sitting, waiting and wishing

Monday, August 22, 2011

takde tajuk..

tatau ape nak letak tajuk entry kali ni.

ade kena mengena soal hukum, soal fatwa..dan soal niat.

aku ni ade niat nak gi umrah..dah lama simpan cumanye kadang2 rasa tu kuat, kadang tu rasa tu cam kelam2 sket.
yelah nak gi haji, taktaula akan sampai rezeki ke tak..in fact umrah atau haji kecil pon kalau takde rezeki pon tak sampai jugak agaknye..tp ape2pon mula dgn niat kan.
haji tu, br2 ni jek terbukak hati nak buka akaun dgn tabung haji, tunggu lah 25thn lg kalau ikut giliran agaknye..

so sebelum masuk bab2 hukum, bab2 rukun umrah ni, ade persoalan yg paling basic yg kena consider..ke maybe aku jek yg concern, padahal dah jadi perkara normal zaman skrg ni ke, aku x sure.

ok firstly, dr segi bajet. hmm..skrg maybe x cukup, tp mane yg dah ade, tambah lagi kalau dikumpul-kumpul, manelah tau kalau this year nye bonus kalau x mcm last year pon, mcm 2-3 thn lps ke, insyaAllah boleh diuruskan. ikut rase ni, mcm rase nak pergi dlm next year, sblm tgh thn. boleh freeze dulu sumer plan berjalan yg lain ke..
ikut survey, kalau umrah+ziarah maybe around rm6k, tak termasuk pocket money..kalau umrah shj, boleh dpt around rm4k ++ rasenye..ok now my concern, jumlah ni kalau utk satu kepala - diri sendiri - insyallah boleh diadakan. tp ni berkait rapat plak dgn soal ke-dua, which is soal bermusafir atau secara khususnye dlm konteks ni soal mengerjakan umrah tanpa mahram atau wali..in my case, yg paling dekat adalah abah la kan. selepas abah, atuk tp atuk pon x berapa sihat dah, adik lak kecik lagi heh..

kalau dpt bawak abah sekali mmg terbaik lah, tambah lg bawak mak skali haa..baru complete, nak bawak diorg gi haji tatau la biler mampu.
tpnye bila fikir dan kira2 secara ideal, cam x mampu lak nak cover cost 2-3 org..secara jujurnye lah.
so bila start carik info pasal ni, yg aku dpt so far, mcm ade percanggahan pendapat. ikut satu hadis ni, seorg perempuan tidak boleh bermusafir tanpa mahramnya..as mentioned by mufti perak in 2008 soal wanita skrg yg berumrah tanpa ditemani tanpa mahram yg sebenar, sebaliknye dgn 'mahram sangkut' iaitu mahram atas paper yg biasenye arranged by agent umrah, contohnya andalusia ( yg agak femes kat msia ni..). first time gak dgr istilah ni.
ade pulak soal ditemani oleh wanita2 Thiqaat tp itu pulak utk ibadah wajib seperti haji kali pertama, menurut nye lah.
citer pasal ni ade kat http://blueberrybiru.wordpress.com/2008/11/26/mahram-sangkut-sahkah-ibadah-umrah/ , dan yg paling sedih last sekali tu dia mention;
Jelasnya lagi, wanita thiqaat ialah wanita yang boleh dipercayai, dua hingga lima orang. Namun begitu, syaratnya hendaklah tidak timbul fitnah dan hendaklah selamat dalam perjalanan menunaikan ibadah berkenaan. Tambahnya lagi setakat ini pihak TH Travel tidak akan membenarkan wanita yang berumur 45 tahun ke bawah tanpa mahram pergi menunaikan ibadah tersebut.

..but as i said, ade byk pendapat. kalau ikut fatwa johor lain pulak, as mentioned here:
http://usthjhishamuddinmansor.blogspot.com/2011/03/permasalahan-wanita-menunaikan-haji.html
hmm..diharuskan tanpa mahram, tp mmg byk syarat tambahannye, tp insyaAllah yg lain2 xde masalah. tp no.7 tu bersangkut balik ngan aku nye concern, and relate to TH travel nye komen tadi,
"wanita tersebut dikalangan yg berumur.."
dakara lah kot TH travel tu arrange utk wanita tanpa mahram utk yg 45y.o and above jek..huhu..

ermm..so concern pasal bajet leh diusahakan iA.
concern pasal teman tak teman ni..agak blurr.
kalau dibenarkan tanpa mahram, wajib ke pulak ade teman wanita Thiqaat nye?
tak taulah boleh terjumpe x sape2 family or kawan yg kebetulan ade nak gi umrah lam masa2 terdekat ni..yelah kalau kebetulan ade yg berniat sama tu Alhamdulillah, soal cost x jd issue.
tp kalau xde gak, dan agent leh arrange dgn ahli yg sama trip utk documentation purpose tu, camne lak dr segi hukumnye? berbalik pada soal 'mahram sangkut' tadi lah pulak..apparantly ade urusan viza, kemasukan ke Arab Saudi tu nanti yg kena letak nama mahram atau teman dalam borang, bg wanita yg nam buat haji or umrah tu..tang situ la timbul soal ni.

kalau sape2 baca ni yg tau, or ade opinion nak dikongsi, wud appreciate it very much.
insyaAllah, plan nak fwd kan soklan pada mane2 ustaz, at the same time pada mane2 agen2 umrah..
for the first time niat ni sampai terbukak hati nak search pasal benda2 ni padahal sblm ni x buat papepon..hopefully bukan hot2 chicken shit jek laa ni..
kalau dpt pergi dlm awal thn dpn ke, sempena umur nak masuk 3 series* ni, mesti bahagia.
duit tu kdg2 biler ade, ntah ke mana peginye, x nampak sgt pon..

sementara tu, byk muhasabah diri kena buat..improve diri mana yg boleh, selagi ada masa dan peluang ni kan....dan ni sebenarnye perlu berlangsung, xde kena mengena dgn pergi umrah atau haji pon actually.

:p

12:36 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment