sitting, waiting and wishing

Tuesday, August 30, 2011

SEMANGAT KUIH RAYA!


..semangat memasak utk juadah berbuka - bila tak berbuka kat luar - maybe berjangkit sampai menjelang raya. target asalnye xmo langsung beli biskut raya tp last2 minute tu kantoi jugak. terbeli jugak 3 jenis - tp mmg biskut raya yg sendiri x terfikir akal camne nak wat la..well, just to justify :p
papepon smgt nak buat kuih raya tu kuat this year..cuma bagai ditahan-tahan nak wat kat rumah sana, satu mcm segan nak sepah2 kat umah tu. satu lagi wat sesorg xde org tolong lmbt lerr siapnye kan.
cuma last2 tu ade la plak episod tart nenas yg tak diduga, so finally tewas jugak, TERbuat gak la tart nenas sejenis sblm balik kampung. tu pon buat satu batch x dpt byk pon, experimental plak tu. abes sumer diberi pada org. alang2 je nak bawak balik kampung.


tart nenas V2.0!! komfem lebih rapuh n lembut than V1.0~

so hari sabtu tghari, sampai jek rumah mak di np, terus saje start projek kuih raya no.1; tart nenas V2.0! haha..based on feedback since ade 'org' ckp cam kurang lembut, so this time adjust sket adunan and walaahh..dptla another batch yg maybe better than the first try. look wise, still leh improve..really feel yg byk2 kuih ni lah paling susah nak master the art! huh..but to get the taste, not that tricky. ade gak try buat gulung version, still agak susah laa. kena ade hands on nye menuntut gak kot..
x puas satu batch, since jam nenas ade extra..sambung lg satu batch pd malamnye. so blehla dpt lebih and leh masuk senarai kuih raya nak bagi makwe (=nenek saya~).



chocolate brownie cookies~

2nd day home, which is sunday...pagi ke petang sibuk itu ini..setel membeli fridge baru yg sungguh baik timing rusaknye...petang start projek kuih raya no.2!
this time around, its the choc brownie cookies. a cross between brownies and cookies obviously, its sthg like soft cookies. chewy inside.
tgk recipe, cam ade musykil gak ekceli, flour content sgt sket so i thot, x cair ke? tp follow gak then mmg end up with very runny batter.mmg cookies turned out jd flat cookies. but tasing superbly chocolatey and nice! but then since ni kuih raya woo nak serve kat org, not nice la..so alter a bit, added some more flour..so end up dpt la jugak end product nye, still very yummy choc cookies but dah not so chewwy inside..gotta try another recipe i guess..ni x dpt byk sgt pon sbb byk trial and error, so xleh masuk list nak bagi makwe hehe..




malam nye plak, since ade adik2 kat umah leh sambung lg ngan projek kuih raya 3!
kali ni try buat biskut almond london lak...being a type of biskut yg ade reputasi utk harganye yg sedikit mahal, tp kadang2 bila beli tu sama ade kureng sedap, atau terlebey mahal..
again hasul gugelan and browsing through the reviews, decided on this one recipe, nampak cam konfiden utk ditry, mmg byk sket combination tepung and lain2 bahan tp sgt berbaloi. satu adunan leh dpt dlm 200pcs. sampai naik boring gakleh menyiapkan tuh haa..tp dah abes buat tu sgt rase puas hati sbb menjadik.
rasenye plak mmg buley buat diri sendiri tersenyum, the recipe mmg rich and generous dah, pastuaku gi adjust lagik tambah extra almond flour, extra choc coating. haha mane tak sedap :p
at first risau gak takut coating x jadik kilat cantek, tp nampak gaya mcm ok.
in the end ari tu siapkan membakar shj malam tu, pastu esok pagi nye baru lah coating with choc pulak. pengajarannye mmg kena ade org tolong sbb kalu lmbt choc coating tu keras sebelum smpt coat kan biskut ~
so, another one biskut raya leh bagi makwe :p
tapau for rumah makwe, made with love~

*adik2 yg kat umah pon smgt thn ni..mcm berjangkit. in total this year kami buat 8 jenis kuih raya*
1) tart nenas
2) almond london
3) choc brownies cookies
4) nestum & oat
5) choc shortbread
6) nestum & kismis
7) nestum choc
8) tempeyek - yg ni mak nye speciality, selalu kami tukang goreng jek, tp sejak beberapa thn ni mmg aku dok ngelat x goreng haha..adik2 jek buat :p

eh silap laa... ade 9 jenis.
malam raya sempat lg wat cornflakes honey milo. paling cepat, senang dan agak x blah sto mkn ~

kalau rajin nanti aku wat entry utk pics sumer kuih raya di atas .. hehe :p

Labels: ,

1:56 AM

0 friends sharing their thots

0 Comments:

Post a Comment