sitting, waiting and wishing

Wednesday, June 22, 2011

idle.

biler aku sampai leh update blog berkali-kali lam sehari tu, x laenlaa..mmg tahap xde keja abes. naseb lom masuk mane2 new project, projek lama dah selamat so hari2 gi keja naik kabas kaki xde keja..huhu..owh ye btw, projek lama @ the new myvi Lagi Best dah launch. first time follow development new model from start, agak excited. nama pon myvi, so mmg still nampak cam myvi la kan..adehh..tp actually mmg most portion, parts upper body tu part baru dr myvi.  cantik ke tak? subjektif kot..terpulang la pada market nak judge. mintak2 sales melambung-lambung. lehla berangan nak dpt bonus lg this year..despite producution down sket hari tu sbb tsunami. kalau tak, truth is, aku sayang keja kat sini..environment kira ok, keja so-so challenging gak(bila time projek la!!), kawan2..tho lately aku mcm tak berkawan ngan org. haha. dtg dah pe'el suka jd cam 'island'. lately masuk balik cycle nak tukar keja, start carik2 gak tp owh susahnye..nak jumpe yg cam worth to apply tu agak susah. i mean after 5 years of cos u have certain expectations kan. and otherwise, employers pon wud hv certain expectations of u.  dont know la but kdg2 rase mcm stuck je where i aM.cam dah lame tak jumpE org baru..asek deal pon ngan org yg sama. kdg2 rase cam org keliling bertukar and berubah, tp aku cam sama je.life somehow feel static. and selain keja mane lg tpt utk meet new ppl? kat pasar mlm? kat starbucks tpt aku lepak tiap ujung minggu bila bosan sorg2? or Borders tpt aku baca buku free? Aaa..life is not as in the movies unfortunately. things dont happen as random. byk aku nak skang..latest, finally aku finally pledged as a registered organ donor after lama gak niat nak wat. x bgtau pon lg family, cuma bgtau adik sorg jek. next, nak make that call lah start volunteer for Pertiwi Soup Kitchen..seyes nak wat but skrg cam xleh commit since they r mostly weekdays. abes sports day leh kot...maybe shud start with friday since friday la aku paling tak suka balik rumah dok sorg2 sunyi giler....lps abes sports gak, maybe pas puasa nak amek swimming lessons gak, survey2 paling skt pon pj or shah alam.tu susah dok ceruk tokkun. then there's this boredom with life issue. need to start focus on sthg that i cud achieve..all this while aku dok pk, duit x cukup2 nak beli rumah sesorg. simpan lu sket2 utk kawen, konon senang biler nak kawen xyah risau2 pasal duit. pastu nak beli rumah dua org lg senang dr sorg kot..senang dan surely lg exciting. kata berdua lebih baiK. tp big mistake, sbb x nampak pon bilanya nak ade calon tu..abes tu sampai bile nak tahan life mcm skrg? baik aku focus keja, bisnes, dan tukar keja if perlu so that leh beli rumah ke, xyah besar2, asal selesa dan selamat. preferably rumah. not that aku mampu nak beli umah besar pon haha. dpt umah cam kat nihon jenis one room apartment sekali ngan living,dining, kitchen tu best gak-tp not that small la. mcm lam citer kimi wa petto. minimalised and cosy. lgpon nak dok sesorg kan besar2 kang takut. eh bunyi cam aku dah ready (dan redha) jek nak dok sesorg kan.. haha. maybe. merajuk tunggu impian taknak jd nyata? maybe jugak. tp kalau sooner or later aku akan end up mcm tu, i might as well embrace it now kan. it will probably be easier to face.

2:52 PM

7 friends sharing their thots

7 Comments:

beli je rumah time single nih. andaikata mmg ditakdirkan sendiri sampai ke tua, insyaallah ada tempat duduk. takde la nak berebut rumah pusaka org tua ngan adik badik ke hape :p

kalau ada jodoh, berdua sok beli lagi sebijik. hartamu hartaku jua. hartaku, hang jgn kacau gitu. aci? hehe~

cuma yg tak berapa nak best nye skang nih, ada gak la terdgr mawari no otokotachi dok bersembang;

"untung weh kawen ngan dia, ko basuh kaki je. kete umah sume dah ada."

cehhh. rasa nak je sekeh laju-laju~
otoko nara, nibai gambaranakya!

By Blogger Che Lin, at June 22, 2011 at 10:04 PM  

pasal rumah tu, aku pun berangan nak beli b4 30 masa zaman single..ingat lagi balik je msia aku dah dok survey itu ini tp bile wat calculation..tak cukup lagi nak wat downpayment n monthly payment..

skang ni dah bertukar lak arah tuju sejak ade amni..

dun wori Farah..buat je ape yg ko nak wat..yg penting ko yakin n bile ade matlamat ni, senang sikit nak maju ke depan..

