunch sumer.
pastu gerak naik balik ke batu pahat sambil singgah rumah2 wajib lain kat rengit. tu pon ade rumah2 yg takde orang nye sbb diorg plak berjalan ke rumah makwe hari yg sama, so cepatlah kami settle..around 6pm dah sampai rumah..yan dan suami terus packing2 utk balik. kalau aku lah mmg dah tak larat dah nak drive balik kl..

raya ke-4, sumer proposal utk gi beraya aku reject!i penatt!
hari utk berehat rehat dan tido jekk..kebetulan pulak mmg xde org dtg beraya. so syokla berehat. malangnye petang tu tiba2 sakit gigi lak..sbb sambil berehat tu bleh plak aku layan batang buruk sampai stgh bekas! fuuu..lps maghrib terus ke bandar nak carik dentist tp sumer tutup...by that time sakit pon dah kurang, last2 cuma amek ubat herba cina sen-sei jekk...so ni skang tengah berjaga-jaga gakla biler makan keras2 tu huh..
malamnye mak ajak gak gi beraya...agak lmbt dah jugak kuar, sempat jugak beraya 3 buah rumah..kira dah abes round lah rumah2 wajib ni.

raya ke-5, raya lagik!!!
ke muar plak..rumah adik2 abah. sempat on the way tu singgah lunch asam pedas kat parit jawa. korang kalau gi muar wajib tau singgah muar ni..ni kira wakil negeri johor la bab2 asam pedas. mmg terbaek. tho personally, korang kena gak try asam pedas keluarga kami hehehe..resipi turun temurun, pergi lah makan umah makwe atau umah kami atau umah m.ngah atau umah maksu, rasanya identikal. nampak sgt sumernye bergurukan resipi mak senah makweku. aku pon x ingat bila masa berguru..tp tuptup kalu aku masak pon rase jadik gitu. bak kata makwe, anak perempuan keluarga kami kalau dah pass masak asam pedas tu kira dah bleh kawen laa...haha bleh ~

raya ke-6, plannye taknak beraya dah. nak ke bandar shopping2 ke tgk mubi sekali awal2 lagi mak ckp ade org nak dtg..adehh..
masak plak menu soto ayam..tp lps org balik dlm pkl 3 kami sempatkan jugak merayap ke bandar...beli barang ape yg patut since esoknye dah nak balik kl.
owh naseb baik i cuti isnin, kalau tidak masa camni sure dah atas highway.
malamnye tidur rumah makwe. rasenye mcm x sempat nak bersembang ngan makwe..pagi esoknye sambil tolong makwe bakar baulu lapis, smpt sembang2 ngan makwe pasal niat nak buat umrah..dia plak excited. pejam celik dah 6 thn rupanye makwe n atuk buat haji. byk gak benda dia citer..pastu dia janji nak carikkan buku2 berkiatan esp. buku2 doa yg dia guna waktu buat haji dulu and bagi aku pakai.

raya ke-7 hari isnin terpakse gak bergerak balik kl. balik ngan adik, hantar dia ke um dulu..akhirnya sampai ke rumah around 5.45pm. fuuhh. jalan mmg clear tp penat sbb byk sgt khemah ops sikap!!! huh..

p/s: minggu2 slps ni so far free jek..termasuk next weekend yg cuti 3 hari! cant wait to date with cikyam n amal at the gardens mkn2 at alexis and maybe tgk movie?

24th maybe gi ke seberang, ade can ikut trip paksu n maksu ke U.S.S..diorg soh ajak2 kawan2, tp saper yg nak gi raya2 ni? pastu nak ajak org nanti kena konsider accomodation lak..aku xpelah tido umah maksu jek..
last2 mulut jadik kelu sorg pon aku x ajak...penat ngajak org asyik kena bo-layan jek.
last2 mcm gi sorg jek kot..

9:56 PM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment