sitting, waiting and wishing

Tuesday, August 30, 2011

step1 - minta izin ~

Alhamdulillah. sambil sembang2 hal2 biase, sempat selitkan soal niat nak ke umrah pada abah. dia cuma senyum, x kata ape2, mmg abah yg biase bila aku ckp nak buat ape2 atau ke mana2. bila ditanye lagi "boleh x bah?" dia seyum jek. purpose aku bring up the subject is mmg utk dapatkan izin. salah satu syarat bagi wanita adalah mendapat izin suami atau mahram terdekat..asalnye ade sedikit kemusykilan esp. bila baca2 yg x bukan setakat ade izin, tp kena ade mahram skali bersama-sama semasa pergi, x boleh guna mahram 'angkat' or mahram atas paper mcm yg kebanyakan agents arrange utk cases mcm ni..tp instinct ketika ni, based on experience kawan2 and advise a few ppl, kuat menyatakan yg penting first of all is izin abah, soal mahram aturan dan iqaat tu aku tawakal dan redha.  niat pergi utk beribadat dan berjuang, sama mcm time pergi jepun dulu, insyaAllah Allah Maha pengasih dan penyayang. ..niat tiba2 sgt kuat utk pergi dlm tahun dpn, kalau ade rezeki, niat jugak utk bawak mak abah ke sana, utk haji/umrah jika diizinkan in the future..buat masa ni mohon sgt2 diberi peluang utk ke sana dahulu..so step 1, soal  izin insyaAllah settled. walaupon agak risau memikirkan nak pergi ngan sape kah, tp kalau bleh nak put that subject aside dulu. insyaAllah ada lah a few possibilities, tp aku xnak plan terlalu awal and getting my hopes too high. soalnye skang is soal rezeki dan jemputan Allah, kalau rezeki secepat awal tahun dlm Alhamdulillah. kalau lmbt sket dlm akhir thn tu mungkin rezeki nak bersama dgn bestfriend ke sana.. kalau dilambatkan lagi dari itu pon, itu soal izin dan rezeki -Nya jugak la. redha gak insyaAllah, itu maknanye belum cukup bersedia lagi...sambil2 wat survey secara 'fizikal' and 'material', hopefully ade kekuatan dan semangat utk berubah kepada yg lebih baik ke arah mendekatkan diri dgn Allah sblm layak menjadi tetamuNya bila sampai masa..walaupon asalnya niat yg datang itu 'kikkake' (=punca?) nya is to get the chance utk berdoa yg mustajab utk beberapa perkara dlm hidup, tp beberapa hari ni dpt kesedaran-thanx to the book 'Travelog Haji mengubah sempadan iman' - that walaupon dijanjikan berdoa di sana sgt afdhal dan mustajab, tp lebih penting lagi is niat utk beribadat kepada Allah pada level yg lebih istimewa dan tinggi drpd biasa..doa sudah semestinya tp first thing first is cabaran uk membetulkan niat ke Mekah demi ibadah, bukan kerana mengharapkan balasan, tp lebih utk beribadat dan mencapai ketenangan hati. aku selalu ckp yg sempena umur genap 30 next year, teringin nka pergi smwhere yg best n special. entah kenape x pernah terfikir nak buat umrah tp dok x abes2 fikir destinasi x abes2, idea satu pon x dpt. tp sejak timbul niat ni; rase mcm it finally makes sense. inilah destinasi terbaik dan istimewa. menghabiskan bacaan buku Travelog Haji memberikan byk pengajaran sambil menimbulkan jugak byk persoalan..at some points terasa sebak dada insaf dgn kekurangan diri dan risau gak kalau2 x dpt bersedia dgn baik atau worst, x dpt keizinanNya menunaikan..slowly kena buat byk perubahan positif pd diri. in the end ultimately, harap suatu hari dpt menunaikan rukun Islam ke-5 pulak dgn membawa parents skali, tp naluri mengatakan ini yg termampu utk diharap dan dicapai dlm masa yg tidak terlampau lama dan tidak terbeban rasa..Amin.

Labels: ,

10:49 PM

2 friends sharing their thots

2 Comments:

Ya Allah Yang Maha Mengetahui, farah ga umrah ni ikeru yo- ni~

ore mo syuugaku ryoko to shite iku yotei nandakedo~ :)

err... chotto okureta kamoshirenai kedo, selamat hari raya. maaf zahir batin. anzen unten shite ne!

By Blogger Che Lin, at September 1, 2011 at 8:10 AM  

tq kak lin!!! Really do appreciate all doa and wishes from everyone..

Jom kak lin?
Dah ade plan ke? Nak pegi bulan baper tu?
Masih mencari-cari options kawan n timing yg suitable..

By Blogger fhana, at September 1, 2011 at 9:36 AM  

Post a Comment