By Blogger tUtyRAhiZa, at June 24, 2011 at 9:23 AM  

yes, topik yg sama kitrg dok bincang masa lepak ngan dd, irin & tipah. kitrg pun pikir nak kumpul2 duit beli rumah. rumah adalah aset so dont worry. x rugi datte. cuma kalo dah beli rumah tu, jgn cakap kt org (otoko tachi esp) yg ko dah beli. its either diorang laki susah nak approach kita or diorang akan mengambil kesempatan. yg ambil kesempatan tu lg takut laa. laki zaman skrg bukannya leh caya sgt kan?

By Blogger Atsueyan, at June 24, 2011 at 5:29 PM  

k.lin - huhu..ade gak terpk tu. Ari tu ade makcik cakap, susah nak jumpe jodoh sbb org laki2 takut kot, pasal keja, kedudukan etc. Huh? Padahal kita keja biase2 jek, bukannye gaji sapai level tak cukup buat makan. Tu belum lg ade rumah ke ape ke..harta skang setakat keta comot tu je. Tu pon still utang bank x abes2.
Seyes kdg2 pk jln mudah nak lari is carik duit byk2..leh beli umah, kedudukan stable. Time tu kalau dah abes redha, xde laki pon xpe. Untung2 leh gak bina family sediri (read:adopt)..ini seyes impian org laaa kalau ditakdirkan x jumpe jodoh. tp syarat mmg life kena stable la. Sbbnya mmg salah satu sbb nak settle down is sbb nak ade family sendiri la, slain drpd sbb2 yg lain.
Tp bila pk secara tenang, even then sama ada bleh happy mcm yg kita harapkan, xde jaminan gak. But at least cuba lah kan..dah itu bidang2 yg kita leh usaha. Xkan nak usaha sampai tahap kita yg nak gi pinang org kan? Malangnya x semulia Khadijah yg berani pinang Nabi.. Mungkin jugak waktu tu akan lebih happy drpd yg dijangka, sbb kebahagiaan tu kan leh dtg dlm mcm2 cara..

Tuty- mmg pon, nak ikutkan x ckp pon lg duit nak wat d.p rumah..even now pon terkontang kanting lg. Byr bulan2 lglah trouble kot. Sbb tu tpaksa konsider nak tukar keja yg lg stable monthly..dpt beli rumah kecik2 studio type ala2 mansion/apato kat nihon dulu pon dah ok kot..rumah bujang, besor2 x mapu dan takut plak nanti. X konsider family ke ape lg. Kalau ade rezeki berfamily, tu diff.story lah..senang ckp, tu tanggungjawab laki la plak nak sedia rumah yg sesuai utk family kan?

Semestinya keadaan skrg mmg xleh...tu tgh usya2 camne nak up level photography service aku...kalau dah konfiden br leh cr job lebih sket, kurgkan lagha since aku pon selalu phobia biler dtg wiken. Penat nak arrange ngan org so that x end up alone. Kalau x arrange mmg selalunye sorg laa..
Tu je beza nya bujang skrg ngan 3-4 thn lps..

By Blogger fhana, at June 24, 2011 at 8:47 PM  

azian - huhu. Hot topik kot benda ni.
Tp xdenye...even of cos aku xkan ckp tp well..skrg ni xde papepon org cam takut gak kot? So in the end aku rase sama jek..personally, aku rase mestila ade sbb2nya kan. Tho mmg hakikatla makin lama, rase makin susah kot..mmg Allah kan dah janji jodoh tu ditentukan tp Dia tak janji semua akan jumpa cepat. Ade yg lambat, dan ada yg mungkin x smpt jumpe pon kat dunia ni..

Aku bukan berkira nak beli pon sblm ni..mmg property tu good investment. cuma x letak as priority la, sbb mmg agak susah nak beli sesorg. Beli tu satu, nak byr bulan2 tu lg sakit. Tp ada jek kawan2 lelaki skeliling leh wat kan, so by right aku pon leh la...tp kena la sacrifice lifestyle sket kot.
Haha..

By Blogger fhana, at June 24, 2011 at 8:55 PM  

downpayment umah bule guna kwsp accII kalo x silap :)
*hint2*

By Anonymous amal, at June 27, 2011 at 3:33 PM  

owh yep i know hehe..
*korek2 slip check acc2 ade bape riban*

By Blogger fhana, at June 27, 2011 at 5:34 PM  

Post a Comment