sitting, waiting and wishing

Saturday, August 20, 2011

laksa johor



okeh..lidah dan tekak yg mcm nak convert ke kelate dah kembali ke pangkal jalan.
3-4 hari terasa nak makan, konon malas sbb leceh, tukang makannye nanti dua org jek.
tp hari ni akhirnye "i dont care~"

walaupon tak sempat for berbuka, logikla kan. time maghrib tu br takat rebus ikan dan siang2 bahan lain. berbuka la ngan pulut panggang dan tepung pelita seketul.
lps abes solat sumer br masak..dipendekkan citer, pukul 10.30pm br dpt makan laksa johor tu. syok nye lah. siap dgn sambal belacan tumbuk.
seb baek hsemate leh layan gak. pheww.....takut gak kalu x jadik, tp rase2nye, agak sedap. haha~
sape lg nak puji kalu bukan diri sendiri :p

tu pon lam pot ade kuahnye utk 3-4 org makan..huhuhu fail lagik utk masak sikit!

kena bangun sahur ni!

*trivia laksa johor*
1) laksa johor lah laksa yg menggunakan paling byk rencah - isi 2-3 jenis ikan, isi udang, isi ikan kering kurau.
2) laksa johor biasanye menggunakan spagetty, unlike laksa2 lain yg menggunakan mee laksa.
3) kuah laksa johor yg sgt pekat dan penuh dgn isi menyebabkan secara tradisionalnye laksa ni dimakan dgn tangan, bukan sudu garfu!

dan yg akhir skali..laksa johor antara laksa yg paling susah nak dibeli di negeri2 lain selain johor! maybe sbb susah, even org johor pon x berapa common org yg reti masak ni..errr kira i kategori yg 'reti' la ni? haha~

huh..terpakse bertungkus lumus membuatnyer ~

utk kegunaan masa hadapan, dan utk sesape yg terasa nak try buat, ini bahan2 dan summary cara nak membuat laksa johor ni..

bahan2:

ikan kembung - direbus dan diambil isinya shj. ( about 5 small)
ikan tamban - same as above * ni aku tak guna pon kali ni, mane nak cr ikan tamban wei? rupa camne pon tatau huhu*
ikan kering kurau - rendam, digoreng dan diambil isinya * yg ni aku maleh nak goreng kali ni huhu...rendam jek kasi lembut sket pastu amek isi. (about 3 pieces)
isi udang (ermmm...isi udang shj about a cup)
kulit dan kepala udang - dibasuh bersih, dan direbus utk dptkan stok udang. ( secukupnya~)

bahan utk dikisar - halia (seinci), lengkuas (seinci), bawang merah (4 ulas), bawang putih (3 ulas), bunga kantan ( 2 batang), serai (1) - potong2, dan blend sumer bahan ni. serai sket jek, lebihkan bunga kantan.

daun kesum - basuh dan hiris ( ikut preferred taste)
santan pekat (about a cup)
asam jawa (ikut preferred taste)
serbuk kari ( sket jek..) ( about 2 tbsps)
lada kering blended - or cili boh ( 5 tbsps)
kerisik ( 3 tbsps)

sambal belacan tumbuk: ( sumer agak2~)
bawang merah
bawang putih
belacan
lada merah

ok now, the steps.
settlekan dulu sumer underpreps. once ready, senangla nak masak.
isi udang and isi ikan kurau td tu kasik blend sampai jadi cam minced.

leh mula masak la..
1) tumis cili boh lam minyak panas, untill agak garing, then masukkan bahan2 kisar td, biar dan kacau sekali sekala sampai agak well cooked. jgn hanguih.
3) masukkan isi udang dan ikan kurau yg dah blend td. masukkan sedikit air stok udang td utk bg isi udang dan ikan kurau tu masak la.time ni leh gak masukkan daun kesum yg dah dihiris tuh.
4) masukkan sedikit serbuk kari, jgn byk sgt nanti jadik mee kari pulak ~
5) masukkan pulak isi ikang kembung rebus, kacau2 sket..agak2 isi ikan, udang sumer dah masak tu, masukkan santan pekat, tambah stok udang utk adjust rasa dan kepekatan.
6) tambah kerisik, air asam jawa pekat2 dan garam, fine tune kan lagi rase dan kepekatan ikut preference.

nota kaki, laksa johor sememangnye pekat, bukan berkuah mcm laksa utara. reference, ala2 mcm kuah spagetty. dah makan pon ngan spagetty kan.
sumer bahan tu agak2 amount nye but for reference, aku letakla amount yg aku guna tadi..leh dpt kuah to serve maybe 6.

sambal belacan laks..

goreng sumer bahan2 utk sambal belacan tu. yer, goreng semua ~
hati2 dgn belacaan jgn hancur.
lps goreng tu, jgn sampai hangus lak..tumbuk je ngan lesung batu, belacan taruk last skali, tune kan rase dan rupa. * since lada basah tu kurang pedas, leh tambah cili api raw if preferred pedas*.

dah siap...makan dgn sopannya~
serve with spagetty, sliced cucumber, raw bean sprouts (taugeh), raw kacang panjang ( aku x guna pon..x suka), sliced lada merah and a spoon of that delicious sambal belacan :p

gerenti menjilat sudu :p

12:42 AM

2 friends sharing their thots

2 Comments:

OH MY!! x sabar nk tunggu raya nk mkn laksa johor :)

i like the trivia #3 - mkn laksa johor dgn tgn. At first, it was weird seeing all the relatives mkn laksa johor with sambal belacan, tp sekali try mkn mcm diorg mmg x tukar style mkn dh lah, unless bkn kt umah sedara :p

By Anonymous amal, at August 23, 2011 at 12:12 PM  

hahaha kan kan?
Biler makan pakai fork and spoon seyes leceh sbb the kuah even thicker than kuah spagetty :p

By Blogger fhana, at August 24, 2011 at 10:05 AM  

Post a Comment