sitting, waiting and wishing

Thursday, August 25, 2011

mission not so impossible ~





ok..esok officially will be 'zombie' day..
buka at home today, alone since hsemate gi buka posa kat shah alam.

so apsal 'zombie'?
sbb lepas siapkan 2 choc cheesecake brownies org order nak amek esok, aku berjaya memaksa diri utk start buat biskut tart nenas..started at 11.30pm!

owh my...lama nye nak buat biskut ni..sbbnye, cubaan buat tart gulung using the pump-cetak failed, adunan pencah, which means hv to add tepung. tp x berani nak add tepung byk sgt nanti rase kurang umphh..suka nak buat tart yg rapuh2, lemak2 gitu. kalau byk sgt tepung gandum nanti keras.

so terpakselah guna plan b - buat bentuk nenas nye type..owh leceh2. gentel jem, gental biskutnye plak..gunting2 lg. kena plak gunting tebal pastu ketidakwujudan berus telur pulak tu..huhu..tu paling x best, terpakse sapu telur atas biskut sebelum dibakar guna sudu. apply slow2 pon tetep putting pressure on the cookies n merosakkan shape nye yg sgt fragile tang kena gunting2 tuh..tp nak wat caner, xde alternatif lain dah. buat tgh malam kedai pon takde yg bukak kan..

cut the story short..siap bakar dan mengemas sumer, dah pkl 4!
ni yg x berani nak tido ni..takut terlajak terus.
tp tatau laa...maybe akan terlelap jap ni sementara tunggu subuh....

dakara lah esok akan jadik 'zombie' day!

owh ye..whats the verdict?
rupa agak 'comel tak comel' haha~ = rupa biskut amatur hehe.
tp rase not bad :p
biskutnye lemak dan rapuh..just like tarts shud be. x sia2 mengorek serata gugel for a recipe yg convincing.

ikutkan hati..tak jadik nak 'passing' kat org tu...rupanye x lawa sgt.
tp mengenangkan dah bersusah payah stay up sampai x tido membuatnya nih, bagi je lah kot.
at least taste wise, agak konfiden gak la eheh..mane taknye jam sepadat-padat nye sumbat tu owh.

mitame wa chotto tsumannaikedo, kokoro komete tsukutta kara yo ~ nanchatte ne.

owh but he doesnt understand japanese, so line tu xleh pakai la plak.
kan bagus kalau ade ayat bahasa melayu yg maksud mcm tu without sounding too direct :p

4:26 AM

8 friends sharing their thots

8 Comments:

farah...comel je kau buat,mitame de kankei nai yo, aji ga ichi ban. bertuahnya la that guy, got his fav cookies at the very last minute of hari raya.. silap2 tak sempat simpan sampai raya kot? hehe :)
aku really salute la dgn your cooking skill, plus u have passion+ patient kot...sbb everytime when u blog abt food semuanya nampak menyelerakan je...

By Blogger azya, at August 25, 2011 at 10:54 AM  

farah...

takkan utk 'that guy' je..meh hantar ke puncak alam ni..aku nak gak wat kuih raya tp semalam wat choc chip dgn amni pun aku bersilat..apa lagi nak wat tat nenas yg kompem amik masa lama..

mcm sedap je cheesecake brownies tu..meh kongsi resepi

By Blogger tUtyRAhiZa, at August 25, 2011 at 11:15 AM  

ani: aku pon cam x caya aku stay up mlm td semata-mata..padahal wat 2 ketui brownies tu pon dah abes occupied masa sampai tgh mlm..
Tp sbb esok aku da cuti so tinggal ari ni je smpt kalu nak bg huhu..
Btw..alang ade extra sket tu aku bg kat pojan nanti ko tlg la rase kan ye sedap ke dak haha..sbb alang2 jek aku nak bawak balik kg, nanti aku buat lain la utk family..

Tuty: ko gugel 'over the top brownies'. Follow resipi tu, tp buat plak adunan cheese+ telur kuning+gula+krim, buat marble effect ikut kreativiti..and xyah la letak nuts and topping lain. Cukup dgn cheese.

By Blogger fhana, at August 25, 2011 at 12:51 PM  

hopefully sempat merasa sebelum dihabiskann oleh adddeeekkk2 ku yg kucingtaikk tu...haish, esok baru nak balik selayang nii..huhu
thanks btw :)

By Blogger azya, at August 25, 2011 at 8:15 PM  

haha..no prob!
Actually pojan ade saham gak lam kes tart nenas ni..tu bagi kat dia gak haha.
Tp seyes, rupa mmg x lawa laa..kena buat lg kasik cantiknye.
Rase pon lps sejuk tatau laa..time panas2 slm mm best.

Tp papepon aijyou tappuri dayo ~

By Blogger fhana, at August 26, 2011 at 12:07 AM  

..btw ani, seyes dont expect too much rase dia...'pakcik' tu kata rasa pass, tp mak dia kata adunan leh kasi lembut lagi..
Ayakk...bagi mak makan gak ka yo ~
nampak sgt i x cukup 'lembut' ke..

By Blogger fhana, at August 26, 2011 at 1:48 PM  

This comment has been removed by the author.

By Blogger fhana, at August 26, 2011 at 1:48 PM  

hehe..good sign la tu kalau kasi mak rasa.indirectly seeking for approval la bak kata omputehnya. hihi. takpa, itu teguran membina, first time datte :)

By Blogger azya, at August 26, 2011 at 3:00 PM  

Post a Comment